İstanbul'un birçok ilçesinde devletin projeleri, özel firmaların katkısı ve ulaşım planlarıyla değer arttı. Habertürk'ten Kübra Genç'in haberine göre, değeri artan bölgelerde de buna orantılı olarak kira fiyatlarında da ciddi artış gözlendi. Ancak bazı ilçeler neredeyse unutulmaya yüz tuttu. Bu durum ilçenin gelişimi açısından olumsuz görünse de kiracıları sevindirdi. Gelişimini henüz tamamlamamış ya da bir adım geri kalmış ilçelerin kiraları ciddi bir gelişim içinde olan ilçelere göre çok daha uygun.
Kira artışları özellikle İstanbul'da ilçeye hatta mahalleye göre farklılık gösteriyor. İstanbul'da metro, metrobüs ve merkeze yakınlık gibi özellikler kira fiyatlarını fazlasıyla değiştiriyor. Neredeyse aynı özelliklere sahip Beşiktaş'ta yer alan bir daire Beylikdüzü'nde yer alan dairenin 3 katına kiraya veriliyor.
Bölgelere göre kira değerleri:
Anadolu Yakası Ataşehir: 2+1 dairelerin fiyatları 700 TL'den başlıyor ve 8.500 TL'ye kadar çıkıyor. Beykoz: 2+1 dairelerin fiyatları 700 TL'den başlıyor ve 5.000 TL'ye kadar çıkıyor. Çekmeköy: 2+1 dairelerin fiyatları 550 TL'den başlıyor ve 1.000 TL'ye kadar çıkıyor. Kadıköy: 2+1 dairelerin fiyatları 800 TL'den başlıyor ve 4.000 TL'ye kadar çıkıyor. Maltepe: 2+1 dairelerin fiyatları 750 TL'den başlıyor ve 2.850 TL'ye kadar çıkıyor.
Avrupa Yakası Arnavutköy: 2+1 daire fiyatları 500 TL'den başlıyor ve 1.500 TL'ye kadar çıkıyor. Beşiktaş: 2+1 dairelerin fiyatları 1.250 TL'den başlıyor ve 3.750 Dolar'a kadar çıkıyor. Bakırköy: 2+1 dairelerin fiyatları 900 TL'den başlıyor ve 10.000 TL'ye kadar çıkıyor. Beylikdüzü: 2+1 dairelerin fiyatları 450 TL'den başlıyor ve 5.000 TL'ye kadar çıkıyor. Güngören: 2+1 dairelerin fiyatları 750 TL'den başlıyor ve 5.500 TL'ye kadar çıkıyor. Şişli: 2+1 dairelerin fiyatları 800 TL'den başlıyor ve 3.200 Dolar'a kadar çıkıyor. Zeytinburnu: 2+1 dairelerin fiyatları 900 TL'den başlıyor ve 3.500 TL'ye kadar çıkıyor.
"Kiraların ucuzlaması mümkün değil"
Uğur Dumankaya/Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı: "İstanbul’da genel anlamıyla kira birim fiyatları artış gösteriyor. İstanbul dünya kentleri arasında marka değerini gün geçtikçe artırıyor. Bu kapsamda kira bedelleri de bu değerin bir yansıması olarak artış trendinde. Bu noktada, İstanbul’un marka değerine olan katkıda sektörün ortaya koyduğu başarılı yaşam alanlarının da etkisi büyük.
Ülke olarak elimizde İstanbul gibi bir değer var. Fakat bu değeri henüz hakkı ile kullanamıyoruz. İstanbul’un değerini arttıracak devlet ve özel sektör yatırımları yapılmalıdır. Üniversite, iş alanı, ulaşım ağının genişletilmesi gibi yatırımlar, kenti bir üst noktaya taşıyacaktır. İstanbul’un kültürel, ekonomik, sosyal, mimari zenginliğini daha iyi kullanabilmeliyiz."
Belirttiğim gibi; küçük lokasyonlarda bazı değişimler olsa da İstanbul’da genel anlamıyla kira birim fiyatlarının ucuzlamasından bahsetmek pek mümkün değil, aksine bir yükseliş trendi var. Bu İstanbul’un marka değerinin de artığı anlamına geliyor.
"Gayrimenkul sektörünü etkileyen önemli gelişmeler var"
Mahmut Sefa Çelik /Sinpaş Yapı Yönetim Kurulu Üyesi: "İstanbul'un gözden düşen ve kiraları ucuzlayan semti olduğunu düşünmemekle beraber, ev kiralarının en düşük olduğu ilçeler olarak Avcılar, Beylikdüzü, Esenyurt ve Büyükçekmece’yi sayabiliriz. Ancak bu ilçelerde de herhangi bir ucuzlama söz konusu değil, sadece diğer ilçelere göre daha düşük.
3. havaalimanı, 3. köprü, yeni şehir projeleri ve kentsel dönüşüm alanları ile öne çıkan yeni cazibe merkezleri doğuyor. Gayrimenkul değerleme uzmanları İstanbul’da kısa vadede yatırımların 3. Havalimanı bölgesinde artacağı ve buna paralel olarak Kuzey Marmara Otoyolu’nun geçtiği bölgelerde yani Riva, Çekmeköy, Tuzla ve Kurtköy-Ömerli tarafları ile Avrupa yakasında Çatalca- Arnavutköy-Bahçeşehir – Ispartakule – Hoşdere aksında yoğunlaşacağını söylüyor. Ulaşım bağlantılarının artması ve 2B arazilerinin yeniden düzenlemesinin etkileri ile Göktürk-Kemerburgaz ve Zekeriyaköy bölgelerinin de yerli ve yabancı yatırımcılar tarafından tercih edilir hale geldi. Çatalca, Arnavutköy, Sarıyer, Ümraniye Sancaktepe, Tuzla ve Pendik'in yeni yatırımlara açık bölgeler ve yeni projelerin tam anlamıyla hayata geçmesiyle birlikte bu bölgelerdeki arsa fiyatlarının da tavan yapacağını ön görüyoruz.
Üçüncü köprünün değer kattığı bölgelere bakacak olursak, bu bölgelerin başında Sultanbeyli geliyor. Sultanbeyli’nin, bölgeye yapılan metro, 3. köprü ve İstanbul-Ankara Hızlı Tren Projesi gibi dev ulaşım yatırımları ile cazibesi artıyor. Sultanbeyli, Kadıköy – Kartal metrosunun da bölgeye bağlanmasıyla ulaşım konusunda büyük kolaylığa kavuşacak. Bunun yanında Anadolu yakasında inşa edilecek olan yeni finans merkezi de hem Ümraniye’ye hem de Ataşehir Bölgesi’ne değer kattı."
|