b>Rize İkizdere’den İbrahim ve Halit Dumankaya kardeşlerin ’amelelikle başlayan’ gurbetçiliği dev bir inşaat şirketi yarattı. 1961’den beri 850 bin metrekare inşaat yapan iki kardeş, "Biz sektörün furyalarında görünüp kaybolanlardan değiliz. En zor zamanlarda da hep inşaatçıydık" diyorlar ve işlerini yavaş yavaş oğulları Uğur ve Ali’ye devrediyorlar.
Türkiye’nin ’inşaatçı fabrikası’ Rize İkizdere’den İbrahim ve Halit Dumankaya kardeşler, 1961’den beri 850 bin metrekare inşaat tamamladı. 11 yaşında babası vefat eden İbrahim Dumankaya, 16 yaşında İstanbul’da gurbetçi olarak ameleliğe başlamış ve kardeşi Halit Dumankaya’yı okutmak için de gayret etmiş. ’Biz her dönem inşaatçıyız’ diye övünen iki kardeşin şirketi Dumankaya İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.’de ikinci kuşak çok daha büyük hedeflerle devreye giriyor.
1967’de konuta girdik: İbrahim Dumankaya, şöyle başlıyor anlatmaya: "İkizdere Demirkapı Köyü’ndeniz. 11 yaşındayken babamız vefat etti. İki erkek, üç kız; beş kardeştik. Biraderim (Halit) 7 yaşındaydı. Köyde ilk okulu bitirdim ve 16 yaşında İstanbul’a gurbete çıktım. 4 yıl amelelik, sonra kalfalık, ustalık derken 1961’de ilk kez ufak bir yerim oldu ve taahhüt işlerine girmeye başladım. Biraderim de hem okudu hem de bizimle çalıştı. O da amelelik dahil her işi yaptı. İlk işimiz Yalova Çınarcık’ta bir dispanser inşaatıydı, okullar, hastaneler, dispanserler yapmaya başladık. 1967’de konuta girdik."
Anadolu yakası bizden sorulur: İbrahim Dumankaya, yap-sat yöntemiyle Üsküdar’dan, Suadiye, Erenköy, Kartal, Pendik’e kadar geniş bir alanda çok sayıda konut ürettiklerini anlatıyor. "1972’de iki kardeş Dumankaya Kollektif Şirketi’ni kurduk ve kendimiz inşaat malzemeleri satışına da başladık. Sanayiye de ’girelim’ dedik ve bir demir çekme işine ortak olduk. Sonra akü imalatına da girdik. Toyota bayisi olduk. Ancak bizde inşaat hep ana iş oldu ve kesintisiz bütün krizlerde bile devam etti. Bugüne kadar 850 bin metrekare inşaat bitirmişiz. 7 bin de konut yapmışız" diyor.
Halit vekil oldu, taahhüt bitti: İbrahim Dumankaya, kardeşi Halit Dumankaya’nın siyasete girişini birçok kişinin farklı yorumladığını belirterek, "Halit birader milletvekili oldu ve ’bundan sonra taahhüt işlerine girmiyoruz’ dedik. Çünkü istediğin kadar objektif şartlarda iş al, mutlaka milletvekili Halit Dumankaya’nın ağabeyi iş alıyor diye konuşulurdu."
Laz müteahhidiz ama: Halit Dumankaya ise, İstanbul’un çarpık kent haline gelmesinde önemli payı olduğu söylenen ’laz müteahhid’ tiplemesini hatırlatınca, şöyle konuşuyor: "Biz de Laz müteahhitiz ama pozitif anlamda her zaman çok farklı ve titizdik. Çok ciddi zemin etüdleriyle işimizi başlatırdık."
8 yıl siyasette kaldım, faturası çok ağır oldu
Dumankaya İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve ANAP eski milletvekili Halit Dumankaya şöyle konuşuyor: "Biz iki kardeş kolektif şirket kurunca aynı yol Kartal’da vergi şampiyonu olduk ve bu durum 5-6 sene sürdü. Çok para kazanmak yerine güvenilir olmaya özen gösterdik. Bu yüzden de ben siyasete girince devletle hiçbir iş yapamazsınız dedim onlar da aynı fikirdeydi. Aile olarak siyasetimiz hep sağcı partilerde olmuştur. AP’de belediye meclis üyeliği yapmıştım. ANAP’ın da kuruluşunda Özal’ın yanındaydık. ANAP’tan da belediye meclis üyesi oldum. 8 sene siyasette kaldım ticaretle hiç ilgilenmedim. 1998’de de siyaseti tamamen bıraktım. Tekrar işimize döndüm. Çünkü siyasette umduğum tadı bulamadım. Şimdi diyebilirim ki ben siyasete girmeseydim; Dumankaya birkaç misli daha büyük olurdu herhalde. Bu bakımdan siyaset bize çok pahalıya mal oldu."
İkinci kuşak, 5 yılda 2 milyar dolarlık iş yapacak
Ali Dumankaya ve Uğur Dumankaya babalarının inşaatçı kimliğini benimseyip üzerine eğitim, kurumsallaşma ve vizyon eklemişler. İkinci kuşak olarak yönetim kurulunda her cuma günü babalarıyla aynı masaya oturan Ali ve Uğur şöyle konuşuyorlar: "Yeni nesil olarak biz tabii ki farklıyız. Bize emanet edilen birikimin farkındayız. Çok iyi bir marka, çok güçlü kesintisiz bir altyapı. Mesela 1998-2204 arasında sektör ’ölü’ sayılırken babalarımızla birlikte 5 önemli proje bitirdik ki hepsi de başarılı oldu. Bu ölü dönemde 1500’ün üzerinde konut ürettik ve sattık. Bizim en büyük avantajımız babalarımızla çalışabiliyor olmak. Genç kuşak olarak önümüzdeki 5 yılda 15 bin konutluk ve 2 milyar dolarlık proje hedefi koyduk. Şu anda 3 bin konutluk işimiz ve inşaatlarla birlikte binden fazla çalışanımız var. Tamamen konuta odaklanmış bir inşaat markası olacağız. Bizim konut projelerimiz şehre kimlik katan yaşam alanları yaratacak. Şu anda Göztepe’de 600 dairelik, Ataşehir’de 250 dairelik, Kurtköy’de de 550 dairelik ayrı bir porjemiz için hazırlıklar sürüyor. Bu üç projeyi 2007 başında başlatacağız. Babalarımız gibi ’ana işimize’ odaklanacağız. Bize göre artık işi inşaat olan inşaatta ayakta kalır. Furyalarla gelenler krizlerle gider."
|