Antalya Kent Konseyi, yerel seçimler öncesinde belediye başkan adaylarına yol göstermek amacıyla '2019 Yerel Seçimlerinde Kentin Öncelikleri' raporunu hazırladı. Raporda özellikle 'afetlerle ilgili tedbirler' başlığındaki veriler dikkat çekti. Raporda, "Antalya il merkezinde sayısı 100.000 civarında olduğu tahmin edilen mevcut çürük veya riskli yapı stokları hızla yenilenmelidir" denildi.
İmar planı vurgusu Sabah'tan Talat Öztuzsuz'un haberine göre imar planlarının revize edilmesi gerektiğine değinilen raporda, "Deprem-zemin, deprem-yapı, afet yerleşim alanları ve kentleşme ilişkileri iyi değerlendirilmelidir" denildi. Raporda İmar planlarına esas zemin etüt raporlarının da bilimsel araştırmalarla hazırlanması gerektiği vurgulandı. Ayrıca afet zamanında Geçici İskan Alanlarının belirlenmesi istedi. Raporda talep edilen bir diğer konu da simülasyonlarla afeti yaşatarak bilincin oluşmasını sağlayan İstanbul ve Bursa'da örnekleri yer alan Afet Eğitim Merkezi ve Müzesi'nin şehre kazandırılması oldu.
1998 öncesinde risk var Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, Antalya'nın 1998 yılına kadar Türkiye deprem risk haritasında 4'üncü seviyede olduğunu hatırlatarak, "Antalya 1998'de 2'nci dereceye çıkartıldı. Yapı denetim uygulaması ise 2001'den sonra başladı. 1998 yılı öncesine kadar binalar 4'üncü derece deprem bölgesi olduğumuz düşünülerek üretildi. Bu nedenle özellikle kent merkezindeki 1998 yılı öncesinde yapılmış yapılar çok riskli" dedi.
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir...
|