Akkuyu’da Nükleer Santral...
‘Nükleer Santrala İhtiyacımız Yok’
Rosatom'dan Akkuyu Açıklaması
Akkuyu Nükleer Santrali İnşaatının...
Akkuyu'nun İlk Ünitesi 2023'te...
Türk Şirketler Akkuyu'da 'Eşit'...
'Akkuyu'nun Yüzde 49'u Türk Şirketinin
"Akkuyu Nükleer Santrali Üretim...
Akkuyu Nükleer A.Ş'ye Yeni Genel Müdür
Akkuyu için Acele Kamulaştırma Kararı
Akkuyu'da Önemli Gelişme!
Akkuyu'ya Körfez İlgisi
Akkuyu NGS'den Lisans Başvurusu!
Akkuyu için Saha Raporu da Tamam
Akkuyu için Ufuktaki Türk Ortak 'CKK'
Akkuyu'ya "Türk Ortak" Süreci...
Akkuyu Nükleer Santrali Projesi...
Akkuyu NGS Keşfine İtirazlara Ret
'Akkuyu Santralinin Yapımına...
Akkuyu Nükleer Sınırlı Çalışma İzni Aldı
Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak ve 20 milyar dolar yatırım maliyeti öngörülen Akkuyu Nükleer Santrali için sınırlı çalışma izni verilirken, 2018'in ilk yarısında inşaat lisansının alınması bekleniyor.
Rus kamu şirketi Rosatom'un Türkiye'de kurulu şirketi Akkuyu Nükleer AŞ'den yapılan açıklamada, "Akkuyu Nükleer AŞ, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'ndan (TAEK) inşaat lisansının ilk aşaması olan sınırlı çalışma iznini aldı" denildi.
Reuters'in haberine göre, Akkuyu ile ilgili hükümetlerarası anlaşma, Rusya ile Türkiye arasında 2010 yılında imzalanmıştı. Santralin ilk olarak 2020 yılında devreye alınması planlanıyordu ancak hem teknik sorunlar hem de iki ülke arasında yaşanan problemler nedeniyle takvim planlandığı gibi işletilemedi. Söz konusu santralin ilk ünitesinin, inşaat başlanmasının ardından yedi yıl sonra devreye girmesi öngörülüyor. Bu izin kapsamında, nükleer adanın güvenliği için önem arz eden bina ve yapılar hariç, nükleer santralin geriye kalan bütün kısımlarında yapı ve montaj çalışmalarının yapılması öngörülüyor. Bu iznin alınmasıyla inşaat çalışmalarına başlanma aşamasına geçildiği vurgulanan açıklamada, "Nükleer güç santralinin tüm bina ve yapıların inşaatına en kısa zamanda başlamak isteriz. Bu süreç kapsamında tüm ulusal ve uluslararası güvenlik standartlarına uyum sağlanması en önemli görevlerimizin arasındadır" denildi. İnşaat lisansı önümüzdeki yıl alınacak Açıklamada, inşaat lisansının ise 2018 yılının ilk yarısında alınmasının planlandığı belirtildi. Santral, her biri 1,200 megawatt (MW) kurulu güce sahip dört üniteden oluşacak ve yılda yaklaşık 35 milyar kilowatt/saat elektrik üretimi ile Türkiye'nin mevcut elektrik tüketiminin yüzde 16'sını karşılayacak. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık veren Türkiye, enerji kaynaklarını çeşitlendirme çalışmaları kapsamında nükleer santralleri de devreye almak istiyor. Bu kapsamda Türkiye, Japonya ile de Sinop'a nükleer santral yapmak için de anlaşma imzalamıştı. |