b>Fırtına Vadisi’ne 10 kilometre aşığıda yeniden santral kurulmasına karşı açılan davanın Danıştay’a sunulan dilekçesinde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın da çevrecilerden yana tavır koyduğu ortaya çıktı.
Enerji Piyasası Denetleme Kurulu’nun Danıştay’ın iptal kararına rağmen Fırtına Vadisi’nde yaptırmak istediği santrale bir karşı görüş de Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan geldi.
Fırtına Vadisi’ne 10 kilometre aşığıda yeniden santral kurulmasına karşı açılan davanın Danıştay’a sunulan dilekçesinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın santrale "Hayır" dediği ortaya çıktı. Tarım Bakanlığı raporunda santralin kurulmasıyla dünyada İsveç ve İskoçya dışında sadece Türkiye’de bu havzada görülen "Deniz Alası"nın yaşam alanının yok olacağı, Bern Sözleşmesi’ne göre koruma altındaki su samurlarının da zarar göreceği savunuldu.
Deniz Alası ölür
Tarım Bakanlığı’nın, projeyi uygun bulmadığı Danıştay’a sunulan dilekçede şu şekilde anlatıldı: "Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nca yapılan değerlendirme ile de Yağmur Ormanı statüsündeki Fırtına Deresi’nin yok olma sınırına gelen endemik türler arasında bulunan Deniz Alası’nın üreme ve yaşama alanı olduğu, uluslararası alanda korunan türler arasında bulunduğu, bu dere üzerinde bir hidroelektrik santralin kurulmasının uygun bulunmadığı sonucuna varılmıştır."
Kesim ve inşaat da olmaz
Ayrıca Kültür Bakanlığı Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü’nün, 1. 2. ve 3. derece doğal sit alanı ilan edilen Fırtına Vadisi’nde ağaç kesimi, bina inşaatı, yol açılması ve santral kurulmasını uygun bulmadığı da dilekçede yeraldı.
|