ürkiye'de her türlü satın alma, birleşme, yeni fabrika kurma projeleriyle ilgilendiklerini belirten Akçansa Genel Müdürü Mehmet Göçmen, "Hepsini takipteyiz. Akçansa, sıfırdan yapacakları hariç, azami 10 yıllık periyotta herhalde 3-4 tane yeni fabrika almış olur'' dedi.
Göltaş'ta ısrarlı
Göçmen, sektöre yatırım yapmak istediklerini ve bütün fırsatlara baktıklarını ifade ederek, hukuki sürecin tamamlanması ve satışa çıkarılması halinde Göltaş'a tekrar talip olacaklarını kaydetti. Sektörde mutlaka konsolidasyonların yaşanacağını ve Akçansa'nın alıcı tarafında yer alacağını ifade eden Göçmen, Türkiye'de birkaç oyuncu dışında kalıcı çimento aktörleri olduğuna inanmadığını, rakiplerden en az yüzde 80'inin 10 yıllık süreçte çimento sektöründe olmayacağını savundu.
Hiç yatırım yapmadıkları dönemlerde bile yılda 20-25 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdiklerine işaret eden Göçmen, "10 yılda en az 250 milyon dolar mevcut tesislere yatırım yaparız. Her sene 100-150 milyon dolar ilave yatırım, bu mevcut finansal yapımızla bizi zorlamaz. Biz, yüzde 100 temettü dağıtarak yılda 100-150 milyon dolarlık yatırımın altından kalkarız. Ülkede böyle bir finansal güce sahip başka bir rakibimiz de yok'' diye konuştu.
Konut odaklı büyüme
Göçmen, çimento sektöründe iç talebin bu kadar patlaması konusunda şunları söyledi: "Dünyada başka hiçbir yerde sadece konut odaklı çimento talebi bu hale gelmez. Genellikle talep tarafı dengelidir. Konut yüzde 30-35'lerde, sanayi yatırımları yüzde 20'lerde, ticari yapılar yüzde 15-20'lerdedir. Geri kalan da altyapı ve kamu eliyle yapılan işlerdir. Bizde ise konut neredeyse toplam çimento tüketiminin yüzde 70-75'lerine varmış durumda. Sadece konut ağırlıklı bir çimento sektörü daima risk taşır. Temkinli davranmaya pay ayırmamız lazım.''
Fiyatı piyasa koşulları belirler
Akçansa Genel Müdürü Göçmen, çimento fiyatlarının çok arttığına ilişkin eleştirilere de işaret ederek, şöyle konuştu: "Bu ülkede en azından son 20 senede liberal ekonomi gerekleri ön plana çıkıyorsa, fiyat artışlarından hiç kimsenin gocunmaması lazım. Çünkü liberal ekonomilerde fiyat, arzla talebin buluştuğu yerin civarında oluşur. Bir grup insan (yandık, bittik, çimento fiyatları çok arttı) diyor, ama konut fiyatları da çok arttı. Liberal ekonomilerde bu iş bal gibi piyasa koşullarında oluşur.''
|