Edirne'de 5,5 Asırlık Caminin...
Tarihi İzzeddin Şir Camii...
Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nin...
Atatürk Dönemi’nde Yapılan Cami’de Restorasyon Yanlışları
Antalya'da bulunan Süleyman Çavuş Camisi'nin restorasyonunda, minarenin dış cephesinde taş taklidi dekor olduğu ortaya çıkarken orijinal kök boya yerine altın varak kullanıldığı tespit edildi.
Süleyman Çavuş lakaplı Süleyman Yıldırım'ın 1932 yılında Kaş ilçesinde yaptırdığı tek minareli Süleyman Çavuş Camisi, Birinci Derecede Kentsel ve Arkeolojik Sit Alanı konumunda bulunuyor. OdaTv’de yer alan habere göre; Kaş Belediyesi tarafından, Antalya Valiliği'nin kültür varlıkları ödeneğinden 3 milyon 144 bin TL tahsisle camiye restorasyon yapıldığı aktarılırken restorasyonda yanlış uygulamalar tespit edildi.
Kaş Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü teknik ekipleri tarafından, Antalya Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'nun onayıyla yapılan restorasyon için Antalya Valiliği'ne bağlı dönemin Taşınmaz Kültür Varlıkları birim sorumlusu koruma ve restorasyon uzmanı Cemil Karabayram, teknik rapor hazırlayarak yanlışları belirtti. Rapor içerisinde, minarenin dış cephesinde taş taklidi dekor olduğu ve orijinal kök boya yerine altın varak kullanıldığı yer aldı. Raporda, orijinal kök boyaların silinerek yerine altın varak kalem işinin konulmasının projede öngörülmediği ve bu uygulamanın neden yapıldığına dair bir bilginin bulunmadığı ifade edildi. Ayrıca, uygulamanın yüklenici ve denetim elemanlarının sorumluluğunda gerçekleştirildiği aktarıldı. Valiliğin, hatalı uygulama nedeniyle ortaya çıkan söküm ve temizlik ihtiyacı için ödeme yapmayacağı açıklandı. Haberin tamamına bağlantıdan ulaşılabillir. |