Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

‘Bıçak Sırtında Gidiyoruz’

2005 yılında Sabancı Holding’in geleceğe yönelik stratejik hedefleri oluşturulurken, grubun ana büyüme alanlarından biri olarak enerji sektörünün saptandığını belirten Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman, elektrik piyasasında dikey entegrasyona dayalı büyüme stratejisi ile yalnız elektrik üretiminde değil, dağıtım ve toptan

Cumhuriyet Gazetesi
‘Bıçak Sırtında Gidiyoruz’

/P>

Sorunlar için üç çözüm

- Enerji küresel açıdan da stratejik bir alan. Siz Türkiye’nin enerji politikalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Aslında önce küresel bağlamda konuya yaklaşmak gerek. Bugün dünya enerji konusunda 2 temel sorun ile karşı karşıya. Biri arz güvenliği, ikincisi ise çevresel tehdit; yani karbon emisyonlarının yüksekliği, iklim değişikliği vs...

Bu sorunların ikisine birden yanıt verebilecek ise üç politika var. Bunlardan ilki verimlilik.

Verimlilik konusunda ne yapılabilir? Bu da birkaç boyutlu. Enerjiyi üretirken aynı miktar kaynaktan eskiye kıyasla daha fazla enerji elde edilir, yeni teknolojiler bu konuda ciddi fırsatlar sunuyor. İletim ve dağıtımdan gelen kayıplar azaltılır. Tüketim cephesinde ise verimlilik; yeni ampuller, doğru dizayn edilmiş çevreci motorlar, ısı yalıtım sistemi, doğru izolasyon ile sağlanır.

İkinci temel politika yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek.

Üçüncü politika ise nükleer enerjiyi gündeme almak...

Gelelim şimdi Türkiye’nin bu üç çözüme nasıl yaklaştığına...

Ülkemizde enerji verimliliği yasası çıktı, yenilenebilir enerji yasası çıktı ve nükleer enerji yasası çıktı.İlk baktığımızda çözüm yolunda Türkiye’de bu üç alanda da bir şeyler yapılmaya başlandığını görüyoruz.

Şimdi sorun bunların ne kadar uygulandığı konusunda. Yasalar yapılabilecek şeylere ne kadar karşılık veriyor? Daha neler yapılması lazım?

Enerji verimliliğine baktığımız zaman, yasanın altındaki yönetmelikler ve kararların uygulanmadığını görüyoruz. Büyük oranda yönetmelikler çıkmadı bile tam olarak.

Yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin düzenlemelere baktığımızda çok yetersiz olduğunu görüyoruz. Evet gündemde yeni bir yasa tasarısı var ama o da yeterli değil. Her bir yenilenebilir enerji kaynağının kendine göre farklı desteklere ihtiyacı var. Siz rüzgârı güneş enerjisi ile aynı kefeye koyamazsınız. Farklı fiyat desteklerine ihtiyaç var. Türkiye’de en temel destek 5.5 Sent fiyat garantisi ve alım garantisi. Bu rakam belki bir akarsu santralı için yeterli olabilir, ama güneş enerjisi için 5.5 Sent hiçbir şey ifade etmiyor.

Avrupa’da güneş enerjisini en çok destekleyen iki ülkede, İspanya ve Almanya’da bu destek 40 Sent. Rüzgâr enerjisi için ise Avrupa’da destek ortalama 8-10 Sent civarında.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4
ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/bicak-sirtinda-gidiyoruz_67604.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!