Tapu ve kadastro sisteminde de ciddi gelişmeler kaydettiklerini, ülke kadastrosunun yüzde 95’ini bitirdiklerini ifade eden Bakan Bayraktar, TAKBİS çalışmaları ile çok amaçlı arazi bilgi sistemini kurarak, diğer kurum ve kuruluşlara entegre bir e-devlet projesi oluşturduklarını anlattı.
Bakan Bayraktar, “2001 yılında başlatılan TAKBİS projesi kapsamında bugüne kadar yapılan çalışmalar neticesinde, yurt genelindeki 55 milyon parselin tapu kayıtları sayısal ortama aktarıldı. Ayrıca bunlardan 40 milyon parselin tapu ve kadastro entegrasyonu tamamlandı. TAKBİS kapsamında 957 tapu müdürlüğünün veri giriş işlemleri bitmiş olup on-line hizmet vermektedirler” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde uygulanmaya başlanan “yapı denetimi” çalışmalarında firmaların, yapısını, denetçi personelini ve çalışma sistemlerini kontrol edebildikleri yeni bir yapı denetim sistemi uygulamasına geçildiğini söyleyen Bakan Bayraktar, coğrafi bilgi sistemleri sayesinde bundan sonra Türkiye’de gerek yapı ruhsatlarının gerek inşaatlar bittikten sonra iskan müsaadelerinin çok daha kolay verilebileceğini, fakat denetimlerin çok daha ciddi bir hal alacağını, denetim sistemlerinin gerek belediyeler gerekse yapı denetim kuruluşları tarafından yine bu coğrafi bilgi sistemleri sayesinde üç boyutlu otofoto sistemlerinin oluşturulması sayesinde çok daha ciddi bir konuma geleceğini belirtti.
“Şu anda çok talep var”
Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Bayraktar, Türkiye’de afet riski taşıyan binalar, afet riski olan bölgelerin dönüştürülmesi için çok ciddi bir sürece girdiklerini belirterek, “Yasamız çıktı. Bunun için 81 valiliğimize, 81 belediyemize yazı gönderdik. Önemli 5 vilayetimizde İstanbul, İzmir, Bursa, İzmit ve Sakarya, alt belediyelerine de yetki verdik, bize riskli binaları, riskli bölgeleri bildirecekler. Bu doğrultuda hangi belediyemiz başarılı olmuşsa, hangi belediyemiz vatandaşı ikna etmişse razı olan ve isteyen vatandaşlardan başlayacağız. İstemeyenleri biraz daha sonraya bırakacağız” dedi.
Şu anda çok talep olduğuna işaret eden Bakan Bayraktar, çok acil risk taşıyan binaların da öncelikleri olduğunu vurguladı. Bakan Bayraktar, “Türkiye’nin hemen hemen her tarafından talep var. Diyarbakır’dan da var Gaziantep’ten de var. Ama bizim için tabi deprem aksı üzerindeki şehirler önemli, nüfusun ve ekonominin yoğun olduğu şehirler önemli. Yoğun bir şekilde çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Süreç başladı” diye konuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde düzenlenen konferansa, yurt içi ve yurt dışından konusunda uzman yaklaşık bin kişi katılıyor.
|