Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

‘Bal mı, Manganez mi?’

Marmaris İlçesi’nin, çam balıyla ünlü Osmaniye Köyü’ndeki manganez madeni rezerv araştırmaları konusunda Sulh Hukuk Mahkemesi’nin verdiği geçici durdurma kararı, bilirkişi raporunun hazırlanmasının ardından yürürlükten kaldırıldı, maden çalışmaları yeniden başladı.

BirGün Gazetesi



atil ve doğa cenneti Muğla’nın Marmaris İlçesi’nin, çam balıyla ünlü Osmaniye Köyü’ndeki manganez madeni rezerv araştırmaları konusunda Sulh Hukuk Mahkemesi’nin verdiği geçici durdurma kararı, bilirkişi raporunun hazırlanmasının ardından yürürlükten kaldırıldı, maden çalışmaları yeniden başladı. Yüzlerce çam ağacının kesilmesine neden olan çalışmaların kaldığı yerden devam etmesi, ilkini çevreciler ve köylülerin kazandığı maden kavgasının ikinci raundunu başlattı.

Bu kez daha önce konuyla ilgili açıklamalarda dahi bulunmayan iktidar partisinin temsilcileri de gelişmelere karıştı. AKP Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır, Osmaniye’de görüştüğü köylülerden, hizmete girmesiyle ülkeye 25 milyon YTL’lik ihracat geliri, köye ise birçok olanak sağlayacağını belirttiği maden konusunu bir kez daha düşünmelerini istedi. Milletvekiline, maden karşıtlarını çatısı altına toplayan Marmaris Demokrasi Platformu sert yanıt verdi. Mücadelelerini köylüler ve çevrecilerle omuz omuza sürdürmekte kararlı olduklarını ve araştırmalar için ruhsat veren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na Danıştay’da dava açacaklarını ifade eden platform sözcüsü Avukat Mehmet Hasbioglu, “Sayın Mehmet Nil Hıdır’ın böyle düşünmesi, Marmaris’e ihanettir” dedi.

‘Ülke kazanacak, köy ihya olacak’

‘Neslişah’ adlı firmanın yürüttüğü maden arama çalışmalarının yarattığı gerginliği ortadan kaldırmayı amaçlayan AKP Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır, Osmaniye’ye giderek köylülerle görüştü. Nil Hıdır, toplam 411 çam ağacının kesilmesine sebep olacak maden çalışmalarının yasal çerçeveler içerisinde yürütüldüğünü belirtti. Madenin, geçimini arıcılıkla sağlayan köyün yanı sıra ülkeye de ekonomik kazanç sağlayacağını vurgulayan Nil Hıdır, köylülere şöyle seslendi:

"Osmaniye’de yaklaşık 55 bin kovan arı mevcut ve yılda ortalama 12 milyon YTL gelir elde ediliyor. Maden ocağı faaliyete geçerse, Çin, Bulgaristan, Kore, ABD ve Fransa’ya manganez ihraç edilecek, yılda yaklaşık 25 milyon YTL getiri sağlayacak. 411 ağaç kesilecek, bu ağaçlardan ne kadar bal kaybederiz? 250 kg balımız kaybolmuş olur bunun da maliyeti yıllık yaklaşık 62 bin YTL’dir. 25 milyonun yanında 62 bin YTL’nin lafı mı olur. Ayrıca biz bu şirketlere burada okul yaptırtırız, yollarımızı düzelttiririz, gerekirse köylülerimize maden ocağında çalışması için şart koşarız. Bu konuda sizler kararlarınızı verirken iyice düşünün. Yine de ‘burada maden istemiyoruz’ diyorsanız ben sizin yanınızda olacağım. Elimden gelen tüm gayretimle, gerekli itirazları gerçekleştiririm.”

Köylü yine 'hayır' dedi

Milletvekili Hıdır’ın bu sözleri, köylüleri ikna edemedi. Aralarında Muhtar Türköz Deveci’nin de bulunduğu Osmaniyeliler, Hıdır’a, “Maden’e hayır” sloganıyla başlattıkları mücadelelerini sürdürmekte kararlı olduklarını dile getirdi. Bunun üzerine milletvekili son kez maden işletmecilerinin de bulunacağı bir toplantıda bir araya gelip konuyu tekrar görüşmeyi önerdi. Köylüler, bu teklifi kabul etti.

Hasbioğlu'ndan Hıdır'a sert eleştiri

Marmaris Demokrasi Platformu’nun sözcüsü Avukat Mehmet Hasbioğlu ise milletvekilinin sözlerine ateş püskürdü. Küresel ısınmanın yeryüzüne verdiği zararın giderek büyüdüğünü hatırlatan Hasbioğlu, “Böylesi insanlık adına tehlikeli gelişmelerin yaşandığı dönemde bir milletvekilinin, konuyu ekonomik rakamlarla izah etmesi anlaşılabilir gibi değil. Önemli olan kaç ağaç kesildiği, bir ağaçtan ne kadar bal elde edildiği değil, ağacın fonksiyonudur. Marmarisli olan Marmaris’in ekmeğini yiyen sayın Mehmet Nil Hıdır’ın böyle düşünmesi, Marmaris’e ihanettir. Osmaniyelilerin en büyük gelir kaynağı olan arı kovanlarına çomak sokturmamaya uğraşacağız” dedi.
Hasbioğlu, maden aramalarının yapıldığı noktalarda ağaç kesimine izin veren Orman Genel Müdürlüğü ile ilgili birimler aleyhine dava açacakları Muğla İdare Mahkemesi’nden yürütmeyi durdurmayı talep edeceklerini, maden araması için gerekli ruhsatları veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı hakkında ise Danıştay’a başvurmak için hazırlandıklarını sözlerine ekledi.

Bilirkişi raporunda neler var?

Öte yandan Osmaniye’deki maden aramalarına ilişkin hazırlanan raporda, şimdiye dek kesimi yapılan ağaçların önceden tespitinin yapılmadığı, madenin arıcılığa zarar vermeyeceğinin ve arama çalışmalarının yapıldığı alanın köyün su kaynaklarına uzak olduğunun belirtildiği öğrenildi.

* * *
Maden kavgasında süreç nasıl işledi?

‘NeslİŞah’ adlı firmanın, Aralık 2007’de Osmaniye Köyü’nün 12 ayrı noktasında manganez madeni çıkarmak için başlattığı rezerv araştırması çalışmaları, köylüler ve çevrecileri ayağa kaldırmıştı. Maden yolu için yüzlerce çam ağacının da kesilmesi firmanın yetkilileriyle köylüler arasındaki gerginliği tırmandırmıştı. Osmaniye Köyü Muhtarlığı, Marmaris Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak durum tespiti istemişti. Mahkeme, bilirkişi raporu hazırlanana kadar maden çalışmalarını ‘tedbiren’ durdurmuştu. Bu arada MDP çatısı altında toplanan çevreci ve köylüler “Madene Hayır” başlığı altında imza kampanyası başlatmış, ilçe merkezinde iki bine yakın kişinin katıldığı 4 kilometrelik bir protesto yürüyüşü düzenlemişti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bal-mi-manganez-mi_60374.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!