Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Bambus Koyu’nu Özelleştiren İhale İptal Edildi

Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin açtığı dava sonucunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Bambus Koyu’nu özelleştiren ihalesi iptal edildi.

yapi.com.tr
Bambus Koyu’nu Özelleştiren İhale İptal Edildi (Fotoğraf: AA)

Antalya Muratpaşa Belediyesi, kentin merkezinde yer alan doğa harikası Bambus Koyu’nun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından özelleştirilmesini öngören ihaleye dava açtı. Ankara 6. İdare Mahkemesi’nce alınan karar sonucunda ihale iptal edildi. ‘<

Cumhuriyet’te yer alan habere göre; ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ statüsünde olan koy, 2015’te kaçak inşaatlar ve ruhsatsız yapılarla gündeme geldi. Muratpaşa Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, 12 Mart 2016’da koya deniz dubalarıyla kepçe ve paletli ekskavatör getirildiği ve falezlere beton döküldüğünü belirlendi. 8 Nisan 2016 sabahı koyda yıkım başladı. Belediye ekipleri 5 saatlik bir uğraşın sonucunda ancak 2 metrekarelik betonu sökülebildi. Korunması gereken falezlerin demir profillerle kaplandığı, kayalıklara duvar örüldüğü ve koydaki plajın moloz doldurularak genişletildiği görüldü. Betonun sökülmesi bir hafta sürdü.  Yıkımının ardından Muratpaşa Belediyesi, koyu halka açmak için Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’na 6 kez başvurmasına karşın hepsi sonuçsuz kaldı.

'Kıyı Kanununa aykırı'
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, koyu ‘kıyı kullanma izini’ adıyla 8 Kasım 2022’de ihaleye çıkardı. Muratpaşa Belediyesi ihaleye iştiraki şirketi Falez AŞ ile katıldı. Yıllık kira 185 bin muhammen bedel üzerinden başlayan ihalede şirket teklifini 1 milyon 100 bine kadar yükseltti. Ancak ihale 1 milyon 910 bin lirada tamamlandı. Bu kapsamda Muratpaşa Belediyesi, ihalenin iptali için açtığı davada Bambus Koyu’nun devletin hüküm ve tasarrufu altındaki koruma statüsüne sahip bir alan olduğuna dikkat çekti, ihale şartnamesinin Kıyı Kanunu’na aykırı olduğu kaydedildi. Mahkeme, ihalenin pazarlık usulü yapılamayacağına hükmetti ve ihaleyi iptal etti. Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, konuya ilişkin “Bu koy halka ücretsiz açılması gereken bir yer. Her ne kadar mahkeme kararı ihalenin usulüne ilişkin olsa da kamunun, yani sizlerin, bizim yararlanmamız gereken bütün alanları ihale etme hastalığından ülkemiz kurtulmalıdır. Kıyılar halkındır.” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bambus-koyunu-ozellestiren-ihale-iptal-edildi_205091.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!