Santraller için 'Kamulaştırma'
Sit Alanına Yapılacak Pist...
Sit Alanlarına Yapılacak Güvenlik...
Sit Alanlarının Bilgileri Halka Açılıyor
Madımak'ın Kamulaştırmasında Fiyat Arttı
Kamulaştırmada Radikal Değişiklikler!
Belediyeden Sit Alanına Gazino,...
SİT Alanına Bir de Benzin İstasyonu!
İbradı “Kentsel Sit” İlan Edildi
Birinci Derecede Sit Alanlarına Kamulaştırma!
Özel koruma altına alınan doğal sit alanları yeniden belirleniyor. Birinci derece sit alanlarını kamulaştırma formülü işletilecek.
Daha önce 1. derece sit alanı ilan edilmesine rağmen gerçekte öyle olmayan alanlardaki korumacılık kalkacak. Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya, doğal sitlere ilişkin bilimsel temeli olmayan çalışmalar olduğunu belirterek mülkiyet hakkına sahip vatandaşın mağdur edildiğini söyledi. İyimaya, 2013 sonuna kadar Türkiye'nin sit envanter çalışmasının bitirileceğini açıkladı.
Çalışma ile bu alanlar özel bir komisyon tarafından yeniden belirlenecek. Bu sayede örneğin eğer herhangi bir köy 1. dereceden doğal sit alanı ise köylüler bir başka yere taşınabilecek. Mutlak koruma alanı ilan edilen yerdeki özel mülkiyetler, kamulaştırma, takas veya trampa edilebilecek. Yönetmelik değişikliği ile taşınmaz için belirlenecek rakamı değerleme şirketi takdir edecek. Zaman'ın haberine göre, çalışma ile üç yeni koruma sınıflandırması yapılacak. Buna göre, artık birinci derece doğal sit alanları yerine hassas koruma alanları tanımı kullanılacak. İkinci ve üçüncü derece sit alanları için ise nitelikli koruma alanları ve sürdürülebilir nitelikle koruma alanları ifadesi yer alacak. Ancak, bu üç sınıflandırmanın kriterleri geçmiştekinden farklı olarak yeniden belirlenecek. Türkiye'de en fazla tartışmalı sit alanının bulunduğu Muğla'dan başlayan çalışma, yıl sonunda ülke genelinde tamamlanacak. 40 bin sit dosyası var Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ülkedeki sitleri ve sınıflandırmasını baştan belirlemek için 21 ilde 29 adet bölge komisyonu kurdu. Ayrıca ön değerlendirme komisyonları da kurulacak. Bu komisyon, araziye giderek çalışma yapacak. Doğal sit niteliği taşınmadığının görülmesi halinde, hazırlanan rapor, bölge komisyonlarına sunulacak. Bölge komisyonunun da onay vermesi halinde, karar merkeze gönderilecek. Sit alanlarına ilişkin toplamda 40 bin dosya bulunuyor. Bir dosya 200 kişiyi de ilgilendirebiliyor, bir hak sahibini de kapsayabiliyor. Türkiye genelinde bin 273 tane doğal sit bulunuyor. Bunların 561 tanesi 1. derece doğal sit, 231 tanesi 2. derece, 267 tanesi ise 3. dereceden doğal sit. 91 tanesi ise çok dereceliden oluşuyor. |