19'ncu yüzyıl icadı olan ve Almanya’da hâlâ kullanılmaya devam eden 'kapısız asansörler'in güvenlik gerekçesiyle kaldırılması gündeme geldi. Lakin yan yana iki şaftın durmaksızın inip çıktığı, kapısı olmayan 'paternoster' adlı bu asansörlerin sevenleri, yasak kararını engellemeyi başardı. Bu asansörlerden şu anda Almanya'da 250 adet var ve büyük kısmı da işyerlerinde kullanılıyor.
Radikal Gazetesi'nin The Guardian kaynaklı haberine göre 1860’larda İngiltere'de icat edilen paternoster asansörler, 1870’lerde Almanya tarafından kullanılmaya başlandı. Özellikle kamu personelinin kullandığı asansörlerin kaldırılması kararı iş hayatını felce uğratmış ve protestolara neden olmuştu. Stuttgart’taki memurlar, çalışma bakanı Andrea Nahles’in yeni iş güvenliği yönetmeliğine karşı en çok sesini yükseltenler arasındaydı. Yeni yönetmelik, paternoster asansörlerin kamu alanlarında kullanımını yasaklayarak sadece eğitimli kişilerin kullanması şartını koyuyordu.
Klasik asansörü beklemeye sabredemiyorum
Yasağa şiddetle karşı çıkanlar arasında olan Stuttgart belediye başkan yardımcısı Wolfgang Wölfle, “Asansör durdurulduğu zaman bu yerin kalbi yavaşladı ve işimizi bir hayli yavaşlattı” dedi. Wölfle asansörün tekrar açılışının kutlandığı bir partide “Alman karakterine çok iyi uyuyorlar. Konvansiyonel asansörü beklemeye sabredemiyorum, paternoster asansörlerin en iyi yanı istediğiniz gibi binip inebiliyorsunuz. Katta beklerken asansörle geçen insanlarla sohbet edebiliyorsunuz. İş arkadaşlarımı hep içinde flörtleşirken görüyorum” dedi.
Hoparlörlerinden Roxette’in 'Joyride', Aerosmith’in 'Love in an Elevator' şarkısı çalan asansöre çiftlerin el ele tutuşarak atladığı ya da 12 yaşındaki bir öğrencinin saatlerce inip çıktığı görülebilir. Bugünlerde, genellikle bakanlıklar, belediyeler ya da polis merkezleri gibi devlet binalarında bulunan bu asansörlere bazıları binmekten çekiniyor, bazıları ise kendilerine son derece güvenerek asansöre atlıyor.
Angela Merkel gibi asansör
Berlin merkezli gazete Neues Deutschland’dan Tom Strohschneider, Almanya’da paternoster asansörlerin hâlâ kullanımda olmasının nedenini Almanların 'güven, verim ve değişime dayanıklı olma arzusu'na bağlıyor. “Angela Merkel gibiler. Uzun zamandır varlar, iyi çalışıyorlar ve bizi güvende hissettiriyorlar” diyor.
Münih Paternoster Asansörleri Derneği’nden Cornelius Mager, asansörün tehlikeli olduğuyla ilgili tartışmaların doğru olmadığını söyleyerek “Paternoster asansörlere binenlerin öldüğüne dair iddialar hep tekrar ediyor ama hiç biri kanıtlanmış değil… Karşıdan karşıya geçmek ya da merdivenden çıkmak bile daha tehlike dolu olabilir” dedi.
|