b>Avrupa Mimarlar Konseyi’nin (ACE) 2006 yılındaki ilk Genel Kurul toplantısı, 28 - 29 Nisan tarihlerinde Brüksel’de düzenlendi. Toplantı gündemi, temel olarak ACE’nin genel politikalarının yanı sıra, “Mesleğe Giriş”, “Meslek Uygulaması” ve “Mimarlık ve Toplum” başlıklı üç tematik alanda yürümekte olan çalışmaların görüşülmesini öngörüyordu. Ayrıca önemli bir gelişme olarak, toplantı sırasında ACE ile Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) arasında, her iki örgütün politik, teknik ve operasyonel işbirliğini öngören ve birbirine paralel çalışmalarda enerji kaybını önlemeyi amaçlayan bir Mutabakat Belgesi imzalandı.
Toplantının başlangıcında, ACE Başkanı Jean-François Susini yeni dönemdeki çalışmalara ilişkin özet bir rapor sundu. Burada özellikle AB gündemindeki mimarlık meslek alanıyla ilgili düzenlemeler ve ACE’nin yeni organizasyon şemasının da buna paralel olarak geliştirilmesi konusunda öneriler ve fikirler paylaşıldı.
“Mesleğe Giriş” tematik alanında, Eğitim, Kayıt/Lisans ve Araştırma konularına odaklanan çalışma grupları bulunuyor.
Eğitim Çalışma Grubu, son dönemde Sürekli Mesleki Gelişim konusu üzerine odaklandı. Yapılan çalışma, ACE’ye ait bir SMG sistemi oluşturmaktan ziyade, Avrupa için SMG standartları geliştirmeyi ve kendi ülkelerinde bu standartlara uyan programları alan mimarlara, istemeleri halinde, kendi ülkelerindeki meslek kuruluşları (yani ACE üyeleri) aracılığıyla bir ACE Sertifikası (ACE Label) vermeyi öngörüyor. ACE, bu uygulamadan herhangi bir gelir elde etmeyi beklemiyor; asıl amaç, Avrupa’nın tümünde geçerlilik kazanacak bir SMG Sertifikası oluşturmak olarak açıklanıyor.
Kayıt/Lisans Çalışma Grubu, mimarların AB içinde serbest dolaşımına yardımcı olacak bir bilgi paylaşımı sistemi oluşturmayı amaçlıyor. Bu sistem, hem Yeterlikler Direktifi hem de SIM Direktifi’nde tanımlanan irtibat/bilgi noktaları için veritabanı sağlamayı planlıyor.
Araştırma Çalışma Grubu, iki yönlü bir çalışma yürütüyor. Bunlardan birincisi, belirli konularda oluşturulacak uzman listeleri aracılığıyla çeşitli projelere uzman katkısı vermek. İkincisi ise, 7. Araştırma Çerçeve Programı kapsamında mimarlık mesleği ile ilgili araştırmaları desteklemek, izlemek ve geliştirmek. ACE’nin şu anda dahil olduğu veya katkı verdiği AB projeleri arasında, Avrupa Yapı Teknolojisi Platformu (European Construction Technology Platform-ECTP) tarafından yapı teknolojileri hakkındaki araştırmalara ilişkin olarak yürütülmekte olan ENABLE projesi, yapılı çevrede erişilebilirlikle ilgili “Herkes İçin İnşa Edelim” (Build For All) projesi ve yapılı çevrede enerji tasarrufuna ilişkin “A Sınıfına Doğru” (Towards Class A) projesi bulunuyor.
“Meslek Uygulaması” tematik alanında İç Pazarda Hizmetler, Rekabet Politikası, Hizmet Ticareti, Mimarlık Hizmetlerinin Temini ve Sağlık ve Güvenlik konularında çalışma grupları bulunuyor.
İç Pazarda Hizmetler (SIM) Çalışma Grubu,16 Şubat 2006’da Avrupa Parlamentosu’nda yapılan ilk okumasında kabul edilen İç Pazarda Hizmetler (SIM) Direktifi üzerine inceleme ve değerlendirmelerini sürdürüyor. ACE direktifin kabulünün ardından yaptığı ilk değerlendirmede, SIM Direktifi'nin Parlamento'da ilk okumasının mimarlık mesleği açısından genel olarak olumlu olduğunu belirtmişti. ACE'nin konuyla ilgili görüşlerinin direktifin yeni metninde ciddi bir şekilde dikkate alınmış durumda olduğu açıklanmıştı. Fakat süreç içinde yapılan daha yakından bir inceleme sonucunda ACE yaptığı bir basın açıklamasıyla mimarlık hizmetlerinin direktif kapsamından tamamen çıkarılması gerektiğini savundu. Gelinen son durumda, çalışma grubunun Yasal Danışma Grubu ile ortaklaşa bir çalışmayla, mimarlığın direktif kapsamından çıkarılmasının ortaya çıkarabileceği durumları değerlendireceği, fakat daha olası bir sonuç olarak, mimarlığın direktif kapsamında kalması durumunda yapılması gereken değişiklik önerilerini Avrupa Komisyonu’na sunmak üzere yeni bir belge üreteceği belirtildi.
Rekabet Politikası Çalışma Grubu, Avrupa Komisyonu’nun Rekabet Genel Direktörlüğü’nde Mesleki Hizmetlerde Rekabet konusunda yapılan düzenlemeleri izliyor. Minimum/maksimum ücret tarifeleri konusunda yapılan çalışmalarda, SIM Çalışma Grubu ile ortak değerlendirmeler yapılacağı belirtiliyor. Ayrıca, çalışma programının Rekabet Politikası Üzerine Tartışma Belgesi’nin son halini 2006 yılının ikinci Genel Kurulu’na getirmesi bekleniyor.
Hizmet Ticareti Çalışma Grubu, daha çok AB dışındaki ülkeler ve ticaret ortaklarıyla hizmet ticaretini ele alıyor. Bu kapsamda bir dizi ülkeyle karşılıklı tanıma anlaşması müzakereleri sürüyor. ACE daha önce Meksika ve ABD ile anlaşma imzalamıştı; Çin, Şili ve Kanada ile müzakereler sürüyor; ayrıca Hong Kong ile de müzakerelere başlamak için adım atılmasına karar verildi.
Çalışma grubu, DTÖ ve GATS kapsamında yapılan müzakerelerin Doha turunda, AB’nin aralarında ABD’nin de olduğu bir grup ülkeyle beraber toplu çok taraflı talepte bulunması ve bu talepte özel olarak mimarlık hizmetlerinin de belirtilmesini gündeme getirdi. AB şu anda talepte bulunduğu ülkelerden Temmuz 2006 sonuna kadar cevap bekliyor. ACE süreci yakından izleyip, görüş üretecek.
Mimarlık Hizmetlerinin Temini Çalışma Grubu, Kamu İhalesi Direktifi’nde tanımlanan hizmet temin etme biçimlerinin yanı sıra, kullanılabilecek alternatif ortaklık modelleri üzerinde çalışıyor. ACE’nin yeniden yapılanması sürecinde yeni oluşturulan bu grup yakın zamanda aktif bir şekilde çalışmaya başladı. Yapılacak çalışmalar arasında, mimarlık yarışmalarının yapılandırılması ve kullanımı üzerine bir kılavuzun hazırlanması da bulunuyor.
Sağlık ve Güvenlik Çalışma Grubu, Kasım 2004’te Yapılarda Güvenliğe İlişkin Bilbao Deklarasyonu’nun imzalanmasından sonra kurulmuştu. Deklarasyon, İş Güvenliği ve Sağlığı Ajansı (OSHA) tarafından hazırlanmış ve Avrupa Yapı Güvenliği Forumu’nun (ECSF) kurulmasını sağlamıştı. Haziran 2006’da Avrupa Parlamentosu’nda deklarasyon sonrası süreci İzleme Toplantısı gerçekleştirilecek ve büyük bir ihtimalle tüm tarafların mutabakatıyla oluşan “Güvenlik İçin Tasarım” başlıklı bir belge bu etkinlikte açıklanacak. ACE, forumun bir üyesi olarak hem tüketicilerin hem de tasarımcıların yükümlülüklerini dengeli bir şekilde dağıtmak için sürece katkıda bulunuyor. ACE yönetimi, Avrupa Komisyonu’nun Geçici ve Hareketle Alanlarda Sağlık ve Güvenlik Direktifi üzerinde birtakım değişikler yapmakta olduğunu, fakat bu sürecin kapalı kapılar ardında gerçekleştiğini söyleyerek, sürece katılmak için ilgili komisyon üyesine yakın bir tarihte bir eleştiri mektubu gönderdi.
“Mimarlık ve Toplum” tematik alanında Çevre ve Sürdürülebilir Mimarlık, Kentsel Konular ve Konut konularında çalışma grupları yer alıyor.
Çevre ve Sürdürülebilir Mimarlık Çalışma Grubu, özellikle Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan Kentsel Çevre Tematik Stratejisi, Stratejik Çevre Değerlendirmesi Direktifi ve Enerji Politikası Hakkında Yeşil Belge kapsamındaki konulara ilişkin çalışmalar yürütüyor. Bu grubun çalışma alanının, yeni dönemle beraber, AB gündemine gelen yapılarda standartlar ve enerji performansı konularını da kapsayacak şekilde genişletilmesine karar verildi.
Kentsel Konular Çalışma Grubu ve Avrupa Parlamentosu’ndaki Kentsel Konut Ortak Çalışma Grubu ile URBACT araştırma projesi kapsamındaki Konutlar Ağı’na (Houses Network) katkıda bulunmak amacıyla yakın bir tarihte kurulan Konut Çalışma Grubu, AB düzeyinde kentsel konular ve konutla ilgili yapılan düzenlemeleri izliyor. Bu grupların, Parlamento’daki Kentsel Konut Ortak Çalışma Grubu tarafından hazırlanmakta olan Avrupa Konut Şartı’na önemli ölçüde katkıda bulunması bekleniyor.
|