Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Alışveriş Merkezleri Pazar Günü Kapatılırsa 81 bin Kişi İşsiz Kalır'

Alışveriş merkezlerinin pazar günü kapatılması önerisine karşı çıkan Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği Başkanı Mehmet Nane, 'Bu, sektör genelinde 81 bin aktif çalışanın işini kaybetmesi anlamına geliyor. Bu vebali kim almak istiyor? Alışveriş merkezleri artık bir eğlence, buluşma ve kültür merkezi' dedi.

Radikal Gazetesi
'Alışveriş Merkezleri Pazar Günü Kapatılırsa 81 bin Kişi İşsiz Kalır'

Alışveriş merkezlerinin pazar günü kapatılması önerisine karşı çıkan Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane, 'Bu, sektör genelinde 81 bin aktif çalışanın işini kaybetmesi anlamına geliyor. Bu vebali kim almak istiyor? Alışveriş merkezleri artık bir eğlence, buluşma ve kültür merkezi' dedi

AMPD Başkanı Mehmet Nane, alışveriş merkezlerinin pazar günü kapatılması önerilerine ilişkin, bunun 81 bin aktif çalışanın işini kaybetmesine neden olacağını belirterek, “Bu vebali kim almak istiyor?” dedi. Nane, AVM’lerin pazar günleri kapatılmasının gündeme geldiğinin anımsatılması üzerine, şunları söyledi:

“Her yıl 500 bin gencimizin iş gücüne katıldığı bir ortamda pazar günü kapatılmak demek sektörden yüzde 18 işçi çıkartmak demektir. Bu vebali kim almak istiyor? 81 bin aktif çalışanın iş akdinin feshi demektir bu. AVM sadece AVM olmaktan öteye geçmiştir, bir eğlence, buluşma, kültür merkezidir. Kentlerimizin ayrılmaz bir bütünü olmuştur. Kentsel donatıların bir parçası haline gelmiştir.” 

450 bin çalışan var

Mehmet Nane, ‘Alışveriş Merkezleri, Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazalar Kanun Tasarısı Taslağı’ ile ilgili görüşlerini paylaşmak amacıyla düzenlediği toplantıda sektörün istihdam dinamosu olan organize  perakendenin Türkiye için çok önemli olduğuna işaret etti. Nane, 2009’da işsizliğin arttığı ortamda organize perakendenin net yüzde 2  istihdam yarattığını, sektörün direk 450 bin, dolaylı 1 milyon 300 bin olmak  üzere toplam 1 milyon 800 bin kişiye iş sağladığını, ailelerle birlikte milyonların ekmek yediği sektör haline geldiğini anlattı.

Nane, ‘’Ülkemizde her yıl 500 bin kişinin iş yaşantısına katıldığını düşünürsek  perakende sektörünün ülkemiz ve istihdam için ne kadar önemli olduğunu görürüz’’ diye konuştu. Organize perakendeciliğin ülkenin, ekonominin barometresi olduğunu ifade eden Nane, sadece 2008 yılında açılan 28 AVM’yi incelediklerinde yapılan yatırım  miktarının 2.5-3 milyar dolar arasında olduğunu, bunun büyük kısmını yabancı sermayenin oluşturduğunu, yıllar itibariyle Türkiye’de 230’un üstündeki AVM’de yabancı oranının yarı yarıya olduğu düşünüldüğünde minimum 10 milyar dolarlık  yabancı sermaye girişi sağlandığını belirtti.

Doğal vergi dairesi

Nane, “Önümüzdeki dönemde açılması planlanan 68 tane AVM düşünüldüğünde  yapılacak yatırım tutarı yaklaşık 7 milyar dolar civarındadır. Bu da çok ciddi  bir yabancı sermayenin ülkemize girişi demektir” açıklamasını yaptı.

Sektörün devletin doğal vergi dairesi olduğunu söyleyen Nane, 70 milyar liralık ciroyu temsil ettikleri düşünüldüğünde, 7 milyar dolarlık KDV tahsilatına aracılık ettiklerini anlattı. Nane, AVM’de, organize perakendede kayıt içi oranın yüzde 99.7 çıktığını, pazarlarda bu oranın yüzde 16 seviyelerinde bulunduğunu belirtti.

Türkiye’nin değişim içinde olduğunu vurgulayan Nane, ‘’Türkiye’de gelenekselden moderne bir geçiş vardır ve bu değişimin öncüsü tüketicilerdir. Ne devlettir, ne belediyelerdir, ne sektör temsilcileridir. Tüketicilerin tercihleri paralelinde  değişim oluşmaktadır ve bu değişim tüketicinin tercih ettiği moderne, organizeye doğru kaymaktadır’’ diye konuştu.

Bakkal amcaya karşı değil

2009 yılında organize perakende yüzde 7 büyürken yerel ve tekil zincirlerin aynı dönemde yüzde 15 büyüdüğüne dikkati çeken Nane, bunun Türkiye’nin değişiminin ne yönde olduğunun net gösterdiğini kaydetti. Mehmet Nane, ‘’Türkiye’de bir  değişim vardır. Türkiye’de karşı karşıya gelme yoktur. Türkiye’de bakkal amca  hipermarkete karşı değildir, hipermarket bakkal amcaya karşı değildir, Türkiye’de tüketicinin tercihinden dolayı bir değişim vardır. Bizler de bu değişimin  aktörleriyiz. Tarafları, ama karşı karşıya gelen değil yan yana duran  taraflarıyız’’ diye konuştu.

21 kurumdan izin alınıyor

Hazırlanan yasa tasarısı ile bir ticari işletmenin kurulması için ön görülen yasal zorluklar ve düzenlemeler aynen korunarak ilave prosetürler ve şartlar  getirildiğini söyleyen Nane, bu kanunun amacının AVM’lerin büyük mağazaların, zincir mağazaların kuruluşlarına ve faaliyetlerine, denetlenmelerine ilişkin usul  ve esasları düzenlediğini, kanunla ilgili garabetin burada başladığıın söyledi. Nane, ‘’Bu açıklama ile sektörümüzün düzenlenmeyen, kuruluş izni alınmadan faaliyette bulunan, denetlenmeyen bir sektör olduğu görüşü hakimdir. Bu külliyen  yanlıştır’’ dedi.

Bugün bir alışveriş merkezi ve hipermarketin açılması için 21 kurum ve kuruluştan izin almak ve 134 makamdan da bu izinleri onaylatmak gerektiğine işaret eden  Nane, “Sorunların ek  bir yasaya gerek olmadan, mevcut yasalarla ki bunlar imar yasası ve imar yönetmelikleri, ticaret konunu, borçlar kanunu, tüketici kanunu’dur çözülebilir” şeklinde konuştu.

Otopark sıkıntısı

400 metrekareden küçük mağazalarda otopark mecburiyetinin aranması ve bunun sadece zincir mağazalar için aranmasının, organize perakendecilere ‘mağaza açmayın’ demek anlamına geldiğine işaret eden Nane, devlet eliyle ayrımcılık yapılmasının anayasanın hükümlerine aykırı olduğunu kaydetti.  Büyük mağazaların kendi markalarıyla ürettiği ürün (private label) miktarına sınır getirilmesiyle  ilgili olarak da Mehmet Nane şöyle dedi:

‘’Bu durum perakende sektörünün rekabetçi yapısına zarar getirecektir. Öncelikle bu düzenleme tüketicileri olumsuz etkileyecektir. Sektörde yüzde 100 özel marka ile faaliyet gösteren şirketleri de doğrudan etkileyecektir. Bugün İnci, Zara, İkea, Kiğılı gibi perakendeciler üretimlerinin büyük çoğunlukla kendi  müesseseleri dışında, öz markalarıyla yaptırmaktadır. Mevcut tasarının hayata geçmesi durumunda, yüzde 20’lik bir sınır söz konusu olduğunda perakendeciler iş yapamaz hale gelecek. Bunları üreten KOBİ’ler de olumsuz etkilenecek.” Nane, tasarı ile ilgili görüşlerini paylaşmak amacıyla bu ay içinde Başbakan Erdoğan’la biraraya geleceklerini söyledi.

‘TESK perakende sektörünü seçime kurban ediyor’

İlave bir şemsiye yasaya ihtiyaç duyulmadığını yineleyen Mehmet Nane, “Yasa tasarısının bu kadar özellikle Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) tarafından kaşınmasının nedeni, önümüzdeki dönemde TESK’teki seçimden dolayıdır. Düşündükleri, alacakları oydur.  Perakende sektörü TESK’in seçimine kurban ediliyor” dedi. Hükümetle ilgili bir sıkıntılarının olmadığını Başbakan Erdoğan’ın kendilerini desteklediğini ifade eden Nane, “Esnaf sanatkar kesinlikle desteklenmelidir. Bizler her zaman beraber büyümeye mecburuz. Ama esnaf desteklenecek diye perakende sektörünün önü kesilmemeli. Faytoncular iş kaybediyor diye otomobil fabrikalarının kurulmasının önüne  geçilseydi, ya da terziler zarar etmesin diye tekstil fabrikaları engellenseydi ne olurdu? Bugün de yapılmak istenen budur. Bu konu kısa vadeli çıkarlara, sektörel seçim propagandalarına alet edilmeyecek kadar önemlidir’’ diye konuştu. 

AMPD Yönetim kurulu Başkan Yardımcısı Ali Murat Kızıltaş da sorular üzerine “Kanun çıktığı anda bir çok  maddeleri nedeniyle zaten uygulanamaz hale gelecek. Ülkemizde dünya markaları  var, bunlara diyeceksiniz ki ‘ya üretimini kendin yap, yapamıyorsan içine üreticinin markasını bas’, Zara ne yapacak? Türkiye için özel üretim mi  yaptıracak? Yapmayacağına göre Zara Türkiye’den çekilecek mi? Kanun çıktığı anda zaten bir sürü maddesinde sıkıntılar olacak’’ dedi. Kızıltaş, bu kanunun yerli markaların da gelişmesine ciddi anlamda darbe  vuracağını, büyüme yönünde önlerine engellerin konulmasının rekabet şartlarını  zorlaştırdığını kaydetti. Kızıltaş, “Ülkemizde yerli markaların  dayanabilmelerinin tek nedeni AVM’ler sayesinde çok yaygın hale gelmelerinden kaynaklanıyor. Bu engellenirse markalarımız çok ciddi kan kaybeder’’ dedi. AMPD AVM Sektörel Grup Başkanı Aziz Torun da hafta sonu saat sınırlamasıyla  ilgili, bunun bir yasal düzenlemeyle değil tamamen o alışveriş merkezi ve sektörün kendi içindeki bir düzenleme olmasıyla sağlanabileceğini söyledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/alisveris-merkezleri-pazar-gunu-kapatilirsa-81-bin-kisi-issiz-kalir_76502.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!