Alpu Termik Santrali, 11 Milyon...
Kırklareli’nde Termik Santral Tepkisi
Peyniriyle Anılan Köye Santral Tehdidi
Yatağan Termik Santrali'nin...
Termik Santral İnşaatı Kural Tanımıyor
Yumurtalık’a 3. Santral Geliyor
Bakan Kurum: “Termik Santralleri...
Yeniden Açılan Termik Santrallere...
İkizköylüler, Santral Kaynaklı...
Kapatılan Termik Santrallere...
Santraller Altı Ayda Sorunları...
Zehir Saçan Termik Santrallar...
Santrallere Arızalı Oldukları...
Üniteleri Mevzuata Uydurulan...
Çevreciler Kazandı, Termik...
Termik Santrale Karşı 16 Muhtardan...
Eskişehir’de Termik Santral...
Kaz Dağları’nda Termik Santrale...
Afşin’de Termik Santral için...
Adana’da Termik Santrale Tepkiler Büyüyor
Adana’daki Hunutlu Termik Santrali inşaatının durdurulması için kampanya başlatan 17 kurum, yetkililere seslendi: “Kent bir santral daha kaldıramaz.”
Çevre örgütleri ve meslek odaları Adana’nın Yumurtalık ilçesi Sugözü Kumsalı’na yapılan, ithal kömürle çalışacak Hunutlu Termik Santrali inşaatının bir an önce durdurulması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na çağrıda bulundu. BirGün’den Buse İlkin Yerli’nin haberine göre; Adana’nın ve İskenderun Körfezi’nin bir termik santral daha kaldıramayacağını belirten kurumlar, bölgede kümülatif hava kirliliği modellemesi yapılmadan inşaata başlandığını ifade etti. ‘Adana’ya Temiz Hava’ kampanyasını başlatan 17 kurum, Çin merkezli Şanghay Elektrik tarafından Adana’ya kurulan termik santralin ÇED raporunda ölçülen hava kirliliği verilerinin ulusal limit değerleri karşılamadığına, santralin ÇED olumlu kararının da bu sebeple geçerli olmadığına dikkat çekti. Çevre Mühendisleri Odası’nın yayımladığı Hava Kirliliği Raporu’na göre, Adana 2019 boyunca 236 gün, yani yılın yüzde 65’inde kirli hava soludu. Aynı yıl Adana’nın hava kirleticilerinin Türkiye’de belirlenmiş ulusal kirlilik limitlerinin iki, Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği limitlerin dört katı üzerinde olduğu belirlendi.
Sağlık ve Çevre Birliği (HEAL) Türkiye Danışmanı Funda Gacal, “Hava kirliliği Adana’da halihazırda ciddi bir sağlık problemi. Bunun yanında santralin yapılacağı bölgede havanın güncel limitleri aşacak kadar kirli olduğunu ve insan sağlığı üzerine kapsamlı bir değerlendirme yapılmadığını görüyoruz. Güncel olmayan bu ÇED raporu iptal edilmeli, Sağlık Etki Değerlendirmesi yöntemi uygulanmaya başlanmalıdır.” dedi. 17 kuruluş destek verdi Haberin tamamına linkten ulaşılabilir. |