Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Arsenal Stadı'nı Bile Isıtıyoruz ama Türkiye'de Yabancı Hayranlığı Var

Türkiye'de ısıtma sektörünün en büyük firmalarından birisi Erensan. Buhar kazanı ve kalorifer kazanı üreten firma, yurtdışında da çok etkili. Hatta Arsenal Stadı, Cambridge Üniversitesi gibi yerleri tamamen Türk malı bu kazanlar ısıtıyor. Ancak firmanın Genel Müdürü Efkan Çeviker, yurtiçindeki yabancı marka hayranlığından çok şikayetçi. Bunu,

Hürriyet Portal
Arsenal Stadı'nı Bile Isıtıyoruz ama Türkiye'de Yabancı Hayranlığı Var

Türkiye'de ısıtma sektörü heyecanlı günler yaşıyor. 2 bin metrekarenin üzerindeki yeni binalarda artık merkezi sistem ısıtma mecburi hale getirildi. Böylece sektörün iş hacmi de üçe katlanacak.

Türkiye'de ısıtma sektörünün en büyük firmalarından birisi Erensan. Buhar kazanı ve kalorifer kazanı üreten firma, yurtdışında da çok etkili. Hatta Arsenal Stadı, Cambridge Üniversitesi gibi yerleri tamamen Türk malı bu kazanlar ısıtıyor. Ancak firmanın Genel Müdürü Efkan Çeviker, yurtiçindeki yabancı marka hayranlığından çok şikayetçi. Bunu, 'Bütün dünyaya mal satıyorum ama Türkiye'de hala yabancı markaları tercih ediyorlar' diye anlatıyor.

Çeviker ile merkezi ısıtma ile başlayacak yeni dönemi, sektörü ve Türkiye'nin enerji politikalarını konuştuk... 

- Sektörün büyüklüğü ne kadar?

Türkiye'de ısınma sektörü 1.1 milyar dolarlık bir sektör. Ama bunun içine kombiler de giriyor. Sadece sanayi ve kalorifer kazanı tarafından bakarsanız 100 milyon dolar civarında. Pazarın yüzde 30'u da bize ait.

- Pazarın hakimi kim?

Pazarın hakimi Alman firmalar. Türkiye'de kazan sektörünün öncüsü olarak şu anda onlarla bir tek biz mücadele edebiliyoruz. Ama bizden cesaret alarak gelecek yatırımcıları da bekliyoruz. Burada amaç Türkiye'de makina sanayini öne çıkarmak.

- Siz ne kadar ihracat yapıyorsunuz?

Biz 44 ülkeye ihracat yapıyoruz. Satışlarımızın yarısı yurtdışına.

- Alıcılar gözünde yerli/yabancı ayırımı var mı?

Maalesef  Türkiye'deki en büyük sıkıntı yabancı hayranlığı. Türkiye'deki tüketiciler ve onu yönlendirenler yabancı ürünleri tercih ediyor. Özellikle de işi iyi bilmeyenler. Ama sanayide işimiz çok kolay çünkü oradaki teknik gruplar çok güçlü. Sizin lafınıza bakmıyorlar, gelip kontrol ediyorlar, görüyorlar ve öyle alıyorlar.

Zaten kazanlarda CE işareti var. Yani tüm ülkelerdeki kazanlar bu direktife göre üretiliyor. Bunu da bağımsız kuruluşlar veriyor. Siz CE işaretli bir kazan almışsanız ha Türk malı ha Alman malı. İkisi de birbirinin aynı. O yüzden daha yüksek para vermeye gerek yok.

Bakın İTÜ'de bile Makina Fakültesi gidip Alman kazanı alıyor. Ben de İTÜ mezunuyum ama hicap duyuyorum. Bugün Cambridge Üniversitesini, Manchester Üniversitesi'ni bizim ürettiğimiz kazanlar ısıtıyor, hatta Arsenal Emirates Stadı'nda da Erensan kullanılıyor. Ama Türkiye'de İTÜ bizim kazanımızı kullanmıyor. Türkiye'de maalesef sözlere fazla inanıyorlar. Adam diyor ki, "benim kazanım yüzde 40 tasarruf sağlıyor". Ölçen var mı, yok... Dilin kemiği de yok. Ben de diyorum ki benim kazanım yüzde 50 tasarruf sağlıyor. Benim ricam kullanıcılar ölçüm yaptırsınlar. Eğer beyan harici bir durum oluşursa haklarını arasınlar. Türkiye'deki hukuk sistemi buna çok müsait artık.

- Siz yerli malını tercih edin diyorsunuz...

'Yerli malı yurdun malı herkes onu kullanmalı' diye birşey yok. Ben de iyisini yaparım ve eğer eşitsek Türk malı tercih edilmeli diyorum. Ama biz eşitsek bile tercih hakkı yabancı firmalardan yana kullanılıyor. Bu kadar da kendi malımızı kötülemeyelim. Biz en iyi arabayı yapıyoruz da en iyi kazanı mı yapamayacağız? Malzeme dünya standartlarında, işçilik üst düzeyde, 44 ülkeye mal satıyoruz ama işi bilmeyenler yüzünden milyarlarca dolar yurtdışına uçuyor.

Sadece tek bir firma 1994'ten bu yana Türkiye'ye 3 milyar dolarlık ithalat yaptı. Ve Türkiye'de hiçbir üretimleri yok.

Benim ürünüm 10 yakarken o 9 yakıyorsa o zaman hep beraber onu kullanalım, dikkat edin buna. Biz sadece eşit şartlarda tercih edilmek istiyoruz.

- Binalarda Enerji Performansı (BEP) yönetmeliği ile merkezi ısıtma dönemi başlayacak. Burada son durum nedir?

İlk başta bin metrekare ve üzeri binalarda merkezi ısıtma zorunlu olacaktı. Ama işin içine biraz siyaset girdi ve bu alan 2 bin metrekareye yükseldi. Artık 2 bin metrekarenin üzerindeki inşaatlarda merkezi ısınma mecburi olacak. Bu da aşağı yukarı 15 daireli bir apartmana denk geliyor.

- BEP yönetmeliği pazarı nasıl etkileyecek?

Çok olumlu etkileyeceği kesin. 100 milyon dolarlık pazar 2011 yılında 300 milyon dolara ulaşır. Biz de 30 milyon dolardan 130 milyon dolara çıkarız. Buna paralel olarak da yeni yatırımlar yapacağız. Yozgat'taki fabrikamıza yeni üretim bantları eklenecek ve şu anda 240 olan toplam çalışan sayımızı 400'ün üzerine çıkaracağız.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
ETİKETLER: firma
http://www.yapi.com.tr/haberler/arsenal-stadini-bile-isitiyoruz-ama-turkiyede-yabanci-hayranligi-var_79359.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!