İstanbul Üniversitesi, Körfez Yarış Pisti'nde 8-9 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen yarışta “hidromobil” kategorisinde Hidroist 15, “elektromobil” kategorisinde ise Socrat-EV araçları ile birincilik elde etti. “Elektromobil" kategorisinin ikincisi ise yine İstanbul Üniversitesi’nin bir diğer aracı olan Milat oldu.
Ayrıca İstanbul Üniversitesi Socrat-EV, elektromobil kategorisinde yapmış oldukları Türkiye turuyla TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışları Tanıtım ve Yaygınlaştırma Ödülü’nü Çukurova Üniversitesi 1,5 Adana Takımı ile paylaştı.
Şampiyon ekipleri ve hocalarını kutlayan İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İstanbul Üniversitesi’nin sadece sosyal ve sağlık alanlarında değil teknik alanlarda da başarılı olduğunun bir kanıtı olan bu şampiyonluklardan gurur duyduklarını ifade etti. Öğrenci odaklı eğitim çalışmaları kapsamında bu tür projeleri destek verdiklerini ifade eden Rektör Prof. Dr. Ak, “Hem güneş hem hidrojen hem de elektrikli otomobil projelerimizi başından beri destekliyoruz. Öğrencilerimiz gece gündüz çalışarak bu başarılı projeleri gerçekleştirdiler. Hem TÜBİTAK yarışlarında hem dünya yarışlarında yüzümüzü güldürdüler. Hepsini canı gönülden tebrik ediyorum” dedi.
Yaptıkları destekler için İÜ BAP birimi, İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü ve İÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyelerine ve sponsor firmalara teşekkür eden Rektör Prof. Dr. Ak, üniversite-sanayi işbirliğinde bu projelerin önemli adımlar olduğuna değindi.
Hidroist şampiyonluğu bırakmadı
Yarışların ilk günü gerçekleştirilen “hidromobil” yarışlarına 17 üniversiteden 9 takım katıldı. Geçen yılın şampiyonu Hidroist, damalı bayrağı bir defa daha ilk sırada görerek İstanbul Üniversitesi’ne büyük gurur yaşattı. Aynı kategoride ikinci Yıldız Teknik Üniversitesi aracı Hyd-RS, üçüncü Karadeniz
İstanbul Üniversitesi’nin güneş enerjisi arabası ile birçok birincilik elde eden Socrat tecrübesini “elektromobil” alanına taşıdı. Yarışların ikinci günündeki “elektromobil” yarışlarında İstanbul Üniversitesi Socrat-EV aracı ile birinci, Milat aracı ile ikinci oldu. Üçüncü ise Yıldız Teknik Üniversitesi Electra aracı oldu. Elektromobil kategorisinde 31 üniversiteden 37 takım mücadele etti. Toplam 906 Wh harcayarak yarışı 1. sırada tamamlayan Socrat-EV Türkiye’nin en verimli elektrikli aracı unvanını elde etti.
Socrat başarılı bir proje
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık konuşmasında Türkiye'nin gelecek dönemde en fazla gündeminde yer alacak konularının başında alternatif enerji geldiğini belirterek, Türkiye'nin enerji ihtiyacının çok ancak kaynağının kıt olduğunu söyledi.
Bakan Işık, bu nedenle alternatif enerjili alanların ve enerji verimliliğinin önemli olduğunu vurgulayarak, “Dünyada son yıllarda hızlı bir şekilde otomotivde alternatif enerjili araçlara yönelik yoğun bir çalışma var. Bu bambaşka bir alan ama geleceğin teknolojisi de burada. İşte geleceğine teknolojilerine hazırlanmak açısından TÜBİTAK'ın hazırladığı bu yarışmaya gençlerin ilgisinin artması bizi memnun ediyor” diye konuştu.
|