Diyarbakır'daki 'Dev Sulama'...
Hamidiye Göleti’ne Kanal Yapımı...
40 Milyonluk Sulama Projesi...
Ergani Barajı Sulama Sistemi...
Esenler'de Bir Dairenin Kliması Patladı
Bodrum'da Ana İsale Hattı Patladı
Gebze’de Su Borusu Patladı
Aydın'da Jeotermal Sahasında Patlama
Ağrı'da Doğal Gaz Boru Hattında Patlama
Melen’de Çatlak İtirafı
Bahadır Barajı'nda Çatlama Meydana Geldi
Kıbrıs’a Su Taşıyan Borular Patladı
Melen Barajı’ndaki Çatlaklara...
Bodrum'da İçme Suyu İsale...
Sivas'ta HES Kanalı Patladı
Maden Ocağında Boru Patladı,...
Trabzon Araklı’da HES Borusu Patladı
Su Borusu Patladı, Ekili Araziler...
Aksaray'da Sulama Kanalı Patladı
Aksaray’da Devlet Su İşlerinin (DSİ) tarımsal sulama kanalının patlaması ve suyun şiddetli akıntıyla araziye ve köye akması sonucu ekili tarım arazileri ve evler sular altında kaldı.
Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisine Hirfanlı Barajı'ndan getirilen su boru hattı, Aksaray sınırları içerisinde Mamasın Barajı'nın beslediği DSİ tarımsal sulama kanalının altından geçirildi. Sulama kanalının altından geçirilirken çatlayan su borusu onarılırken, iddialara göre sağlam beton atılmaması sonucu tarım arazilerine su verilmesinin ardından sulama kanalı patladı. İHA’da yer alan habere göre; su kanalının patlaması sonucu şiddetli bir akıntıyla köylere ve tarım arazilerine akan su ekili tarım arazilerini ve evleri sular altında bıraktı. Yaklaşık 1 milyon metreküp su şiddetli akıntıyla araziye akarken, yaklaşık bin dekar ekili tarım arazisi, köydeki evler, sebze ve meyve bahçeleri sular altında kalarak zarar gördü. Baymış Köyü Muhtarı Emin Arıbaş yaptığı açıklamada, “DSİ'nin su kanalı patladı atılan yanlış betondan dolayı. Vatandaşın mahsulü mahvoldu. Sel bastı. Mağduriyet büyük. Bunun bir an önce yetkililer tarafından giderilmesini rica ederiz.” dedi.
Ziraat Mühendisi ve Ulu Irmak Sulama Birlik Başkanı Ayfer Karlı (52) ise, “11 Nisan'da kanal yapıldı ve bize teslim edildi. Biz birkaç gün daha kanalın oturmasını bekledik ve sulamamızı açtık. Sürekli kontrol ediyorduk zaten. Çok uygun bir yapı olmadığını biliyoruz zemin oynadığından dolayı. Gece saat 02.30'da bu olay meydana geldi. Oldukça büyük hasar var.” diye konuştu. Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak ise, bu yıl her hangi bir afetin yaşanmadığına sevindiklerini belirterek, bu gelen haberle büyük üzüntü yaşadıklarını söyledi. Sulama kanalının patlaması ile birlikte ayçiçeği, sarımsak, buğday, arpa ekili tarım arazilerinin tamamen sular altında kalarak zarar gördüğünü belirten Bakan Koçak, “Buradaki üreticilerimiz zarar gördü. Ciddi şekilde su zayiatımız var. Arazilerde ciddi şekilde sıkıntımız var. Bir de köyün içerisinde yaklaşık 15-20 evi de su basmış. Üreticilerimiz şu anda sıkıntı içerisinde. Bu üreticilerimizin sıkıntılarının biran önce giderilmesini istiyoruz.” şeklinde konuştu. |