Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

ARCHIMEDES Yerel Çalışma Grubu Toplandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi AB İlişkileri Müdürlüğü’nün, Venedik Belediyesi işbirliğiyle MED-PACT programına yönelik hazırladığı “ARCHIMEDES” projesi kapsamında oluşturulan Yerel Çalışma Grubu’nun tanışma toplantısı, Kasımpaşa Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirildi.

ibb.gov.tr
ARCHIMEDES Yerel Çalışma Grubu Toplandı

b>İstanbul Büyükşehir Belediyesi AB İlişkileri Müdürlüğü’nün, Venedik Belediyesi işbirliğiyle MED-PACT programına yönelik hazırladığı “ARCHIMEDES” (Kentsel Dönüşüm ve Sürdürülebilir, Yenilikçi Akdeniz Ekonomik İşbirliği) projesi kapsamında oluşturulan Yerel Çalışma Grubu’nun tanışma toplantısı, Kasımpaşa Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirildi.

Toplantıda, Eminönü Belediye Başkan Yardımcısı Latif Coşar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi AB İlişkileri Müdürü Yaşar Karaca, Türkiye Anıt Çevre ve Turizm Değerlerini Koruma Vakfı (TAÇ) Başkanı M. Sinan Genim ve Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanı Şerif Yenen’in yanı sıra, İstanbul Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Marmara Boğazları ve Belediyeleri Birliği, İstanbul Ticaret Odası, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB), Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı ÇEKÜL, İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (İSTESOB), Gebze İleri Teknoloji Enstitüsü, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi gibi kurum ve kuruluşların temsilcileri de hazır bulundu.

Toplantı, Büyükşehir AB İlişkileri Müdürü Yaşar Karaca’nın açılış konuşmasıyla başladı. Konuşmasında, proje kapsamında gerçekleştirilecek olan faaliyetlerin İstanbul’un tarihi ve kültürel mirası açısından büyük önem taşıdığını belirten Karaca, bu amaca hizmet etmek üzere toplantıya katılan herkese, hassasiyetlerinden ötürü teşekkür etti. Yaşar Karaca’nın ardından söz alan Proje Koordinatör Yardımcısı Ravza Kan, projeye ilişkin bir sunum yaptı. Ardından proje kapsamında belirlenen pilot bölge olan Eminönü bölgesinin tarihi ve sosyo ekonomik konumunu anlatmak üzere, projenin teknik çalışma grubunda bulunan Gebze İleri Teknoloji Enstitüsü’nden Yard. Doç Dr. Mehmet Küçükmehmetoğlu bir sunum gerçekleştirdi. Küçükmehmetoğlu’nun ardından söz alan İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden Doktor Aras Neftçi ise, Eminönü’nden proje kapsamında belirlenmiş Çemberlitaş Meydanı’ndan Mısır Çarşısı'na kadar olan güzergâhın özelliklerinin ve bu bölgede bulunan tarihi eserlerin tanıtıldığı bir sunum gerçekleştirdi.

Neftçi’nin ardından söz alan Eminönü Belediye Başkan Yardımcısı Latif Coşar, Eminönü’nün turistik açıdan önemine değindi ve İstanbul’a gelen her turistin Eminönü’ne muhakkak uğradığını söyledi. Turistlerin herkesin bildiği mekânları ziyaret ettiklerini belirten Coşar; bu proje kapsamında ise, göz önünde bulunmayan eserlerin göz önüne çıkarılmasına ve turist rehberlerine eklenmesine yönelik bir çalışma yapılacağını açıkladı. Coşar’ın ardından Büyükşehir Stratejik Planlama Müdürlüğü’nden Endüstri Mühendisi Ahmet Tuğrut proje faaliyetleri içinde yer alan, belirlenen pilot bölgenin stratejik planının hazırlanmasına ilişkin, Stratejik Plan ve Swot Analizi konulu bir sunum yaptı.

“Bölgede Yaşayanlar da Sürece Dâhil Edilmeli”
Sunumların ardından, projenin teknik ekibinde de yer alan Küçükmehmetoğlu, Yerel Çalışma Grubu’nun amaçları ve katılımcılardan beklenenlere ilişkin bir açıklama yaptı. Bu açıklama paralelinde, katılımcıların projeye ilişkin görüşleri ve bölge için neler yapılabileceği konusundaki fikirleri tartışıldı. Bu kapsamda ilk olarak TAÇ Vakfı Başkanı Sinan Genim söz aldı.

AB norm ve uygulamalarının direkt olarak alınıp uygulanmasıyla bizim, Eminönü Bölgemizi hak ettiği değere kavuşturmamızın şimdiye dek mümkün olmadığını, şimdiden sonra da olmasının çok güç olduğunu ifade eden Genim, o bölgede yaşayan insanların tepeden inme kararlarla yönetilemeyeceğini, onların da eğitimler yoluyla sürece dâhil edilmeleri gerektiğini belirtti. Proje faaliyetlerinde yer alan, “İstanbul efsane ve tılsımlarının araştırılarak turist rehberlerine konması”na ilişkin konuda da Genim, bunun oldukça riskli bir çalışma olduğunu, gerçek tarihin önüne geçecek hurafeler ortaya çıkmaması için, üniversiteler ve ilgili kuruluşların ortak çalışmalar yaparak, objektif bir yaklaşımla bunların hazırlanması gerektiğini ifade etti.

Genim’in ardından söz alan İÜ Öğretim Üyesi Ferhat Aslan da, efsanelerin turistlerin ilgisini oldukça çektiğini ve akılda kalıcı olduğunu; bu yüzden de bunların TUREB işbirliğiyle akademik düzeyde araştırılarak, tarihçilerin gözetiminde, turist rehberlerine konmasını yararlı bulduğunu ifade etti.

Toplantıda Aslan’ın ardından TUREB Başkanı Şerif Yenen söz aldı. TUREB’in ilköğretim öğrencilerine yönelik olarak profesyonel turist rehberleriyle İstanbul’un uzak semtlerinden yaklaşık 3000 öğrenciye yönelik müze gezileri düzenlediğini; bu proje kapsamında Eminönü Bölgesi’nde de böyle bir çalışma yapılabileceğini ve kendilerinin buna destek verebileceklerini ifade etti. Yenen’in ardından söz alan İSTESOB’dan Aliye Horuz da, proje kapsamında, Eminönü’ndeki esnafın eğitilmesinin önemli olacağına inandığını ifade etti. Kültürel değerlerimizi yaşatmak adına da, eğitimin gerekli olduğunu söyleyen Horuz, bunun için öncelikle çocukları eğitmenin çok yararlı olacağını belirtti.

Son olarak, Horuz’un ardından söz alan İstanbul Ticaret Üniversitesi’nden Erincik Edgü de, bölgede gece nüfusunun az olması sebebiyle güvenlik sorunları olduğunu, bunun da aydınlatma yoluyla aşılabileceğini ifade etti.

ARCHIMEDES Projesi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Venedik Belediyesi işbirliğinde, MED-PACT programına yönelik olarak hazırlanan “ARCHIMEDES” (Kentsel Dönüşüm ve Sürdürülebilir, Yenilikçi Akdeniz Ekonomik İşbirliği Projesi) projesi Avrupa Komisyonu tarafından kabul edilmiş ve 7 Şubat itibariyle hayata geçmişti.
Venedik Belediyesi’nin lider, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin eş lider olduğu projenin ortakları, İtalya’dan Cenova Belediyesi, Fransa’dan Bordeaux Belediyesi, Lübnan’dan Beyrut Belediyesi, Cezayir’den Oran Belediyesi, Lübnan’dan Al-Mina Belediyesi’dir. Bulgaristan’dan Sofya Başkent Bölge İdaresi, Türkiye’den Marmara Boğazları ve Belediyeleri Birliği, İtalya’dan Cenova Ticaret Odası ve Cenova Üniversitesi ise projede iştirakçi konumunda bulunuyor. Projenin 734.177 €’luk bütçesi bulunuyor.

Proje kapsamında, Akdeniz havzasındaki liman kentlerinde sürdürülebilir bir turizm uygulaması oluşturulmasının yanında, değeri bilinmeyen tarihi ve kültürel mirasın hak ettiği değere kavuşturulması amaçlanıyor.

Pilot bölge olarak Eminönü ilçesinin seçildiği proje kapsamında, yerel yönetimlerde, turizm ve kültürel miras konularında kapasite oluşturmaya yönelik seminerler düzenlenmesi; Eminönü bölgesindeki anıt ve anıt külliyelerinin turizm programlarına konulmasına yönelik, kültürel turizm yolculuk programı oluşturulması; gözden kaybolmakta olan eserlerin seminer, yayın ve bilgilendirme yoluyla tanıtımının yapılması; turistlerin, İstanbul efsane ve destanlarının bulunduğu tarihi bölgelere çekilebilmesi için, bunların araştırılıp yayınlanması ve turizm kılavuzlarına eklenmesi gibi faaliyetler gerçekleştiriliyor. Proje kapsamında oluşturulan Yerel Çalışma Grubu’nun faaliyetlerinin de, projenin yürütülmesinde esas alınması planlanıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/archimedes-yerel-calisma-grubu-toplandi_52756.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!