Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Akdeniz Ekosistemi Koruma Altında

Biyolojik çeşitliliğin ve ekosistemin korunması amacıyla Avrupa’da yürütülen “Tehdit Altındaki Coğrafyalar Programı” kapsamında Antalya Körfezi’nin Yedi Adalar bölgesinden Muğla’ya uzanan kıyı şeridinin iyileştirilmesi planlandı.

yapi.com.tr
Akdeniz Ekosistemi Koruma Altında

Tarım ve Ormancılık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Akdeniz Koruma Derneği’nin uygulayacağı koruma programında Akdeniz keşiş foku, kum köpek balığı, orfoz gibi nesli tehlike altındaki türlerin yaşaması için korunan alanlar ağı kurulacak. Deniz Haber Ajansı’nın haberine göre; hızla kirlenen sular ve iklim değişikliğine karşı önlemlerin uygulanacağı Akdeniz’de uzmanlar, balık ölümlerinin engellenmesi ve türlerinin neslinin devamlılığını sağlamak için yasadışı avlanmaya, denizin dibini küreyerek yaşamı bitiren trollere ve kirliliğe karşı vakit kaybetmeden çözüm üretilmesi gerektiğini vurguluyor.

“İç Sular ve Denizler Kirleniyor”
Akdeniz’in biyolojik çeşitliliğinin fazla, canlı popülasyonunun az olduğunu belirten Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, canlı verimliliğinin artırılması için öncelikli olarak yapılması gerekenin iç sularda ve denizlerde kirlenmenin önüne geçmek olduğunu söyledi. Bunu sağlamak için yerel yönetimlerden kentte yaşayanlara geniş bir kirlilik bilinci oluşturmanın önemine işaret eden Gökoğlu, “Evsel atıktan kimyasal etkilere denizi besleyen tatlı sular sürekli kirleniyor. Bunun etkenleri tespit edilip ortadan kaldırılmalı” dedi.

“Av Yasakları Yeniden Düzenlenmeli”
Yasadışı avcılığın denizlerdeki canlı türleri için tehdit oluşturduğunu ifade eden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, atılması gereken adımları ise şöyle sıraladı: “Av yasaklarını yeniden düzenlemeliyiz. Uygun dönem ve uygun şartlarda balıkçılık, türlerin devamlılığı için çok önemli. Balıkçıların ağlarına yavru balıkların takılmasını önlemek için ağ göz açıklığının büyütülmesi gerekiyor. Küçük balıkların avlanmasına karşı seçicilik artırılmalı ve bir zorunluluk haline gelmeli. Trollerle ve mevsimi dışında yapılan avcılığın önlenmesi için hem balıkçılara, hem de denetleyicilere iyi eğitim verilmeli. Sahil Güvenlik ve Tarım İl Müdürlüğü’nde olan kontrol yetkisi, sürekli sahada olan balıkçılara da verilerek genişletilmeli.”

“Foseptik Çukurlara Sıkı Denetim”
Denizleri kirleten foseptik çukurlar konusunda daha sıkı denetime ihtiyaç olduğunu söyleyen Antalya Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Cengiz Balta, trollerin denizde kıyıya yanaşmasının engellenmesi gerektiğini vurguladı. Canlı türlerinin korunması için duyarlılığın yanında bazı düzenlemelere olan ihtiyacı dile getiren Balta, “Av yasakları bölgesel olarak hazırlanmalı. Akdeniz sıcak bir deniz olduğu için balıkların yumurtlama dönemi erken başlıyor. Bu bölgede avlanma dönemi nisan yerine martta başlamalı” önerisinde bulundu.

“Küçük Balıklar Korunmalı”
Balon balığı ve aslan balığı gibi türlerin küçük balıkları yiyerek ekosisteme zarar verdiğini söyleyen Birlik Başkanı Cengiz Balta, “Bu zehirli türlerin popülasyon olarak diğerlerinden üstün duruma geçmelerini, onları ekonomiye kazandırarak önleyebiliriz. Satışına izin verilirse balıkçılar tutmaya başlar. Balıkçılar da avlanırken ufak balıkları sonraki nesillere bırakmalılar” diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/akdeniz-ekosistemi-koruma-altinda_168271.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!