Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Arabanızı Şarj Etmeyi Unutmayın

Elektrikli arabalar çok yakında trafiğe çıkıyor. Elbette trafikteki bu değişimin şehir yaşamına da pek çok yansıması olacak. Tabii ki en önemli artıları fosil yakıt üretmeyerek sıfır emisyon üretmeleri. Ancak işin derinine indiğinizde elektrikli arabalar kullanıcılarının gündelik alışkanlıklarını değiştirecek hatta yeni işkolları oluşmasına olanak

Cumhuriyet Dergi
Arabanızı Şarj Etmeyi Unutmayın

Elektrikli arabalar çok yakında trafiğe çıkıyor. Elbette trafikteki bu değişimin şehir yaşamına da pek çok yansıması olacak. Tabii ki en önemli artıları fosil yakıt üretmeyerek sıfır emisyon üretmeleri. Ancak işin derinine indiğinizde elektrikli arabalar kullanıcılarının gündelik alışkanlıklarını değiştirecek hatta yeni işkolları oluşmasına olanak sağlayacak gibi görünüyor. Elektrikli arabalar için şarj istasyonlarını ithal eden ve bu yıl içinde 14 şehirde bine yakın istasyon kurmayı hedefleyen 365 Energy Group CEO’su Ahmet Yapışlar şirketin birkaç yıl içinde bu yatırımdan kâr beklemediğini söylüyor, amaçları uzun dönemde alışkanlık yaratmak. Çünkü hesapları önümüzdeki on yıl içinde 200 bin civarında istasyon kurmaları gerektiğini söylüyor.

- Elektrikli arabaların benzinle çalışan arabalardan farkı nedir?

- Elektrikli motorun, bir devirinde bile maksimum forkundan faydalanabiliriz. Yüz kilometreye üç saniyede çıkabiliyor. Yüksek verimde çalışıyor.

- Hızları ne kadar?

- Menzille alakalı olarak genelde şehir içi amaçlı üretiliyorlar. 120’yle 180 arası hızları var. Ancak iki yüz üzeri hıza çıkan modeller de var.

- Elektrikli arabalar tamamen sıfırdan mı üretiliyor yoksa benzinle çalışan araçların dönüştürülmesi söz konusu mu?

- Halen var olan araçlar motor ve şanzımanları sökülüp batarya, motor grubu ve kontrol ünitesi eklenerek elektrikli arabaya dönüştürülebiliyor. 8 ile 10 bin dolar arasında maliyeti var. Oraya sıfırdan bir batarya koyuyorsunuz, şanzıman tamamen sökülüyor. Şasi, karoseri, koltuk filan duruyor ama şöyle söyleyeyim, LPG bir estetik operasyonsa bu bir ameliyat. Geri dönüşü bana üç yılda olabilir ama bir taksici on ayda bunu amorti edebilir. Servisler, filolar, belediye araçları için de dönüşümü çok kârlı olacak.

- Araba dönüştürme de yeni bir pazar haline gelecek galiba.

- Şimdi nasıl LPG dönüştürme istasyonları varsa ilerleyen yıllarda benzer atölyeler faaliyete geçer. LPG çıktığında mutfak tüpüyle denemeler olmuştu, benzer şeyler olacaktır ama bunun bir yasal düzenlemesi de olacaktır.

- Elektrikli araba satışları başladı mı?

- Markalar örnek olarak getiriyor. Ancak mevzuat, ÖTV gibi konular henüz belli değil. Hem araç hem de şarj istasyonu konusunun yaz sonu neticeleneceğini tahmin ediyoruz.

- Şirket olarak yaptığınız araştırmalara göre elektrikli araba kullanımı ileride ne düzeyde olacak?

- En muhafazakâr sonuçlardan birine göre şu anda on milyon olan araç sayısı on yıl içinde yirmi bir milyon olacak. Bu rakamın dört milyonunu da elektrikli araçlar oluşturacak.

- Kaliforniya’da 2014’te benzinle çalışan araçlar tamamen yasaklanacak. Bu trend dünyaya yayılırsa tahmininizden çok daha yüksek bir rakam olacaktır.

- Kaliforniya bu konuda çok ileride. Emisyon konusunda da çok ağır yaptırımları var. Şu anda Japonya’da da aynı şey söz konusu. Büyük teşvikler Avrupa’da var. İspanya’da cihazların kurulumu için devamlı teşvik yaratılıyor. Londra’da merkeze araçla giriş ücretli ama elektrikli arabalar bundan muaf. Türkiye’de ise açıklamalar “kendimizi ona göre ayarlamadık ama” yönünde. Şu anda arabaya yüksek vergiler uygulanıyor. ÖTV yüzde beş uygulandığında değişim olacaktır.



Şarj etmek alışkanlığa dönüşecek...

- Şarj istasyonlarını kime satacaksınız?

- İstasyon denilince, benzin istasyonu akla geliyor. Şarj noktası aslında üçte bir metrekare yer kaplıyor. Sokak kenarı da olabilir, kapalı otopark duvarı da, sinema otoparkı da. Tamamen self servis. Her araç kendi kablosuyla geliyor, KGS gibi kartla cihaza kendini tanıtıyor, fişinizi takıyorsunuz şarj işlemi başlıyor. Siz sinemada film izlerken araba şarj ediliyor.

- Elektirkli araba ne kadar sürede şarj oluyor?

- Üç dakika ile sekiz saat arasında şarj eden cihazlar var. Bizim üç tip cihazımız var. Tam dolumu dört ile sekiz saat süren, orta hızdaki iki ile dört saat süren var. Bir de hızlı şarj eden var, o da üç ile yirmi dakika arasında şarj ediyor. Arabalar otoparktaki yavaş şarjlara bağlanabilir. Ancak İstanbul’dan Ankara’ya gidiyorsanız en az iki kez arabanızı şarj etmeniz gerekir. Elektrikli arabaların menzili yüz elli ile iki yüz kilometre arasında. O yüzden hızlı şarj istasyonlarını kullanmanız gerek. Taksinin de sabit kaldığı sürenin az olması lazım. Onlar da hızlı şarja ihtiyaç duyacak. Ancak evde ya da işyerinde hızlı şarja ihtiyaç yok.

- Bir istasyon bir araba mı şarj ediyor. Ötekiler sırada mı bekleyecek?

- Bütün arabalar elektrikli değil. Bütün sokakta elektrikli araba olduğunda o sokakta bir sürü şarj istasyonu olacak. Bu sene kuracağımız istasyonlar belki hiç kullanılmayacak. Çünkü araba yok. Amacımız elektrikli arabalar trafiğe çıktığında kullanılabilir olması.

- Şarj istasyonlarının uzun vadede herhangi bir zararı var mı?

- Cihaz şehir altyapısından aldığı elektriği regüle edilmiş şekilde araca sağlıyor. İşlemden önce aküyü tanımlıyor, sonra ona uygun akımı veriyor. Böylece akünün ömrünün kısalmasını veya patlamasını önlüyor. Kullanıcı kartını okuttuğunda o yıl hangi cihazdan ne kadar elektrik çekmiş onu görebiliyor. Elektrik dağıtıcısına da belirli ölçüde yetki veriyoruz. Mesela hastanede ameliyat yapılıyor, yüz araba da yüz istasyonu kullanmaya çalışıyor. Altyapı yetersizse trafo patlayabilir ve ameliyat olan kişi ölebilir. Dağıtıcının günün belli saatlerinde belli istasyonları yüzde elli performansla çalıştırma yetkisi var. Yoksa insanlar “benim garajım var orada arabamı istediğim kadar şarj ederim” diyebilir ama oradaki akım regüle edilmiş olmayabilir. Bu da akünün ömrüne zarar verir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/arabanizi-sarj-etmeyi-unutmayin_79300.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!