Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Binaların Kimlik Kartı Olacak

Ferroli Genel Müdürü Çetin Çakmakçı, Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında binalara getirilen ''Enerji Kimlik Belgesi''nin ''binanın nüfus cüzdanı'' gibi olacağını ve kimlik belgesindeki sınıfa göre binaların kiralama ve satış bedellerinin değişeceğini belirterek, ''İnsanlar da binalarını değerli kılmak adına gerekli revizyonları zaman içinde

Gazete Haber Türk
Binaların Kimlik Kartı Olacak

Ferroli Genel Müdürü Çetin Çakmakçı, Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında binalara getirilen ''Enerji Kimlik Belgesi''nin ''binanın nüfus cüzdanı'' gibi olacağını ve kimlik belgesindeki sınıfa göre binaların kiralama ve satış bedellerinin değişeceğini belirterek, ''İnsanlar da binalarını değerli kılmak adına gerekli revizyonları zaman içinde yapacaklardır'' dedi. Çakmakçı, Enerji Verimliliği Yönetmeliğine ve Kanununa ilişkin olarak AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, yönetmeliğin mühendislik ve teknik yönlerden olması gereken pek çok konuyu tanımladığını belirtti.

Bazı konuların Türkiye'nin sosyal yapısındaki gerçekler, uygulama koşulları ve halkın yaşam şekliyle örtüşmediğine işaret eden Çakmakçı, üyesi oldukları DOSİDER olarak metrekare konusunun ele alınmasını yanlış bulduklarını kaydetti. Çakmakçı, ''İstanbul'daki 1.000 metrekarenin ısı ihtiyacı ile Erzurum'daki 1.000 metrekarenin ısı ihtiyacı birbirinden farklı, çünkü ısı kayıpları farklı. Biz, bunun metrekare değil ısı birimi olan kilovat veya kilokalori üzerinden konuşulması gerektiğini söyledik'' diye konuştu.

Kamuoyunda ''kombi yasaklandı'' şeklinde görüşlerin dolaştığını hatırlatan Çakmakçı, yeni bir bina bin metrekarenin üzerindeyse, öncelikle merkezi sistem yapılması gerektiğinin, kişilerin sistemden memnun olmaması halinde alacakları kararla talep ettikleri sisteme geçme olanakları bulunduğunun, isterlerse bireysel ısınma sistemine geçebileceklerinin altını çizdi. Çakmakçı, kanunun, verimsiz cihazların satışına izin vermediğini, buna ilişkin tanımlama getirdiğini, sahada çok uzun yıllardır kullanılıp, ömrünü tamamlamış teknik cihazların değişimiyle ilgili belli zorunluluklar getirdiğini anlattı.

Kullanılan sistemin, katı yakıtlı ve yüzde 75'ten aşağı verimi olan, Avrupa direktiflerine göre iki yıldızdan aşağı verim değerine sahip sıvı veya doğalgazlı kazan ise satışına izin verilmeyeceğini kaydeden Çakmakçı, ''Bu da ortalama yüzde 91-92 verim demek. Enerjinin verimli kullanımı adına iyi bir karar olacak, ancak nasıl denetleneceği belli değil'' dedi. Çakmakçı, çelik kazanda 15, döküm kazanda 20 yılını doldurmuş kazanların kullanımının yasaklandığına değinirken, verimsiz olan cihazların verimli cihazlarla değişiminin ortaya çıkacağını söyledi.

-''Ne kadar enerji tükettiyse o kadarını ödeyecek''-

Yönetmelikle ''kalorimetre'' veya ''payölçer'' adı verilen, ısının, enerjinin harcandığı kadar ödenmesini içeren sistemlerin geldiğine dikkati çeken Çakmakçı, mevcut binaların, eğer merkezi sistem kullanılıyorsa, 5 Mayıs 2012'ye kadar bu sisteme geçmeleri gerektiğini hatırlattı. Çetin Çakmakçı, yeni binaların payölçer sistemiyle oluşturulacağını belirterek, ''İnsanlar ne kadar enerji tükettiyse o kadarını ödeyecek. Önceden insanlar, sistemlerini kapatıp gidiyordu. Burada artık sistemlerin kapatılması söz konusu olmayacak çünkü merkezi sistemle ısınan bir binada termostatik vana kullanılması zorunlu hale getiriliyor. Bu minumum 15 dereceye ayarlanıyor. Tüketici kapattığını sanıyor ama 15 dereceye ayarlanmış durumda. Daire sürekli 15 derecede olacağı için ısı transferi ve ısı kayıpları daha az olacak.''

250 metrekare ve üzeri kullanım alanı bulunan bireysel villa veya apartman içi dublekste yoğuşmalı kombi kullanımının zorunlu hale getirildiğini vurgulayan Çakmakçı, ''Biz, yoğuşmalı kombilerin bütün cihazlar için zorunlu hale getirilmesini isterdik'' dedi.

-Enerji kimlik belgesi-

Kanun ve Yönetmeliğin sadece ısıyla ilgili bir süreç olmadığına işaret eden Çakmakçı, binadaki ampullerden, çamaşır makinesinin verimine kadar olan sürecin o dairede tüketilen bütün enerjiyi tanımladığını açıkladı. Çakmakçı, 2017 yılına kadar mevcut binaların enerji kimlik belgelerini almak zorunda olduklarına dikkati çekerek, enerji kimlik belgesinin ''binanın nüfus cüzdanı'' gibi olacağını söyledi. Buna ilişkin altyapının altyapı oluşturulmaya başlandığını belirten Çakmakçı, şu değerlendirmelerde bulundu:

''Enerji kimlik belgesindeki sınıfa göre binanın hem kiralama bedeli hem de satış bedelleri değişecek. Şu an için devletin çok ciddi teşvikleri yok. Teşvik olmasını talep ediyor herkes. G sınıfıyken A'ya çevrilmesi... 'Isı yalıtımı yapılması, ampullerin değişmesi, ısı sisteminin değişmesi' gibi birçok süreçte devlet masrafın bir kısmını karşılayacağını veya uzun süreli kredilendirme yapacağını söylemiyor. Enerji kimlik belgesi çok önemli olacak. İnsanlar da binalarını değerli kılmak adına gerekli revizyonları zaman içinde yapacaklardır.''

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/binalarin-kimlik-karti-olacak_76891.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!