b>Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, konut sahibi olmak isteyenlerin uzun vadeli kredi kullanabileceklerini, diledikleri konutu satın alabileceklerini, uzun kredi vadeleriyle geri ödeme taksitlerinin düşük olacağını söyledi.
Şener bu durumun yutdışında mortgage olarak adlandırıldığını ve kira öder gibi ev sahibi olunabileceğini belirtti. Şener, SPK'nın bir kanun taslağı hazırlığında olduğunu ve taslakta merkezi konut finansman kuruluşu ve ipotek finansman kuruluşu oluşturulduğunu ifade etti.
Şener, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nce düzenlenen "Konut Finansmanı ve Türkiye Konferansı"nın açılışında bir konuşma yaptı.
Bakan Şener yaptığı konuşmada, izlenen ekonomik politikaların temelinde güven ve istikrar bulunduğunu kaydederek, "Tüm kurum ve kurallarıyla işleyen bir piyasa ekonomisi, mali disiplin ve gerçekleştirilebilir makro ekonomik hedefler, azalan kamu borç stoğu, düşük enflasyon düzeyi ve sürdürülebilir bir büyüme, buna bağlı artan refah düzeyi ve azalan işsizlik oranı temel hedeflerimizdendir. Son iki yıl içinde meydana gelen ekonomik değişikliklere bakıldığında hükümetimizin bu hedefleri ödünsüz ve kesin kararlı bir şekilde gerçekleştirmeye yönelik tavır sergilediği görülecektir" dedi.
Geçmişte konut sahipliğinin desteklenmesi amacıyla bazı uygulamaların yapıldığını, ancak kamu kaynaklarının iyi dağıtılmadığını, beklenen faydanın da sağlanamadığını ifade eden Şener,"Şimdi farklı bir dönemdeyiz ve genel ekonomik durumumuz, yeni, kapsamlı, uygulanabilir bir konut seferberliği için uygundur"' dedi. Tüm dünyada yaşanan tecrübeleri değerlendirme, ülke için en faydalı modeli geliştirme olanağına sahip olduklarını belirten Şener, konut finansmanı konusunun ekonomik ve sosyal sonuçlarına işaret etti. Şener, kuracakları sistemin herşeyden önce vatandaşların konut sahibi olmalarını sağlayacağını belirterek, konut sahipliğinin refahında ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguladı.
Konut finansmanı: mortgage
Şener, konut sahibi olmak isteyenlerin uzun vadeli kredi kullanabileceklerini, diledikleri konutu satın alabileceklerini, uzun kredi vadeleriyle geri ödeme taksitlerinin düşük olacağını, yani kira öder gibi taksit ödeneceğini anlattı. Böylece düşük gelir gruplarının da sistemden yararlanabileceklerini ifade eden Şener, bu sistemin inşaat sektörünü de canlandıracağını söyledi. Şener, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Türkiye'deki temel ekonomik sorunlardan bir tanesi budur. Geçen 2 yılda ekonomi büyürken, inşaat sektörü maalesef küçülmüştür. Yıllar sonra ilk kez 2003 yılının son çeyreğinde inşaat sektörü büyümüştür. Bu büyüme inşaat sektöründe 2004 yılının ilk 2 çeyreğinde de devam etmiştir. Yeni konut finans sistemiyle inşaat sektöründe bu büyüme artarak devam edecektir. " dedi.
Şener, başarılı bir konut finansman sisteminin aynı zamanda kaçak yapılaşmayı önleyeceğini, planlı kentleşmeyi sağlayacağını, ayrıca kayıtdışı ekonominin minimize edilmesine önemli katkıda bulunacağını söyledi. Konut finansmanı sisteminin yurt dışında mortgage olarak adlandırıldığını, bazı ülkelerde 200 yıldan fazla bir geçmişe sahip olduğunu, başarılı şekilde işlediğini aktaran Şener, bu ülkelerin vatandaşlarının konut ihtiyaçlarını, bu sistemi devreye sokmak suretiyle karşıladıklarını belirtti.
Konut seferberliği
"Yapacağımız şey, olayı yeniden keşfetmek değildir. Uygulamalardan yararlanmak ve Türkiye'ye en uygun modeli ortaya çıkarmaktır" diyen Şener, diğer ülkelerin uygulamalarından yararlanarak, en uygun modele karar vereceklerini bildirdi. Sistemin devreye girebilmesi için ticari ve yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini kaydeden Şener, hükümetin böyle bir konut seferberliği başlatılması kararı aldıktan sonra, SPK'dan bir kanun taslağı hazırlaması istediğini söyledi.
SPK tarafından bir kanun taslağının hazırlandığını belirten Şener,katılımcı bir anlayışla, çok yönlü şekilde taslağın tartışılması için zemin hazırlayacaklarını bildirdi. Şener, yasal düzenlemelerde önemli değişiklikler gerektiğini belirterek, Sermaye Piyasası Kanunu, İcra İflas Kanunu, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun, Finansal Kiralama Kanunu ve çeşitli vergi kanunlarında değişiklikler öngörüldüğünü söyledi. Bu değişikliklerle sistemin önünü tıkayan bazı engellerin aşılmaya çalışıldığını kaydeden Şener, çeşitli vergisel teşviklerle de sistemin desteklenmesinin öngörüldüğünü vurguladı. Düzenlemelerin özellikle bireysel konut kredisi ödemelerinin gelir vergisi matrahından düşülmesine olanak sağlayan bazı hükümler içerdiğini aktaran Şener, en işler mekanizmanın kurulacağını söyledi.
Konut ipoteğine dayalı olarak menkul kıymet ihracı yapılabilecek
Şener, konuşmasını şon kısmında ise şunları söyledi: "Taslakta merkezi konut finansman kuruluşu, ipotek finansman kuruluşu oluşturulmaktadır. Bu kuruluş vasıtasıyla konut ipoteğine dayalı olarak menkul kıymet ihracı yapılabilecektir. Çok büyük meblağlardaki kaynaklar, sermaye piyasası aracılığıyla konut sahibi olmak isteyen kişilere aktarılacaktır. Böylece tüm kredi verenlerin finansman ihtiyaçları toplu bir şekilde karşılanmış olacaktır. Yeni kurulacak finansman kuruluşu, ulaşacağı ölçek ve sınırlı da olsa devlet desteğiyle bu kaynakların sisteme aktarılmasında önemli bir rol oynayacaktır."
|