Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Akın Kazançoğlu: İnşaat Sektörünün Kaydettiği Başarı Tartışılmaz

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Akın Kazançoğlu, Türk inşaat sektörünün geçen yıl 48 ülkede toplam 20 milyar doları aşan 500'ün üzerinde proje üstlendiğini söyledi. Kazançoğlu, Türkiye ekonomisinin lokomotifi inşaat ve inşaat malzemeleri sektörünün kaydettiği başarının, tartışılamaz olduğunu belirtti.

yapi.com.tr / AA
Akın Kazançoğlu: İnşaat Sektörünün Kaydettiği Başarı Tartışılmaz

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Akın Kazançoğlu, Türk inşaat sektörünün geçen yıl 48 ülkede toplam 20 milyar doları aşan 500'ün üzerinde proje üstlendiğini söyledi. Kazançoğlu, Türkiye ekonomisinin lokomotifi inşaat ve inşaat malzemeleri sektörünün kaydettiği başarının, tartışılamaz olduğunu belirtti. Gelecek yıllarda gerek iç pazarda, gerekse Türkiye'nin yakın coğrafyasındaki hızla büyüyen ülkelerin ekonomileri ile sektörün hızla büyüyeceğini ifade eden Kazançoğlu, şunları kaydetti:
    
''Son yıllarda Afrika, Asya ve Rusya pazarlarına çıkarma yapan sektör, Hükümetin de öncülüğünde daha gelişecektir. Bilhassa önümüzdeki yıllarda gelişmekte olan ülkeler ve Türkiye, inşaat halinde olacaktır. Ayrıca diğer rakip ülkelerin yaptığı gibi Afrika ülkelerine iş yapacak müteahhitlerin önünü açmak ve garanti verebilmek amacıyla, o ülke hükümetleri ile barter anlaşmaları yapılmalıdır.''
    
Kazançoğlu, konut talebini artıran kentsel dönüşüm projeleri, doğrudan yabancı yatırımlardaki artış beklentisi, yenilenebilir enerji alanında yapılan planlama, altyapı yatırımları, büyük enerji nakil projelerinin Türkiye üzerinden geçmesinin gerek üst yapı, gerekse altyapı inşaatlarında büyümeyi destekleyeceğini söyledi. Ayrıca gelişmekte olan ülkelerde harcanabilir gelir seviyelerindeki yükselmenin, konut alımı ve konut içi dekorasyon harcamalarını da artıracağını anlatan Kazançoğlu, şu bilgileri verdi:
    
''Fiyat, kalite, tasarım ve ürün çeşitliliği, satın alma kararını etkileyen unsurların başında yer alacaktır. Türkiye son dönemde üretim ve ihracat odaklı stratejileri sayesinde önemli bir büyüme kaydetmiş, küresel krizden büyüyerek çıkmayı başarmıştır. Ancak işçilik maliyetlerinde uzun vadede artışlar olursa, emek yoğun sektörlerde Türkiye rekabet avantajını yitirebilir. İnşaat sektörünün gelişmesi ve rekabet edebilirliğini artırmak için, istihdam ve vergi yükleri azaltılmalı, KDV oranları düşürülmeli, yeni finansal araçlar devreye girmeli, yüksek enerji fiyatları düşürülmelidir.''
    
200 binin üzerinde inşaat firması
    
Akın Kazançoğlu, Türkiye'de 200 binin üzerinde inşaat firmasının sektörde faaliyet gösterdiğini, Türkiye Gayrisafi Yurt İçi Hasılası'nın (GSYH) yaklaşık yüzde 6'lık kısmını oluşturan inşaat sektörünün, ülke ekonomisinde ''istihdamın başını çektiğini'' söyledi. İnşaat sektöründe kayıtlı çalışan sayısı 1,5 milyon iken bu sektöre katkı sağlayan mimarlar, mühendisler, müşavirler, uygulamacılar, inşaat malzemeleri üreticileri, dağıtıcıları ve satıcıları ile birlikte istihdamın üç milyon seviyesine çıktığını ve GSYH'sının yüzde 35'ini kapsadığını anlatan Kazançoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
    
''İnşaat sektörü son 30 yıllık süreçte 89 ülkede yaklaşık 200 milyar dolar değerinde 6 bine yakın projeyi üstlenmiştir. Sadece geçen yıl, 48 ülkede toplam 20 milyar doları aşan 500'ün üzerinde proje üstlenmiştir. Bu ülkelerin başında Türkistan, Libya, Irak ve Rusya yer almaktadır. Ayrıca ülke içinde de mevcut konut stokumuzun yaklaşık yarısı 30 yaşın üzerinde olması nedeniyle, yenileme pazarının da büyümesi söz konusu olacaktır. Kentsel dönüşüm projeleri burada etkin olacaktır. Türkiye, dünya toplam inşaat malzemesi ihracatında son 10 yıl içerisinde atağa kalkmış olup, 21. sıradan 8. sıraya yükselerek, payını yüzde 3'e çıkarmıştır. Bu ihracatın yüzde 23'ünü Ortadoğu ülkelerine, yüzde 22'sini Avrupa ülkelerine, yüzde 16'sını komşu ülkelere yapmıştır.''
    
Kazançoğlu, Türkiye'nin bugün dünyada en pahalı enerji kullanan ülkeler arasında olmasına rağmen, çimento üretiminde dünyada 7'nci, yakın coğrafyada birinci, doğal taş ve mermer üretiminde dünyada beşinci, yakın coğrafyada ikinci, demir çelik üretiminde dünyada 10'uncu, yakın coğrafyasında üçüncü, seramik üretiminde Avrupa'da üçüncü, boya üretiminde Avrupa'da 6. durumda bulunduğunu dile getirdi. Kazançoğlu, ''Türkiye bilgi teknolojisi altyapısını geliştirerek, gelecek dönemlerde sektörde 'üretim odaklı' olmaktan, 'teknoloji odaklı' olmayı hedefleyerek, AR-GE ve inovasyon kabiliyetini artırarak rekabet zorluklarını yenmelidir'' diye konuştu.

ETİKETLER: ekonomi kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/akin-kazancoglu-insaat-sektorunun-kaydettigi-basari-tartisilmaz_86505.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!