b>Diyarbakır surlarının 7 bin yıllık tarihi, 21.YY teknolojisine sahip sulama sistemleriyle canlanacak…
İyiden iyiye betonlaşan kentlerimizde, nefes almamızı sağlayacak, ruhsal olarak bizi rahatlabilecek; doğaya dair ne kaldı elimizde? Bir iki yapay kent parkı mı? Ya da yeşil dendiğinde, aklımıza sadece çimeni getiren; güdük çevre ve kent bilincimiz mi? Kaçımız ABD ve Avrupa ülkelerinde hazırlanan ÇED raporlarında "peyzaj mimarları"nın imzasının; önemli imzalardan birisi olduğunu biliyor? Ya da "payzaj mimarisi"nin; kent, insan ve doğa arasındaki, estetik, yaşamsal ve fonksiyonel uyumu sağlayan bir sanat ve çalışma alanı, hatta bir sektör olduğunu? Ve kaçımız önemsiyor, milyonun üzerinde nüfusa sahip kentlerde, kişi başına düşen yeşil alan miktarının en az 20 metre kare olması gerekirken; bu oranın yirmide birine ancak sahip kentlerde yaşadığımızı?
Tüm bu olanakları özellikle kent insanına sağlayan, batı ülkelerinde başlı başına bir sektör haline gelmiş "Peyzaj Mimarisi"; ülkemizde de son yirmi yıldır kayda değer gelişmeler gösterdi. Son olarak yeni tamamladıkları, 7 bin yıllık tarihe sahip "Diyarbakır Surları"nın rekreasyon alanları sulama projesini hayata geçiren ve 1995'den bu yana bu sektörde başarılı projelere imza atmış Betula Peyzaj'ın sahibi Betül Aküzüm, peyzaj mimarisinin temel amacının, daha yaşanılır mekanlar elde etmek olduğunu belirterek, sektörün doğuşu ile ilgili düşüncelerini şöyle özetledi: "Teknoloji ve sanayileşme olguları, faydalarının yanısıra, çözümü güç ciddi çevre sorunlarını beraberinde getirdi. Bu sorunların çözümü konusunda en işlevsel ve en popüler çalışma alanı ve sektör "peyzaj mimarisi" ve onun uygulamalarıdır. "Bahçe Düzenleme ve Bahçe Mimarisi" anlayışından yola çıkarak, genel mimari, şehircilik, plastik sanatlar ve doğa bilimleriyle ilişkilerini geliştirerek gelişen "Peyzaj Mimarisi"; kent, insan ve doğa arasındaki, fonksiyonel, estetik ve yaşamsal uyumu sağlayan bir sanat, çalışma alanı ve sektör haline geldi."
Beykoz Konakları'ndan, Diyarbakır Surları'na…Sulamadan, Uygulamaya…
Aküzüm'e göre işlevsellik ve estetik bilinç, peyzaj mimarisi ve uygulamaları için olmazsa olmaz olgular…Ama çalışma alanını tanımlamak için yeterli değil…İyi bir peyzaj mimarının, tarihsel, kültürel ve sosyal bir bilince de sahip olması gerektiğine inanan Betül Aküzüm, "Diyarbakır Surları Rekreasyon Alanları" sulama projesini böylesi bir bilinçle hayata geçirdiklerini vurguladı. Aküzüm 7 bin yıllık tarihin, 21.YY teknolojisine sahip sulama sistemleriyle canlanacağını ve surların tüm peyzaj uygulamasının bu altyapıda yaşam bulacağını ifade etti.
Kurulduğu 1995 yılından bu yana, "peyzaj mimarisi ve uygulamaları" alanında, daha çok kurumsal projeler ve "butik" tarzı kişiye özel projelere yoğunlaşan Betula Peyzaj; hem peyzaj uygulamalarında, hem de onun en yaşamsal altyapı bölümü olan "sulama sistemleri" konusunda uzmanlaşmak gibi önemli bir sektörel avantaja sahip bir firma. Kurumsal alanda, özellikle sulama sistemleri konusunda ses getirici projelere imza attıklarını belirten Betül Aküzüm, peyzaj uygulamasında ise, "butik çalışma" olarak adlandırdıkları "özel mülk bahçeleri"nde yoğunlaştıklarını vurguladı. Bu alanda, İstanbul'un önemli yerleşim birimlerinden Beykoz Konakları ve Acarkent'te önemli başarılar yakaladıklarını söyleyen Aküzüm, sulama sistemlerinde ise; Yapı Kredi Bankası Bankacılık Üssü, Bodrum Milas Havaalanı, Cumhurbaşkanlığı Tarabya Köşkü, Koç Üniversitesi Kampusu, Four Seanons Hotel ve son olarak da 7 bin yıllık tarihin, 21.YY teknolojisine sahip sulama sistemleriyle can bulacağı, "Diyarbakır Surları Rekreasyon Alanları" projelerini hayata geçirdiklerini vurguladı.
İyi Bir Peyzaj; İyi Çözümlenmiş Bir Altyapıyla Mümkün…
Sektörün temel sorunlarına da değinen Aküzüm, özellikle, peyzaj mimarisinin altyapı işleri olarak özetlenebilecek sulama sistemleri ve drenaj gibi faaliyetler konusunda deneyimi olmayan unsurların; peyzaj uygulamaları adı altında yaptıkları, mesleki etiği hiçe sayan sağlıksız işlere dikkat çekti. Ülkemizde peyzaj mimarisi ve uygulamalarına sağlıklı bir bilinçle yaklaşılmadığını da belirten Aküzüm; özellikle inşaat sektöründe, peyzaj uygulamalarının gerektiği kadar önemsenmediğini vurguladı. Betül Aküzüm, "Bir bina inşa edilirken peyzaj uygulamaları, lüks olarak görüldüğü için, ya en son akla geliyor ya da hiç önemsenmiyor. Oysa peyzaj uygulamaları bir kenti yaşanır kılmak için gerekli unsurlardır. İnşaat faliyeti planlanırken, peyzaj uygulamaları da planlanmalıdır." dedi.
Peyzaj mimarisi ve uygulamalarının Türkiye için henüz yeni bir sektör olduğunu belirten Aküzüm, insanımızın yaşadığı mekanları önemsemeye başlamasıyla birlikte, sektör olarak hızla gelişeceklerini vurguladı. Aküzüm, peyzaj uygulamaları sektöründeki genişlemenin, başta çiçekçilik, sulama sistemleri ve aydınlatma sistemleri olmak üzere, mermercilik, ahşap işleri, dekorasyon, metal ürünler gibi sektörlere de katkıda bulunacağını ifade etti.
|