Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Afetleri Önleme Yasası'nın Doğuracağı Afetler Daha Ağır Sonuçlara Yol Açacak"

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nın yasalaşması durumunda, Bakanlar Kurulu, Bakanlık ve TOKİ'nin, ''yüzde 90'ı deprem riski altında'' gerekçesiyle ülke toprağını hiçbir kayıt ve koşula bağlı olmaksızın istediği imar hareketine açabileceğini ileri sürdü.

yapi.com.tr / AA
"Afetleri Önleme Yasası'nın Doğuracağı Afetler Daha Ağır Sonuçlara Yol Açacak"

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı ile ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu tasarının yasalaşması halinde hiçbir kayıt ve koşula bağlı kalmaksızın yerleşim yerleri, orman alanları, kıyılar, boğaziçi, meralar, kültür ve tabiat varlıkları, tarım arazileri, zeytinlikler gibi özel koruma altında olan alanların İmar Kanunu ve imara ilişkin hükümler ihtiva eden özel kanunlar da dahil olmak üzere özel mevzuatlardaki kısıtlamalara bağlı olmaksızın, rezerv yapı alanları, riskli alanlar ve riskli yapı statüsüne alınıp, tasfiye, dönüştürme, yeniden yerleştirme ve yıkım işlemlerine tabi tutulabileceğini savundu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bu düzenleme çerçevesinde; riskli yapılara, rezerv yapı alanlarına ve riskli yapıların bulunduğu taşınmazlara ilişkin her türlü plan, proje, arazi ve arsa düzenleme işlemleriyle toplulaştırma yapmaya, bu alanlarda bulunan taşınmazları almaya, satmaya, ön alım hakkını kullanmaya, trampaya, taşınmaz mülkiyetini veya imar haklarını başka bir alana aktarmaya, inşaat yapmaya, yaptırmaya, arsa paylarını belirlemeye, kent tasarımları hazırlamaya yetkili kılındığı belirten Soğancı, şunlar kaydetti:

''Bakanlık bu yetkilerini TOKİ'ye, isterse İdareye devredebilir. Tasarı, Bakanlığın bu işlemlerine karşı tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde dava açılabileceğini, ancak mahkemenin yürütmenin durdurulmasına karar veremeyeceğini düzenlemektedir. Bakanlık, zorla el koyduğu alanlar üzerinde istediği tasarrufu yapmaya yetkili kılınmıştır.

Bu tasarının yasalaşması durumunda, Bakanlar Kurulu, Bakanlık ve TOKİ, (yüzde 90'ı deprem riski altında) gerekçesiyle ülke toprağını hiçbir kayıt ve koşula bağlı olmaksızın istediği imar hareketine açabilecektir. Uygulamada gerek bireyin, bölge halkının hakkını gerekse kamu yararını koruma altına alan yasa hükümleri devre dışı bırakılmakta ve idarenin denetim yollarından olan yargısal denetim yolu kapatılmaktadır.

Tasarının yasalaşması halinde, kamu ve özel mülkiyet idari kararla alınıp-satılabilir, yaptırılabilir, dönüştürülebilir, gerek toplu gerekse zorunlu iskan olabilir, toplulaştırılıp, dağıtılabilir. Bu iş ve işlemlerden kar edecekler de ancak idare tarafından tespit edilebilir. Riskli yapıları tespit etmekte lisanslı kurumlar, itirazlarda teknik heyet, kamulaştırma bedeline itirazlarda değerleme şirketleri yetkilidir. İdarelerde istihdam edilecek personele ilişkin ise hiç bir kayıt ve koşulun uygulanmayacağı yeni bir sözleşmeli personel statüsü belirlenmiştir.''

Soğancı, kamuoyuna ''afetleri önleme yasası'' olarak sunulan bu tasarının doğuracağı afetlerin daha ağır sonuçlara yol açacağını savundu ve tasarının bir an önce geri çekilmesini istedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/afetleri-onleme-yasasinin-doguracagi-afetler-daha-agir-sonuclara-yol-acacak_90985.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!