Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bakan’dan Bağımlılık İtirafı

Taner Yıldız, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığıyla ilgili “Birincil enerjide dışa bağımlılık oranı 2007 için yüzde 74.5 olarak gerçekleşmiştir” itirafında bulundu. 2008’de yüzde 48.4 olarak gerçekleşen elektrik üretimindeki doğalgaz payının 2023’te yüzde 30’un altına düşürülmesinin hedeflendiğini belirten Yıldız, buna karşılık BOTAŞ’ın 4

Cumhuriyet Gazetesi
Bakan’dan Bağımlılık İtirafı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığıyla ilgili “Birincil enerjide dışa bağımlılık oranı 2007 için yüzde 74.5 olarak gerçekleşmiştir” itirafında bulundu. 2008’de yüzde 48.4 olarak gerçekleşen elektrik üretimindeki doğalgaz payının 2023’te yüzde 30’un altına düşürülmesinin hedeflendiğini belirten Yıldız, buna karşılık BOTAŞ’ın 4 milyar metreküplük doğalgaz sözleşmesini devretmesinin “BOTAŞ’ın imkânlarının devri anlamına gelmediğini” ileri sürdü.

Yıldız, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2010 yılı bütçesine ilişkin 17 milletvekilinin 122 sorusuna yazılı yanıt verdi. Yıldız, bir milletvekilinin “2008 itibarıyla Türkiye’de sanayide kullanılan elektriğin yüzde 64’ü doğalgazla çalışan çevrim santrallarından üretilen elektrik olduğu düşünüldüğünde, yaşanacak arz krizinin ülke sanayisini ne ölçüde etkileyeceği vahim bir şekilde ortaya çıkmaktadır” değerlendirmesine “Birincil enerjide dışa bağımlılık oranı 2007 için yüzde 74.5 olarak gerçekleşmiştir” itirafıyla karşılık verdi. Yıldız, dışa bağımlılık oranının kabul edilebilir düzeye gelmesi için hedef olarak 2023’ü göstererek, bu alanda yapılması planlan “Elektrik Enerjisi Piyasası ve Arz Güvenliği’ strateji belgesinde, rüzgâr enerjisi kurulu gücünün 20 bin MegaWatt olması, 2008’de yüzde 48.4 olarak gerçekleşen elektrik üretimindeki doğalgaz payının yüzde 30’un altına düşürülmesi ve 2020’ye kadar nükleerin payının yüzde 5 seviyesine ulaşması hedeflenmektedir” şeklinde sıraladı.

İtiraf gibi yanıt

Yıldız, bir başka milletvekilinin, “2008 itibarıyla doğalgaz talebinin 35 milyar metreküpten 2020’de 66 milyar metreküpe çıkacaktır. BOTAŞ ihaleye çıkarak yerli enerji şirketi Bosphorus Gaz AŞ ile Rusya’nın gaz satışı şirketi Gazprom Export LLC’ye 750 milyon metreküplük kontrat devretmiştir.

Daha sonra Bosphorus Gaz hisselerinin büyük bölümü Gazprom’a devredilmiştir. Böylece Rusya kendi gazını Türkiye’ye doğrudan satma imkânına kavuşmuşu” değerlendirmesine şu yanıtı verdi:

“Toplam 16 lot karşılığı 4 milyar metkeküp/yıl miktarında doğalgazın sözleşme devri gerçekleştirilmiş olup, BOTAŞ’ın imkânlarının belirli kişi ve kuruluşlara devri gibi bir husus söz konusu değildir.” Yıldız, bir başka soruyu da yanıtlarken “BOTAŞ, taraf olduğu bütün doğalgaz alım-satım sözleşmelerinde fiyat revizyonu çalışmalarını yürütmektedir.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/bakandan-bagimlilik-itirafi_75495.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!