Ormanların Sağlığına 902 Noktadan...
Demre'deki Yangında, 100 Dönüm...
Salgın Döneminde Orman Katliamı...
Ordu’daki Orman Yangını Sabotaj mı?
Muğla'da Çıkan Orman Yangını...
Trabzon Ormanına Sahip Çıkıyor
Gözetleme Kuleleri ile Orman...
Milas’ta Orman Katliamı
Alev Almadan Önlem Alalım
Bu ay yaşanan sıcaklık rekorlarına dikkat çeken Prof. Dr. Tolunay, iklim krizinin orman yangınlarını artırdığını belirtti.
Hava sıcaklarının yükselmesiyle birlikte artan orman yangınları doğayı tehdit etmeyi sürdürüyor. Geçtiğimiz günlerde Akdeniz ve Ege’de başlayan orman yangınları, önümüzdeki günlerde yaşanabilecek felaketlerin habercisi niteliğinde. BirGün’den Gökay Başcan’ın haberine göre; Orman Bakanlığı’nın yangınla mücadele politikasının yanlış olduğunu belirten İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, “Yangından sonra en kısa sürede müdahale etmek gibi bir strateji izleniyor. Bunun yerine yangın çıkmadan önce yangın çıkış sebeplerini tespit ederek azaltmaya yönelik stratejiler izlenmesi gerekiyor.” dedi. Ülkede çıkan orman yangınlarının yüzde 90’ının insan kaynaklı, yüzde 10’unun ise doğal sebeplerden çıktığını belirten Tolunay, ormanla iç içe olan fındık, çay, zeytin gibi bahçelerde yapılan temizliğin yanı sıra pikniklerde yakılan ateşlerin çıkan yangınlarda büyük rol oynadığını ifade etti.
Santraller de yangın nedeni Rant için yakmanıza gerek yok Büyük tehlikenin yangınların yanı sıra ormanlık alanlarda izin verilen madencilik ve enerji santrali faaliyetleri olduğunu belirten Tolunay, yangınlardan yılda 8 bin hektarlık ormanlık alan kül olurken, 28 bin hektarlık alanda ormancılık dışı faaliyete izin verildiğini belirtti. Tolunay, “Yanan ormanları birkaç yıl içerisinde tekrar orman haline getiriliyor. Ancak orman dışına verilen alanlar hiçbir zaman orman haline dönemiyor” dedi. Haberin tamamına linkten ulaşılabilir. |