okuz bin yılllık antik kent Hasankeyf'i su altında altında bırakacak olan Ilısu Barajı için uluslararası şirketlere kredi teminatı sağlanmasına karşın Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, tarihsel ve arkeolojik değeri olan bütün eserlerin kurtarılacağını savundu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2006 Ağustos'unda temeli atılan Ilısu Barajı'nın tarihi ve kültürel mirası su altında bırakacak olması, binlerce kişinin yöreden göç etmek zorunda kalması, uluslararası kamuoyunda da büyük tepkiyle karşılanıyor. Dicle Nehri üzerine yapılacak olan proje 50 yıldır tartışılırken dün Mardin'in tarihi açıdan büyük önem taşıyan Dara köyünde incelemelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Hasankeyf'le ilgili açıklamalarda bulundu. Günay, gazetecilerin Hasankeyf'le ilgili soruları üzerine şunları söyledi:
"Türkiye'de hiçbir tarihi varlığın yok olmasını istemeyiz, ancak Türkiye'nin gelişimi için yapılacak başka işler de var. Barajlar da bu alanda ihmal edemeyeceğimiz bir gerçeklik. Kültür Bakanlığı ve DSİ tarafından Hasankeyf'te çok ciddi bir çalışma yapılıyor. Üst şehirdeki hiçbir yapıya dokunulmuyor. Su o seviyeye çıkmayacak. Aşağıdakilerin de tümünü aynen başka yerde kurmak üzere taşıyacağız. Baraj gövde kodu şu an bizim, DSİ ve diğer kurumlarla ortak konuşulan bir konu, ama düşürüleceğini zannetmiyorum. Hasankeyf'te tarihsel, arkeolojik değeri olan tek bir eser, taş, alan, su altında kalmayacak.''
Daha sonra Mardin Erdoba konutlarına geçen Günay, Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar 'dan, Mardin'de yapılan çalışmalarla ilgili bilgi aldı.
|