Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ayasofya Diye Bir Yer Yok Çocuklar

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, masal kitabında Ortodoksların önemli merkezi Ayasofya'ya yer vermedi. Öğrencilere dağıtılacak masal kitabında tarihi mekân anlatılmaya değer görülmedi.

Sabah Gazetesi
Ayasofya Diye Bir Yer Yok Çocuklar

b>İstanbul Büyükşehir Belediyesi, masal kitabında Ortodoksların önemli merkezi Ayasofya'ya yer vermedi. Öğrencilere dağıtılacak masal kitabında tarihi mekân anlatılmaya değer görülmedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kentin tarihi değerlerini çocuklara öğretmek için gerçekleştirdiği "Masal Masal İstanbul" projesinde şehrin en önemli tarihi değeri Ayasofya'ya yer vermedi. Tam 23 tarihi yapıyla ilgili efsanelerin anlatıldığı 23 masal kitabının yayınlandığı projede Galata Kulesi, Sultanahmet Cami, Dolmabahçe Sarayı gibi önemli yapıların yanı sıra Boğaz Köprüsü, İstiklal Caddesi ve hatta Boğaz'daki yalıların bile masal kitabı yazıldı.

Belediye'den yapılan açıklamada Ayasofya'nın "ilgili bir efsane bulunamadığı" gerekçesiyle projede yer almadığı belirtilirken, Ayasofya'nın adının proje listesinde olduğu ancak listeden özellikle silindiği ortaya çıktı. Üstelik projenin de Belediye tarafından "intihal" edildiği iddia edildi. Bu iddiaya göre proje bir halkla ilişkiler şirketi tarafından önerilmesine karşın başlangıçta reddedildi. Ancak daha sonra proje fikri AKP'ye yakınlığıyla bilinen bir halkla ilişkiler şirketine yaptırıldı. Hatta eserler, Başbakanlık Basın Danışmanı Ahmet Tezcan'a yazdırıldı.

Bir varmış bir yokmuş
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz günlerde "Masal Masal İstanbul, 23 Masal 23 Eser" adlı bir projeyi hayata geçirdi. Proje kapsamında yeni öğretim yılında öğrencilere dağıtılmak üzere Ahmet Tezcan'ın yazdığı 23 masal kitabı ile birlikte oyun bilgi kartları, cd, İstanbul'un haritası ve yap-boz oyununun bulunduğu hediye seti hazırlandı. Projenin en önemli unsuru İstanbul'un en önemli yapılarının tarihinin efsanelerle süslenerek anlatıldığı masal kitaplarıydı.

Bunlar arasında Adalar, Beyazıt Kulesi, Beyazıt Kütüphanesi, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri, Dolmabahçe Sarayı, Eyüp Sultan Camii, Fenerler, Galata Köprüsü, Galata Kulesi, Sultanahmet Meydanı, Hisarlar, Kapalıçarşı, Mısır Çarşısı, Pera, İstiklal Caddesi, Beyoğlu, Tünel, Sirkeci ve Haydarpaşa Garları, Sultanahmet Camii, Süleymaniye Camii, Topkapı Sarayı, ünlü çeşmeler, yalılar ve Yerebatan Sarnıcı yer aldı.

Ayasofya'nın efsanesi yok
Hikâyesi kitaplaştırılan yapılar arasında Ayasofya'nın bulunmayışı dikkat çekti. Belediye'den yapılan açıklamada Ayasofya'nın masalının "ilgili bir efsane bulunamadığı" için yazılamadığı kaydedilirken kitapların yazarı olan Ahmet Tezcan "Bana liste verdiler, ben o listeye göre 23 masal yazdım. Bana verilen listede Ayasofya yoktu. Neden olmadığına dair bir bilgim de yok" dedi.

Liste Topbaş'ın onayından geçti
Belediyeden bu açıklamaya karşın projenin fikir babası olan halkla ilişkiler şirketi Ayasofya isminin masalı yazılacak listede bulunduğunu ama belediye yetkilileri tarafından bilerek üstünün çizildiğini ifade etti. Proje fikrinin kendileri tarafından belediyeye önerildiğini belirten Filiz Sonmaz Şenkul, "Belediye bizi aynı Arter Reklam Ajansı'na yönlendirdi ve birlikte çalışın dedi. AKP'nin adını ve logosunu bulan şirket olarak da hatta Başbakan'ın öğlunun düğününü organize eden Arter'in ortağı Cevat Olçak'la çalıştık. Verdiğimiz listede Ayasofya'nın üzeri çizilmiş görünce 'çok tepki çeker' diye uyarı bile yaptık. Bize yanıt olarak 'Bu liste aynen Başkan Kadir Topbaş'ın onayından geçti. Üstelik reklamın iyisi kötüsü olmaz. Çok üstümüze gelirlerse Ayasofya'ya projenin ikinci kısmında yer vereceğiz diyerek savunuruz' dediler" şeklinde konuştu. Proje fikrinin birlikte çalıştığı Sibel Sonmaz tarafından geliştirildiğini kaydeden Şenkul "Bize bütçe yok diyerek red yanıtı verdiler ama bir de baktık ki fikri alıp kendileri yapmışlar. Gerek belediyeyi gerekse Başbakanlık Basın Danışmanı Ahmet Tezcan'ı proje fikrimizi intihal ettikleri için mahkemeye vereceğiz" dedi.

Kitabı var ama efsanesi yok
Büyükşehir Belediyesi'nin kitapevinde Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, Doç. Dr. Sait Öztürk ve Yaşar Baş'ın yazdığı 'Üç Devirde Bir Mabed Ayosofya' isimli kitabı satış reyonunda bulunuyor. Bunun dışında Miniatürk'te Ayasofya'nın maketinin önündeki tabelada hikayesi yer alıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ayasofya-diye-bir-yer-yok-cocuklar_46545.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!