Arkeologlar Ertuğrul Fırkateyninin Mutfağına Ulaştı
Padişah İkinci Abdülhamid tarafından 1890 yılında Japon İmparatoru Meici’ye iyi niyet elçisi olarak gönderilen ve dönüş yolunda Japonya’nın Oshima adası açıklarında batan Ertuğrul Fırkateyni’nin su yüzüne çıkarılması için üç yıl önce başlatılan çalışmaların bu seneki bölümüne geçtiğimiz pazartesi günü başlandı.
Padişah İkinci Abdülhamid tarafından 1890 yılında Japon İmparatoru Meici’ye iyi niyet elçisi olarak gönderilen ve dönüş yolunda Japonya’nın Oshima adası açıklarında batan Ertuğrul Fırkateyni’nin su yüzüne çıkarılması için üç yıl önce başlatılan çalışmaların bu seneki bölümüne geçtiğimiz pazartesi günü başlandı. Bodrum Sualtı Arkeolojisi Enstitüsü (Institute of Nautical Archeology - INA) ve Yapı Kredi Emeklilik ortaklığında başlatılan kazı çalışmaları buhar kazanı ve mutfak bölümünde yoğunlaştırıldı. Buhar kazanına ait birçok metal parça ile mutfakta bulunan yemek kazanlarının su üstüne çıkarıldığı belirtildi. Kıyıdan 60 metre açıkta ve 30-45 metre derinlikte sürdürülen çalışmalara üç Türk, bir İspanyol ve 8 Japon arkeolog katılıyor. INA Başkanı Tufan Turanlı, bugüne kadar yapılan yaklaşık 800 dalışta bin 171 eseri su üstüne çıkardıklarını belirtti. Subaylara ait Turanlı, "Dün bulduğumuz fırkateyne ait yemek kazanı ve subaylara ait olduğunu bildiğimiz ancak ne olduğunu anlayamadığımız işlemeli bir ahşap parça bizi çok heyecanlandırdı. Zaman içinde unutulan ve deniz dibine gömülen Ertuğrul ve denizcilerinin anılarını 118 yıl sonra yeniden gün ışığına çıkarmaya başladık" dedi. 550 asker sulara gömülmüştü Japon Denizi açıklarında batan Ertuğrul gemisindeki 550 subaydan kurtulan olmamıştı. Gemi için Japonlarla ortak dalışa başlayan Türk arkelologlar, 118 yıl sonra forkateyndeki aşyları gün ışığına çıkarıyor. |