İstanbul'da Denizden Kopuş
Bebek Sahiline 143 Araçlık...
Sit Alanındaki Ağaçları Söküp...
Bebek'te Deniz Doldurulacak!
İnşaat Sektöründe İstihdam Azaldı
Avrupa'da İnşaat Üretimi Gerilemeyi...
Riskler Pazar Kaybettirebilir
İnşaatlarda Güvenlik ve Sağlık...
Parsel Parsel Emirgan Gerçeği:...
Türkiye'nin Doğal SİT Alanları...
SİT Alanı Mağduru Köylüler Taşınıyor
Bodrum'da SİT Alanına RES!
SİT Alanlarında Yeni Düzenleme
SİT Alanındaki Kaçak Kazıyı...
SİT Alanına HES Yapmak Kolaylaştırılıyor...
Bebek'te SİT Alanına İnşaat Yargıdan Döndü!
İstanbul Bebek'te Boğaz'a bakan ve doğal SİT olan arazide yapılan inşaat, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden vize aldı ancak yargıya takıldı. Mahkeme, ruhsatsız inşaatın yıkılmasına ve arazinin eski hale getirilmesine karar verdi.
Radikal'den İdris Emen'in haberine göre, Dost İnşaat adlı şirket, İstanbul Bebek’te bulunan 68 pafta, 632 ada, 137 parseldeki Boğaz manzaralı arazide havuz yapmak için 2010 yılında inşaat faaliyetine başladı. Eğimli olan arazi önce hafriyat çalışmalarıyla düz hale getirildi, ardından arazinin bahçesinde 10 metre uzunluğunda kaçak bir havuz inşa edildi.
Doğal SİT alanında yapılan inşaatın ruhsatsız olması nedeniyle bölge halkı kaçak yapının yıkılması ve arazinin eski hale getirilmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Boğaziçi İmar Müdürlüğü’ne başvurdu. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Boğaziçi İmar Müdürlüğü başvuruyu ret etti. Bunun üzerine mahalleliler İstanbul 8. İdare Mahkemesi’ne başvurarak konuyu yargıya taşıdı. Mahkeme kaçak yapıyla ilgili bilirkişi incelemesi istedi. Mahkemeden yıkım kararı İnşaat yapılan arazide incelemede bulunan bilirkişi, kaçak yapılan inşaatın ruhsatsız yapılamayacağını ve inşaatın sadece SİT kararları çerçevesinde ruhsatlandırılabileceğini tespit etti. Bilirkişi incelemesini dikkate alan İstanbul 8. İdare Mahkemesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün daha önce aldığı ‘inşaat yıkım ret’ kararını bozdu. Mahkeme kaçak yapının yıkılmasını ve arazinin eski hale getirilmesini istedi. Karara itiraz eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Danıştay 14. Dairesi’ne başvurdu. Ancak Danıştay 14. Dairesi temyiz başvurusunu ret ederek İstanbul 8. İdare Mahkemesi’nin aldığı yıkım kararını onadı. |