Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Belediyeler Ekonomik Krizin Baskısı Altında

Giderleri artan belediyeler ya borçlarını ödeyememekte ya da borçlanma yoluna gitmektedirler. Borçlanma ciddi faiz yükü getirdiğinden belediye hizmetlerinin maliyetleri artmaktadır. Bu da hizmet kalitesini ciddi biçimde olumsuz etkilemektedir. Belediyeleri borç batağına ve bağış alma zorunluluğuna itmemenin yollarının bulunması ve bu ekonomik

Cumhuriyet Gazetesi
Belediyeler Ekonomik Krizin Baskısı Altında

Belediyeler kanunlardan kaynaklanan gelirlere, kendi yarattıkları kaynaklara ve bağışlara göre giderlerini finanse ederler; gelirlerle finanse edemedikleri giderleri borçlanarak karşılarlar. Belediyelerin gelirleri 5393 sayılı Belediyeler Kanunu’nun 59. maddesinde sayılmıştır.

1- Belediye Gelirleri Kanunu’na göre tahsil edilen vergiler: Bu gelirler; ilan ve reklam vergisi/eğlence vergisi/haberleşme vergisi/elektrik ve havagazı tüketim vergisi/yangın sigortası vergisi/çevre temizlik vergisi/belediye harçları/yol, kanalizasyon ve su tesisleri harcamalarına katılım paylarıdır.

Bu gelirlerden elektrik ve havagazı tüketim vergisi 2009 Merkezi Bütçe Kanunu’nun 29. maddesinin 9. bendi gereği 2009 yılında belediyelerce değil vergi dairelerince tahsil edilecektir. Bu belediyelerin ciddi bir gelir kaybına uğramaları demektir.

2- Emlak vergileri: Emlak vergileri mayıs ve kasım aylarında iki taksitte belediyelerce tahsil edilmektedir. Ekonomik kriz nedeniyle tahsilat oranları düşmüş durumda. Belediyelerin gelirleri içinde önemli bir yer tutan bu vergilerin tahsil edilememesi belediyeleri sıkıntıya sokacaktır.

3- Genel bütçe vergi gelirlerinden ayrılan paylar: 5779 sayılı il özel idarelerine ve belediyelere genel bütçe vergi gelirlerinden pay verilmesi hakkında kanun gereği büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelere yüzde 2.85, büyükşehir içindeki ilçe belediyelerine yüzde 2.50, il özel idarelerine yüzde 1.15 pay verilmektedir. Büyükşehir belediyelerine de kendi sınırları içinde tahsil edilen vergi gelirlerinin yüzde 5’i, kendi ilçe belediyelerine verilen payın yüzde 30’u dağıtılmaktadır. 2009 yılında ekonomik kriz nedeniyle vergi gelirlerinde azalma olacağından belediye payları da doğal olarak düşecektir.

4- Taşınır/taşınmaz malların değerlendirilmesinden elde edilen gelirler: Belediyelerin eğer satabilecekleri veya kiraya verebilecekleri taşınır ve taşınmaz malları varsa bu gelirler bütçede yer alacaktır. Varlıkları az olan belediyeler bu gelirlerden mahrum kalmaktadır.

5- Belediyelerin iktisadi faaliyetlerden elde ettikleri gelirler: Belediyelerin her türlü girişim, ortak oldukları iştirakler ve diğer iktisadi faaliyetlerden elde ettikleri gelirler büyükşehir belediyeleri için daha önem arz eder. İlçe belediyelerinin bu gelirleri ciddi rakam tutmaz. Ekonomik kriz nedeniyle zaten bu gelirlerde de ciddi bir azalma söz konusu olacaktır.

6- Faizler ve cezalar: Vergilerin gecikmesinden alınan gecikme faizleri, uygulanan cezalar da belediye gelirlerinin bir gelir kalemidir. Ekonomik kriz nedeniyle gecikme faizleri tutarının artması beklenebilir. Ancak bunların da tahsilinde zorluklar yaşanmaktadır.

7- Hizmet ücretleri: Belediye meclisinin belirlediği tarifelere göre tahsil edilecek hizmet karşılığı ücretler belediye bütçesinde önemli yer tutabilmektedir.

8- Bağışlar: Belediyeye karşılıksız yapılan bağışlar, şartlı bağışlar, hizmetten yararlananların memnuniyet ifadesi olan bağışlar bazı belediyelerde ciddi rakamlara ulaşabilmektedirler. Ancak ekonomik krizde herhalde kimsenin bağış yapacak takati kalmamıştır; bu da belediyeleri zorlayacak bir durumdur.

8- Borçlanma: Borçlanma bir gelir kalemi olmamakla birlikte gelirlerle karşılanamayan giderler borçlanma yoluyla karşılanır. Bu borçlanmalardan biri normal iç ticari kredilerdir. Bunun yanında belediyeler dış borç da alabilirler. Bunun yanında İller Bankası yatırım kredileri ve tahvil ihracı diğer borçlanma şekilleridir. Belediyeler ancak bütçe gelirleri kadar borçlanabilirler.

Gelirleri azalan ancak üstlendikleri görev ve sorumluluklar nedeniyle giderleri artan belediyeler ya borçlarını ödeyememekte ya da borçlanma yoluna gitmektedirler. Borçlanma ciddi faiz yükü getirdiğinden belediye hizmetlerinin maliyetleri artmaktadır. Bu da hizmet kalitesini ciddi biçimde olumsuz etkilemektedir. Belediyeleri borç batağına ve bağış alma zorunluluğuna itmemenin yollarının bulunması ve bu ekonomik krizde belediyelerle de ilgili tedbirlerin alınması gerektiği çok açık gözüküyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/belediyeler-ekonomik-krizin-baskisi-altinda_69474.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!