Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Asıl Sorun Orta ve Hasarsız Konutlarda

Bilim insanları ve mühendislik odaları Marmara depreminden gerekli derslerin çıkarılmadığını belirtiyor.

Radikal Gazetesi



ilim insanları ve mühendislik odaları Marmara depreminden gerekli derslerin çıkarılmadığını belirtiyor. Görüşler şöyle:

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası:
Binalar deprem olmadan çökmeye devam ediyor. İktidarlar, 1999 depreminden bu yana yapılması gerekenler noktasında kayda değer hiçbir adım atmadı. İnsanlarımızı kaderleriyle baş başa bırakan tüm iktidarları, yaşanan ve yaşanması olası faciaların sorumlusu ilan ediyoruz.

Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Muzaffer Elmas: Bölgede ağır hasarlı, orta hasarlı ve hasarsız olmak üzere üç tip bina bulunuyor. Ağır ve orta hasarlı binalarla ilgili süren bir uygulama var. Onarım için süre bir yıl uzatıldı. Ağır hasarlı binaların yıkımı ihale edildi, yapılıyor. Asıl sorun depremden kalan hasarsız çok katlı binalarda. Hasarsız çok katlı binalar risk taşıyor. Sadece Adapazarı'nda 3 bin civarında bu türde bina var. Bunların da hasarlı binalara uygulanan işleme tabi tutulması gerek. Zemin etüdü yapılacak, yeni yönetmeliğe uygun hale getirilecek. Halen hasarlı binalarda insanlar oturuyor. Adapazarı'nın gerçeği bu.

'Binalar iyi mücadele etti ama...'

İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Aykut Bozkurt: 1998'de güncellenen 'Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik' öncesi yapılan her binanın güçlendirilmesi gerekir. Binalarımız 17 Ağustos depreminde iyi mücadele etti, kendini savundu ve ayakta kalmayı becerdi. Binalarımız ayakta kaldı, ancak betonarmeyi oluşturan inşaat çeliği ve beton yoruldu. Olası İstanbul depreminde malzeme yorgunluğu göze çarpacaktır. Vatandaşlarımız bu durumu göz önünde bulundurmalı, binalarını analiz ettirmeli, gerekiyorsa güçlen-dirme projelerini hazırlatmalı.

Bayındırlık ve İskân Bakanı Faruk Özak
ise Zeytinburnu'nda çöken binayla ilgili teknik rapor çıkmadan konuşamayacağını ifade ederek, "Eğer oturanlar burada birtakım kolonlarda, kirişlerde, taşıyıcı sistemlerde olumsuzluğa yol açacak hareketleri yapıyorlarsa ve burada denetim yoksa bu tür sorunlar Allah korusun olabilir" dedi.
Bina ile ilgili araştırmanın devam ettiğini vurgulayan Özak, "Altında fırın olduğu söyleniyor. Bu fırının betona ve demire vermiş olduğu olumsuz etki nedeniyle çökmüş olabileceği söyleniyor. Teknik rapor çıkmadığı için kesin bir şey konuşamayacağım" dedi.
Özak, sorunlu binaların eski yönetmeliğe göre yapıldığını hatırlatarak, "Yapı stokunun iyileştirilmesi, tasfiyesi ve taşınmasına dönüşüm alanları kanunu çok büyük bir ivme kazandıracak. Kanunu, bu ay içerisinde Meclis'te görüşüp geçireceğiz. Ama yalnızca sorun bu değil. Kat Mülkiyeti Kanunu da buna bir katkı verecek" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/asil-sorun-orta-ve-hasarsiz-konutlarda_52074.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!