Ayanis Kalesi'ndeki Kazılar...
Gurs Vadisi'ndeki Mağarada...
Aizanoi'deki Agora Kazısı,...
Pteria Antik Kenti'nde Bu...
Tlos Antik Kenti'nde Kazı...
Malazgirt Savaşı Alanı Kazı...
Kalinda Antik Kenti'nde Kazı...
‘Gladyatörler Kenti’nin Ana...
Mabolla Antik Kenti'nde Kazı...
Kelenderis Antik Kenti'nde...
Bathonea'daki Kazı Çalışmaları İstanbul'un Tarihine Işık Tutacak
Prof. Dr. Şengül Aydıngün, "Geçmişte İstanbul ilk kurulduğunda Bizantion kenti vardı. Ardından da Konstantinopolis kuruldu ve bu kentlerin yakınında Bathonea, İstanbul'a çok büyük hizmetler eden liman yerleşkesiydi." dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kocaeli Üniversitesi adına 2009'da başlayan Küçükçekmece Göl Havzası kapsamındaki Bathonea kazıları devam ediyor. İstanbul'un tarihi ve arkeolojik mirasının ortaya çıkarılması ve korunmasında önemli bir rol üstlenen Bathonea Antik Kenti aynı zamanda "Dünyanın En Önemli Arkeolojik Keşiflerinin İlk On Listesi"nde de yer alıyor. Bathonea Antik Kenti kazılarının destekçisi olan Mercedes-Benz Türk'ün alanda düzenlediği ilk etkinlikte, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Yardımcısı Bülent Avnamak, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk ve Mercedes-Benz Türk İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün arasında imza töreni yapıldı. Bu yılki hedef 750 arkeolojik kazı yapmak Metin, bu kazılara 200 milyon liraya yakın Bakanlıktan ödenek aktardıklarına işaret ederek, bunun yanı sıra destek ve sponsorlarla birlikte 500 milyon liraya civarında ödenekle bu yıl 750 arkeolojik kazı yapmayı hedeflediklerini kaydetti. Mercedes-Benz ailesine teşekkür eden Metin, şu anda Cumhurbaşkanlığı kararı ile yapılan arkeolojik kazıların 170'e dayandığını belirterek, yabancı arkeologların yürüttüğü kazıların ise 32 olduğunu ifade etti. "Kazı çalışmalarımız Kültür ve Turizm Bakanlığımızın onayıyla 120 kişiyi buldu" Aydıngün, kazılara başlamadan hemen önce dünyanın da dikkatini çektiklerini söyleyerek, şöyle devam etti: "Aslında Bathonea bir liman kenti. Geçmişte İstanbul ilk kurulduğunda Bizantion kenti vardı. Ardından da Konstantinopolis kuruldu ve bu kentlerin yakınında Bathonea, İstanbul'a çok büyük hizmetler eden liman yerleşkesiydi. Bu yıl üç bölümde kazı çalışmalarımız Kültür ve Turizm Bakanlığımızın onayıyla 120 kişiyi buldu. Uluslararası bir kazı bu ve bu ekip 3 ay kadar bir sezonu burada geçirecek." Kazının başkanlığının Kocaeli Üniversitesi yürütse de yabancı üniversitelerin yanı sıra Türkiye'den 15 okulun öğrencileriyle kazılara destek verdiğinin altını çizen Aydıngün, alanda aynı zamanda 10'a yakın işçinin de görev yaptığını aktardı. "Bathonea, Roma'dan, Bizans'tan ve İstanbul'dan da daha önceye tarihlenebilecek bir alan" Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli de şunları kaydetti: "İstanbul'un belki de merkezi Avcılar'da Bathonea başka bir tarihe ve belki de Roma'dan, Bizans'tan ve İstanbul'dan da daha önceye tarihlenebilecek bir alan. 15 yıllık bir kazı süresi bizim için çok uzun bir süre gibi gözüküyor. Fakat genel kazılara baktığımızda bugün bütün dünyanın gözünü çevirdiği ve tarihin merkezi olarak ifade edilen Göbeklitepe de herhalde 40 yılı aşkın süredir ve bugün bizim yaşadığımız durum gibi kimsenin gelmediği, gitmediği, desteklerin sınırlı olduğu bir yerdi. Ama bugün başka bir noktada ve dünya tarihini değiştirip başka bir konuma yükseldi. Bathonea için de böyle bir durum söz konusu mümkün."
Sülün, daha önce de 1988'den başlayarak 15 yıl kesintisiz Troya Antik Kenti'nin sponsorluğunu üstlendiklerine işaret ederek, "Bu 2. sponsorluğumuz olacak. Ümit ediyorum böyle uzun soluklu, böyle başarılı bir yolculuğumuz olur hep beraber. Tüm ekibe teşekkür ediyorum." diye konuştu. Bathonea Antik Kenti kazıları hakkında Kazılar sırasında Helenistik ve Roma dönemlerine tarihlenen "Büyük" ve "Küçük" olarak adlandırılan iki antik liman ve göl içinde kalmış bir antik deniz fenerinin izleri tespit edildi. Bu keşifle birlikte Patara'dan sonra Türkiye'de ikinci antik deniz feneri tespit edilmiş oldu. 2009'daki araştırma sonuçları üzerine Amerikan Arkeoloji Enstitüsü (Archaeology) Dergisi, İngiliz Independent Gazetesi ve Heritage Key adlı yayın organları aynı yıl kazı alanını "Dünyanın En Önemli Arkeolojik Keşiflerinin İlk On Listesi"ne aldı. Gerçek anlamda 2011, 2012 yılında başlayan kazılarda bugüne kadar antik liman yapıları, imparator Büyük Konstantin tarafından yaptırıldığı tespit edilen dev bir açık sarnıç (100x20 metre uzunluğunda 7000 metreküp su hacimli), bir kale kalıntısı ve tabanları mozaik kaplı büyük bir saray kompleksi, yer altı su kanalları ile antik yollar ortaya çıkarıldı. Bu yapıların içlerinde ele geçen küçük objeler, seramikler ve amphoralar, Milattan Önce 6. yüzyıldan, Milattan Sonra 6 yüzyıla kadar Akdeniz'in batısından doğusuna kadar pek çok antik merkezle (İspanya, İtalya, Sicilya, Fas, Mısır, Lübnan, Fenike, Suriye, Ege Adaları) Karadeniz arasında yapılan yoğun bir deniz ticaretinin varlığını ortaya koydu. |