ondurmasıyla meşhur Kahramanmaraş’ta 1.5 yıl içinde iki büyük çimento fabrikası üretime başlayacak. Sanko Holding 250, Kipaş ise 150 milyon dolarlık yatırımlar için düğmeye bastı. İki grup da makine siparişlerini verdi ve inşaat için müteahhitlerle anlaştı.
Tekstilciler, ’yumurtaları farklı sepetlere koymaya’ karar verdi, Kahramanmaraş’ta iki tane çimento fabrikası için düğmeye basıldı. Dondurmasıyla ünlü kentte tekstil ağırlıklı yatırımlarıyla tanınan Kipaş, 150 milyon dolarlık yatırımla bir çimento fabrikası kurmak için makine siparişlerini verdi, projelerini çizdiriyor. Gaziantep’li Sanko Holding ise TMSF’den satın aldığı Gaziantep Çimento’nun Rekabet Kurulu’nca engellenmesi üzerine çimentoda yatırıma gitme kararı aldı. Sanko da yatırım için Kahramanmaraş’ı seçti ve 250 milyon dolarlık bir yatırım için makine siparişlerini verdi ve müteahhitlerle anlaşmasını yaptı.
Bu memleketin çocuğuyuz: KİPAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Hanifi Öksüz, "Biz Kipaş olarak Kahramanmaraş’ta tekstilde odaklaşmış bir gurubuz. Artık farklı sektörlere geçiş yapıyoruz. Bu sektörlerden biri de çimento üretimi. İki çimento fabrikası bölgeye fazla olur. Çünkü Limak Gaziantep’i, Sanko Adıyaman’ı büyütecek. Biz de bu memleketin çucuğuyuz VE yıllardan beri çimento fabrikası projemiz vardı" dedi. Çimento dışında hidrolik santraller yaparak enerji sektörüne de gireceklerini anlatan Öksüz şöyle konuştu: Çimento genellikle üretildiği bölgeye satılan bir üründür. Uzak yerlere taşınması maliyeti artırır. bu nedenleyatırımcı iyi düşünmeli. Bu sektör şu anda kárlı. Biraz Suriye’ye Irak’a da ihracat imkanı var. İskenderun Limanı’ndan klinker ihraç imkanı da olabilir. Burası Liman’a 140 km mesafede."
Baraj da yapacağız: Hanifi Öksüz, Kipaş olarak iki tane de baraj inşaa edeceklerini ve bu inşaatların da çok çimento tüketeceğini anlattı. Öksüz, "Çimento fabrikamız için şu anda saha çalışmalarımız sürüyor. ÇED raporumuz onaylandı; makinalarımızın da bir kısmını sipariş ettik. Projelerimizin çizimi tamamlanınca temeli atacağız" diye konuştu.
Kipaş Başkan Vekili Ahmet Öksüz ise şunları söyledi: "Bu proje 150 milyon dolarlık bir yatırım öngörüyor. 1-1.5 milyon ton arası kapasitesi olacak. İnşaa edeceğimiz Köprü ve Menge barajları Seyhan Nehri üzerinde yapılacak."
SANKO büyük kuruyor: Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu ise Kipaş’ın yatırımını duyduklarını ancak kendilerinin de Kahramanmaraş’ta çok büyük bir yatırım planladıklarını söyledi. Konukoğlu şunları söyledi: "Kahramanmaraş’ta 250 milyon dolarlık bir çimento fabrikası kuracağız. Türkiye’nin tek fırın olarak en büyük fabrikası olacak. Biz ihracata dayalı kuruyoruz, pazarımız var. İnşaallah 1 yıla kadar faaliyete geçeceğiz. Makina siparişlerimizi verdik; müteahhitlerle anlaşmaları yaptık. Önümüzdeki senenin 8’inci ayında çimentomuz satışa çıkacak. İran, Irak ve Suriye pazarlarını düşünüyoruz."
Tekstilden diğer sektörlere geçişi 10 yıl önce planladık
SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, grup olarak 10 yıl önce ’tekstilden başka alanlara geçiş stratejisi’ belirlediklerini söyledi ve "1996’dan itibaren tekstil dışına kaymaya karar verdim. Tekstil şu anda ciromuzun yüzde 57’sini veriyor. 1996’da bu yüzde 99’du. Holding’imiz büyüdü, tekstil ciromuz yerinde saydı. Tekstili büyütmedik, sadece yenileme yatırımları yaptık. Şimdi enerji yatırımlarımız da olacak. Auer ile yeni ortak olduk yüzde 75’ini aldık ve beyaz eşya yatırımımız var" dedi. Gaziantep’li Sanko Grubu; Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) ilk ihalesinde Gaziantep Çimento’ya 128 milyon dolar vererek ihaleyi kazanmıştı. Ancak, Rekabet Kurulu’nun itirazı üzerine ihale iptale edilmiş ve Limak 93.2 milyon dolara Gaziantep Çimento’yu satın almıştı.
|