Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ankara da Deprem Tehlikesi Altında

Ankara'nın Çubuk ilçesinde dün gece 00:22'de meydana gelen 4.6 büyüklüğünde deprem, "Başkentte büyük deprem olur mu?" sorusunu da beraberinde getir

Milliyet
Ankara da Deprem Tehlikesi Altında

b>Ankara'nın Çubuk ilçesinde dün gece 00:22'de meydana gelen 4.6 büyüklüğünde deprem, "Başkentte büyük deprem olur mu?" sorusunu da beraberinde getirdi.

Dün geceki orta şiddetli depremde ölen ya da yaralanan olmazken uzmanlar Ankara'yı daha büyük bir tehlikeye karşı uyardı.

"ZEMİNLER İYİ DEĞİL"

Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Pampal, kuzey anadolu fay hattının kırılması ile Bolu-Erzincan arasında 7 şiddetinden daha büyük bir deprem olabileceğini ve bu depremin de Ankara'yı etkileyebileceğini söyledi. Pampal, ''Ankara ciddi tehlike altında. Yapılar deprem olgusu dikkate alınarak yapılmamış. Ankara'da bugüne kadar yapılar (deprem olmaz) inancıyla, varsayımıyla inşa edilmiş. Zeminler de iyi değil'' dedi.

Üniversitenin Mühendislik-Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi de olan Prof. Dr. Pampal, Çubuk'ta dün gece meydana gelen depremin, Çankırı'dan Ankara'ya doğru uzanan Kuzey Anadolu'nun tali faylarına bağlı olarak oluşan, çok büyük olmayan ve beklenen bir deprem olduğunu söyledi.
Bu tür depremlerin Ankara çevresinde çok sık olduğunu dile getiren Prof. Dr. Pampal, Ankara'yı daha kötü etkileyecek depremin Kuzey Anadolu fay hattında ortaya çıkabilecek, 7 şiddetinden büyük deprem olduğunu kaydetti.
Haymana, Kırıkkale-Keskin civarındaki faylardan kaynaklanan depremlerin 4-7 şiddetleri arasında olduğunu ifade eden Pampal, Keskin'de 1938'de 6.6 şiddetinde meydana gelen depremin Ankara'yı etkilediğini söyledi. Pampal, 7.2 şiddetindeki Gerede depreminin de Ankara ve ilçelerinde hissedildiğini bildirdi.
Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Süleyman Pampal, oluşabilecek depremlerin 300 kilometre uzaklıktaki yerleşim alanlarını dahi etkileyebileceğini anlatarak, Gediz depreminin 180 kilometre uzaklıktaki Bursa'daki Tofaş fabrikası'nın ek binalarının yıkılmasına, Gölcük Depremi'nin de İstanbul Avcılar'da can ve mal kaybına neden olduğunu söyledi.

''CİDDİ RİSK ALTINDAYIZ''

Prof. Dr. Pampal, Kuzey Anadolu Fay hattının kırılması ile Bolu-Erzincan arasında 7 şiddetinden daha büyük bir deprem olabileceğini ve bunun da Ankara'yı etkileyebileceğini bildirdi. Pampal, şöyle konuştu:
''Ankara ciddi tehlike altında. Bizler de ciddi risk altındayız. Yapılar deprem olgusu dikkate alınarak yapılmamış. Ankara'da bugüne kadar yapılar (deprem olmaz) inancıyla, varsayımıyla inşa edilmiş. Ciddi bir denetim de yok, zeminler de iyi değil. Ankara'nın tehlikeli zeminleri, Kızılay'dan Sıhhiye'ye doğru, Yenimahalle- Demetevler'den Batıkent'e doğru olan yerleşim yerleri, Etimesgut, Sincan, Bahçelievler, Emek, Maltepe... Özellikle bu kesimler oldukça kötü ve tehlikeli zeminler. Buradaki zemin, depremin şiddetini ciddi oranda artırıyor, 2 katına kadar çıkarabiliyor. Kötü zeminlere bir kaç katlı yapılar yapılırsa uygundur. Ama bakıyoruz, buralarda çok yüksek yapılar var. Ankara tamamen gözardı edilmiş.'' İnsanların depreme karşı bilinçlendirilmesi gerektiğine dikkati çeken Pampal, depreme karşı yerel yönetimlerin öncelikle tedbir alması gerektiğini ifade etti. Türkiye'de çok sık imar afları çıktığını ve bunda da ''Meclis'in günahı'' olduğunu belirten Pampal, ''Demetevler örneği dünyanın neresinde var. Hiç projesi, etüdü olmayan, işi bilenlerin yapmadığı, tamamen gecekondu şeklinde yapılmış 15 katlı yapılar... Ne zemin uygun, ne yapı kalitesi düzgün... Buraların yıkılması için çok büyük bir depreme de gerek yok. Kimseyi de korkutmak istemeyiz ama durum çok iç açıçı değil'' diye konuştu.

OLMASI BEKLENEN EN BÜYÜK DEPREM

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Pampal, yapılan risk analizlerine göre, 99 yıllık bir süre içerisinde Ankara'da olması beklenen en büyük depremin 7.7 şiddetinde olduğunu ifade ederek, Bu analize göre İstanbul'da olması beklenen en büyük depremin 7.9, İzmir'de ise 8.0 şiddetinde olabileceğini kaydetti.
Prof. Dr. Pampal, Ankara'yı etkileyebilecek kuzey anadolu fay hattının kırılma ihtimalinin, İstanbul'u etkileyebilecek marmara fay hattından daha düşük olmadığına işaret ederek, ''Ankara, İstanbul'dan daha kötü durumda'' dedi.

''DÜMDÜZ ETMİŞ''

1668 yılında Ankara'da 3 gün süreyle, 12 Ağustos'da başlayıp, 15 Ağustos'da biten depremler meydana geldiğini ve ardından da 17 Ağustos'ta 8 şiddetinden büyük büyük bir depremin olduğunu anlatan Pampal, ''Bu deprem, 'Ankara'yı ve Türkiye'nin kuzeyindeki bölgeleri adeta dümdüz etmiş' demek mümkün'' dedi. Süleyman Pampal, o depremin, Bolu ile Erzincan arasının kırılması ile oluştuğunun varsayıldığını belirterek, ''O zamanki ecnebi tüccarların dediğine göre ve Avrupa'daki gazetelere yansıdığı şekliyle, Ankara tamamen boşalmış ve kalede bir miktar Türk askeri kalmış'' diye konuştu.
Prof. Dr. Süleyman Pampal, depreme karşı alınabilecek önlemler olarak, deprem yönetmeliğinin kesinlikle uygulanması ve imar planlarının gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Resmi binalardan başlamak üzere bütün yapıların elden geçirilmesi ve inceleme başlatılması gerektiğini dile getiren Pampal, gerekiyorsa binaların güçlendirilmesi ve bu konuda da devletin halka maddi destekte bulunması gerektiğini bildirdi.

DÜN GECE SALLANDI

Ankara'nın Çubuk ilçesinde meydana gelen orta şiddetteki depremde, ilk belirlemelere göre ölen ya da yaralanan olmadığı bildirildi.
Saat 00.22'de merkez üssü Çubuk ilçesi olan 4.6 büyüklüğündeki depremin ardından emniyet birimlerine ve hastanelere herhangi bir ölüm ya da yaralanma vakası bildirilmedi.

KISA SÜRELİ PANİK

4.6 büyüklüğündeki deprem, Çubuk'un yanısıra hissedildiği Ankara'da da kısa süreli paniğe neden oldu. İlk belirlemelere göre depremde can kaybı ve hasar oluşmadı.
Deprem Çubuk ile 40 kilometre uzaklıktaki Ankara ve ilçeleriyle Çankırı, Karabük, Bolu ve Kırıkkale'nin bazı ilçelerinden hissedildi. Depremle birlikte Çubuk ve Ankara'nın bazı kesimlerinde vatandaşlar uykularından fırlayarak sokaklara kaçıştı. Çubuk'ta vatandaşlar uzun süre evlerine dönmedi. İlk tesbitlere göreilçede can kaybı ve hasar oluşmadı.
Bu arada merkez üssü Çankırı'nın Orta İlçesi'nde dün saat 23.13'de 3.4 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Hafif şiddetli deprem vatandaşlar arasında kısa süreli endişeye neden oldu.

2002'DEKİ DEPREMDE 3 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

Öte yandan 6 Haziran 2000'de Çankırı'nın Orta İlçesi'nde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremde 3 kişi hayatını kaybetmiş, 200 kişi de yaralanmıştı. Orta Anadolu ile Batı Karadeniz bölgesindeki geniş alanda hissedilen depremde 3 bin dolayın yapı hasar görmüştü.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ankara-da-deprem-tehlikesi-altinda_22046.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!