Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Beyaz Eşya Üretimi de, İhracat ve İthalatı da Arttı

Beyaz eşya üretimi, yılın ilk yarısında 9 milyon 566 bin 167, ihracatı da 6 milyon 504 bin 160 adet oldu. Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneğinin (TÜRKBESD) verilerine göre, 2011 yılının ilk 6 ayında buzdolabı, derin dondurucu, çamaşır makinesi, kurutucu, bulaşık makinesi ve fırından oluşan 6 ana ürün grubunda geçen yılın aynı döneminde 6

yapi.com.tr / AA
Beyaz Eşya Üretimi de, İhracat ve İthalatı da Arttı

Beyaz eşya üretimi, yılın ilk yarısında 9 milyon 566 bin 167, ihracatı da 6 milyon 504 bin 160 adet oldu.
Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği'nin (TÜRKBESD) verilerine göre, 2011 yılının ilk 6 ayında buzdolabı, derin dondurucu, çamaşır makinesi, kurutucu, bulaşık makinesi ve fırından oluşan 6 ana ürün grubunda geçen yılın aynı döneminde 6 milyon 128 bin 853 adet olan ihracat, 6 milyon 504 bin 160'a çıktı. Aynı dönemde, 8 milyon 583 bin 645 olan beyaz eşya üretimi 9 milyon 566 bin 167'ye, 2 milyon 522 bin 442 olan iç satış 3 milyon 62 bin 206'ya, 318 bin 435 adet olan ithalat 460 bin 911'e yükseldi.

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Şirzat Subaşı, toplam beyaz eşya üretiminin 6 aylık dönemde yüzde 11'lik artış gösterdiğini belirterek, ''Türkiye pazarı ilk 3 ay sonunda yüzde 26 büyürken sonraki 3 ayda büyüme hızı bir miktar yavaşlamasına rağmen ilk 6 ayın sonunda beyaz eşya genelinde yüzde 21 büyümeye ulaşıldı'' dedi. TÜRKBESD Yönetim Kurulu toplantısında konuşan Şirzat Subaşı, nitelikli işgücünün, gelişmekte olan pazarlara yakınlığının, gelişmiş yan sanayisinin Türkiye'yi beyaz eşya yatırımları açısından cazip bir ülke konumuna yerleştirdiğini ve bu faktörlerle Türkiye'nin beyaz eşya üretiminde İtalya'yı geride bırakarak Avrupa'nın 1 numaralı üreticisi olduğunu ifade eden Subaşı, bugün aynı üretim yoğunluğunun Avrupa'da Polonya'da yaşandığını belirtti. Subaşı, beyaz eşya sektörünün Türkiye'nin en önemli sektörlerinden biri haline geldiğini ifade ederek; hem iç piyasa hem de ihracatta büyük bir güç olduğunu bildirdi. Subaşı, şunları kaydetti:
    
''2010 sonunda sektörün iç piyasa beyaz eşya büyüklüğü 5,4 milyon adede ulaşırken ihracat adedi 13,7 milyon adet oldu. Sektör özellikle ihracatta önemli bir güç haline geldi. 2000 yılında Türkiye'de üretim yapan beyaz eşya üreticilerinin ihracat adedi sadece 2 milyon adet iken, 2010 sonunda bu rakam yaklaşık 7 kat artarak 13,7 milyona ulaştı. Bu yılın ilk 6 ayında da hem ihracat hem de iç piyasa rakamlarında artış devam etti.


Toplam beyaz eşya üretimi 6 aylık dönemde yüzde 11'lik bir artış göstermiştir. Türkiye pazarı ilk 3 ay sonunda yüzde 26 büyürken sonraki 3 ayda büyüme hızı bir miktar yavaşlamasına rağmen ilk 6 ayın sonunda beyaz eşya genelinde yüzde 21 büyümeye ulaşıldı. İhracatta ise ilk 6 ayın sonunda yüzde 6 büyüme ile 6,5 milyon adede ulaşılırken bu dönem içinde toplam üretim 10 milyona dayandı.''
    
Gelecek dönemde iç pazarda ekonomiyi soğutma çalışmalarının ve kredi kartlarına getirilmesi düşünülen sınırlamaların satışları yavaşlatsa da bayilik sistemiyle çalışan ve senetli sistemle satış yapma yeteneği yüksek olan organizasyonlara avantaj sağlayacağını söyleyen Subaşı, yıllardır önemli müşteri portföyüne sahip olan bayilerin, tüketicilerin ödeme alışkanlıklarını bildikleri ve onları birkaç kuşaktır tanıdıkları için kredi kartı yerine senedi çok kolaylıkla ikame edeceklerini dile getirdi.
    
''AEEE Yönetmeliği titizlikle hazırlanmalı''
    
Subaşı, AB Uyum Yasaları çerçevesinde açılmış olan 'Çevre Faslı' ile birlikte çıkartılacak olan Atık Elektrikli ve Elektronik Eşya (AEEE) yönetmeliğinin titizlikle hazırlanması gerektiğini bildirdi. Subaşı, ''Avrupa'da bazı ülkelerde çok önce başlayan uygulamada bugün bile büyük aksaklıklar yaşanırken Türkiye uygulamasında bu ülkelerdeki tecrübelerin göz önüne alınması gerekir. Ülkemiz beyaz eşyada dünya genelinde söz sahibi olurken, üreticilerin yatırım planlarında maliyet yaratıcı bu tür uygulamalar büyük faktör olmaktadır. Sektörün çevreye duyarlı ürünlerde zaten öncü olduğu ve tüm dünyada bu ürünlerle rekabete karşı avantaj sağladığı ortada. Fakat uygulama öncesinde belediyeler tarafından kurulacak 'Toplama Noktaları' dahil tüm hazırlıkların bitmesi şarttır. Çevre bilinciyle hareket eden TÜRKBESD bu konuda desteğini vermeyi sürdürecektir. Ayrıca ülkemizde üretim yapan ana üreticilerin dışında diğer ithalatçıların ve tüm üreticilerin de kayıt altına alınarak AEEE uygulamasının başlatılması daha doğru ve daha adil olacaktır'' ifadelerini kullandı.
    
Türkiye'de kayıt altına alınmanın büyük disiplin altında üretim yapan beyaz eşya sektörünün yanında, kalitesiz ve sağlıksız ürünleri kullanmak zorunda kalan tüketiciler için de büyük yarar sağlayacağını vurgulayan Subaşı, bugün özellikle gazlı cihazlarda AB direktifleri ve uyumlaştırma çerçevesinde yayımlanan direktiflere rağmen piyasaya sürülen ve satılan gaz emniyetsiz cihazların bunun en üzücü örneklerinden biri olduğunu belirtti.

ETİKETLER: ekonomi kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/beyaz-esya-uretimi-de-ihracat-ve-ithalati-da-artti_88402.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!