Almanya Yeşil Enerjiden Vazgeçmiyor
Almanya'da Ekonomik Güven Yükseldi
Almanya’nın İlk ‘Akıllı Yolu’na...
Almanya'dan Türkiye'ye 18...
Almanya'da İstihdam Arttı
Almanya'da Ev Kazaları Trafikten...
Alman Firmaları Türkiye'de Kalacak
Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı
Berlin'in Yeni Havalimanı...
Almanya'da İflaslar İnşaatı Vurdu
Almanya'ya 3.2 Milyar TL’lik...
Almanya'da Nüfus Patlaması Yaşanacak!
Almanya Yeni Yıl Hediyesi...
Almanya’da İstihdam Rekoru Kırıldı
Almanya Nükleer Santralleri...
Almanya Naylon Torbaya Savaş Açtı
Mülteciler için Almanya'da...
Türkiye Yıkıyor Almanya Koruyor
Almanya’da Faizler Düşük, Komisyon Yüksek
Alman Ekonomi Enstitüsünün (IW) araştırmasına göre, Almanya’da düşük faiz sayesinde ev almanın ucuza mal olmasına karşın özellikle komisyoncuların talep ettiği yüksek ücretler, ev satın alma işlemlerini zorlaştırıyor.
Merkezi Köln’de bulunan Ekonomi Enstitüsü, Almanya’da konut alımlarındaki ek ücretlere ve komisyoncuların ücretlerine ilişkin araştırma yaptı. Araştırmaya ilişkin yapılan açıklamada, ülkede düşük faiz sayesinde ev almanın, neredeyse her yerde kiralardan daha ucuza mal olmasına karşın aracılık ücretlerinin bu süreçte önemli bir engel teşkil ettiği kaydedildi. Açıklamada, “Acil durum maliyetleri, arazi kaydı ve gelir vergisine ek olarak aracılık ücretleri önemli bir etkiye sahip. Örneğin; Berlin’de 200 bin euro değerindeki bir ev için komisyoncuya 14 bin euro ödemek gerekiyor” denildi.
Ev almak zorlaşıyor Başkent Berlin’de dairelerin yaklaşık yüzde 80’inin komisyoncular tarafından sunulduğu, bu oranın Düsseldorf’ta 76, Köln’de 63, ülke genelinde 59 seviyesinde olduğu hatırlatılan açıklamada, bu duruma karşı tedbirler alınması gerektiği belirtildi. IW Gayrimenkul Uzmanı Michael Voigtlaender, konuya ilişkin değerlendirmesinde, komisyon ücretlerinin yüksek olduğunu belirterek, bunun birçok insanın ev almasını gereksiz yere zorlaştırdığını vurguladı. Voigtlaender, “Yüksek ek masraflar, Almanların sadece yüzde 45’inin kendi konutlarında yaşadığı ve düşük faiz oranına rağmen daha fazla Alman’ın mülk edinemediği anlamına geliyor” dedi. |