b>İzmir Dördüncü İdare Mahkemesi Bergama'da işletilen altın madeninin imar izinlerini iptal etti. Altın madenini işleten Koza altın şirketinden yapılan açıklamada ise, faaliyetlerine mani olan hiçbir yargı kararı olmadığı ve Danıştay'ın kararının da şirketin lehine bir karar olduğu belirtildi.
Bergamalı köylülerin avukatı Senih Özay, mahkemenin kararında 'altın madeni gibi çok boyutlu ve çok geniş alanda etkileri olabilecek bir etkinliğin imar izni için bölgenin tarım ve tarih açısından önemi de gözetilerek makro ölçekte bir plan gerektiği' bilgisinin yer aldığını söyledi. Kararda, makro bir plan olmadan sadece altın madeninin bulunduğu tek parselde, imar prosedürüne göre verilen imar izinlerinin, hukuka aykırı olduğunun belirtildiğini dile getiren Özay, kararın tebliğ edilmesinden sonra 30 gün içinde madenin kapatılmasının gündeme geleceğini vurguladı.
Özay, ayrıca altın madenine verilen çevre iznini iptal eden ilk mahkeme kararından sonra madenin yeni izinler almasına, Bakanlar Kurulu'nun özel izin vermesine olanak sağlayan TÜBİTAK raporunun da Danıştay tarafından iptal edildiğini açıkladı.
AİHM Bergamalıları haklı bulmuştu
Bergama ve çevre köylerde yaşayan 315 kişi, Ovacık Altın Madeni'ne işletme izni verilmesine itiraz ederek, AİHM'e başvurmuştu. Bu kişiler, madene işletme belgesi verilmesi ve ardından yaşanan sürecin 'yaşam hakları' (AİHS'nin ikinci maddesi), 'özel ve ailesel yaşamlarına' (sekizinci madde) bir saldırı olduğunu savunmuştu.
Verdikleri hukuki mücadelesinden sonuç alamadıkları için AİHM'e başvuran köylüler, 'adil yargılama hakkı' ve 'mahkemelere etkin başvuru haklarından da mahrum bırakıldıklarını' belirtmişlerdi. AİHM, 28 mart 2006'da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) özel ve aile hayatına saygıyla ilgili sekizinci maddesi ve adil yargılama hakkıyla ilgili altıncı maddesinin ihlal edildiği görüşüne varmış ve Türkiye'nin toplam 945 bin euro tazminat ödemesine karar vermişti
Bergamalılar altın madenini neden istemiyor?
Bergama'daki madende siyanür yöntemiyle altın üretildiği ve bunun topraklarına zarar verdiği gerekçesiyle, köylüler ve çevreciler yıllardır madenin kapatılması için mücadele veriyor. Buna karşılık, ekonomiye önemli katkılar yapabilecek önemli ölçüde altın rezervine sahip olduğu halde, bu rezervleri işletmediği için Türkiye sık sık tartışmaların hedefi oluyor.
|