Madenlerde Çalışanlara Sigorta...
Maden Ocağında Göçük: 1 İşçi Öldü
Maden Ocağında Göçük: 1 Ölü!
Ruhsata Takılan Madenci Pazar Kaybediyor
Yeraltı Maden Uzmanı İstihdamına...
Mimarlar Madenleri İnceleyecek
Mahkemeden Madenciler için Önemli Karar
Yeni Denetimsiz Madenler Açılıyor
Maden Göçüklerine "Çelik Kalkan" Tedbiri
Altın Madeni için ÇED'e Çukur Engeli
Almanya Kömür Madenlerinin...
Madende Acil Durum için Planımız Yoktu
Soma'daki Maden Faciası Davasında...
Maden Ocağında Müfettişler...
Maden Faciası Davasında 4. Gün
Bu Madene Avcılar da Tepkili
Zonguldak'taki Maden Ocağında Göçük
Tek Umutları Yine Maden
Maden ve İnşaat Denetimine Taze Kan
AP Vahşi Madenciliğe Karşı Tavır Aldı
Avrupa Parlamentosu üyesi ülkeler tehlikeli madenlerin ticareti ilgili bağlayıcı bir karar aldı. Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen toplantıda alınan karara göre Avrupalı şirketler, dünyanın diğer yerlerindeki faaliyetlerde insan hakkı ihlallerine yol açacak faaliyette bulunamayacaklar.
Uluslararası Af Örgütü ve dünya genelinde faaliyet gösteren STK Global Witness’in bildirdiğine göre, Avrupa Parlamentosu üyesi ülkeler 20 Mayıs tarihli oturumunda zehirli madenlerin ölümcül ticaretine karşı, oldukça güçlü ve bağlayıcı bir yasa tasarısını oylayarak kabul etti. Evrensel'den Özer Akdemir'in haberine göre, 285 red oyuna karşı 402 kabul oyuyla geçen yasa tasarısı ile ilgili görüşlerini aktaran Global Witness’den Michael Gibb, şunları dile getirdi: “Bu tarihi bir andır. Avrupa Parlamentosu üyeleri zehirli madenlerin ticaretinden zarar gören ve acı çeken kişilerin hayatlarında ciddi bir fark yaratacak bir yasayı onayladı. Bu yasayı zayıflatma amacı ile büyük şirketler tarafından gösterilen çabalar ve yapılan çalışmalar karşısında omurgalı bir duruş sergileyerek amaca uygun ve bağlayıcı bir tasarıyı yasalaştırdı. Böylelikle maden çıkarma faaliyetlerinin silahlı gruplar yerine, yerel toplulukların çıkarları doğrultusunda yapılmasını teşvik etme ve maden ticaretinin temiz eller tarafından yönetilmesi konusundaki küresel çabaların lideri Avrupa Birliği olmuştur.”
Uluslararası Af Örgütü İnsan Hakları bölümü danışmanı Lucy Graham da, Avrupa Parlamentosu’nun, Avrupa’ da yerleşik firmaların dünyanın diğer bölgelerindeki insan hakkı ihlallerine katkıda bulunacak faaliyetlerden kaçınmaları ve söz konusu ihlallere göz yummamaları konusunda net bir mesaj verdiğini belirtti. Graham, Avrupa Konseyinin de yasayı onaylaması halinde insan hakkı ihlali yapan ülkelerden gelen firmalardan beklentiler konusunda ciddi yasal değişiklikler olacağını kaydetti. Kendi alanında çığır açıcı nitelikte olduğu belirtilen bu yasa tasarısı, Avrupa firmalarının kalay, tungsten, tantal ve altın madenlerinin ithalatı sırasında satın alımlarının diğer ülkelerde insan hakları ihlallerine katkıda bulunmayacağını kanıtlaması ve garanti altına almasını gerektiriyor. |