Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

ABD-Çin Kapışması Boru Fiyatını Düşürecek

Uluslararası emtia borsalarında fiyat dengelerini önemli ölçüde etkileyen "korumacılık" tartışması dünyanın iki büyük ekonomik gücünü yine karşı karşıya getirdi. ABD'de, Çin'den ithal edilen çelik borulara gümrük vergisi uygulanması kararı kabul edildi. Çin ise ABD'yi ticari korumacılık ile suçlayarak "Bu hatayı düzelt" çağrısı yaptı. İki ülke

Referans Gazetesi
ABD-Çin Kapışması Boru Fiyatını Düşürecek

Emtia borsalarında fiyat dengelerini etkileyen ‘ticari korumacılık' ABD ile Çin'in arasını yeniden açtı. ABD, Çin'den alınan çelik borulara gümrük vergisi uygulama kararı aldı. Uygulamanının çelik boru fiyatlarını düşürmesi bekleniyor.
 
Uluslararası emtia borsalarında fiyat dengelerini önemli ölçüde etkileyen "korumacılık" tartışması dünyanın iki büyük ekonomik gücünü yine karşı karşıya getirdi. ABD'de, Çin'den ithal edilen çelik borulara gümrük vergisi uygulanması kararı kabul edildi. Çin ise ABD'yi ticari korumacılık ile suçlayarak "Bu hatayı düzelt" çağrısı yaptı. İki ülke arasındaki problem Çin'de stok artışına neden olacağı için fiyatları düşürecek.

ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu (ITC), ABD Ticaret Bakanlığı'nın, Çin hükümetinin Çinli çelik üreticilerine uyguladığı sübvansiyonları dengelemek için belirlediği gümrük vergisi oranlarının uygulanmasını oy birliğiyle kabul etti. ITC'nin, Çin'den çelik boru ithalatının ABD çelik sektörüne zarar verdiği gerekçesiyle aldığı kararla genellikle petrol ve doğal gaz sektöründe kullanılan Çin malı çelik borulara yüzde 10,36 ila yüzde 15,78 oranında gümrük vergisi uygulanacak.

ABD, geçen yıl Çin'den 2.74 milyar dolarlık çelik boru ithal etmişti. Birleşik Çelik İşçileri Sendikası ile nisan ayında Çin malı çelik borulara gümrük vergisi uygulanması için çalışma başlatan 8 çelik şirketinden biri olan US Steel, ITC'nin aldığı karardan memnun olduklarını açıkladı. Çin'den çelik boru ithalatının 2006'dan 2008 yılına kadar üçe katladığı, bu durumun ABD'li çelik boru üreticisine zarar verdiği belirtilen açıklamada, ABD'de çelik boru üretiminin yüzde 70 düştüğü ve sektörde istihdamın yüzde 40 azaldığı ifade edildi. ITC'nin, ABD Ticaret Bakanlığı, Çin'den ithal edilen çelik borulara uygulanan antidamping tarifelerini yüzde 99'a kadar artırmasıyla ilgili Kasım ayında aldığı kararla ilgili ise gelecek yıl Mayıs ayında karar vermesi bekleniyor.
 
Hata düzeltilmeli

Bu arada Çin, Çin mallarının Amerikalı üreticileri tehdit etmediğini belirterek, ABD'nin gümrük vergisi uygulaması kararını iptal etmesi çağrısında bulundu. Çin Ticaret Bakanlığı yaptığı açıklamada, "Çin tarafının bu karardan memnun olmadığını ve bu karara karşı kararlı biçimde karşı çıktığını ifade ettiği, Washington yönetiminin hatasını düzeltmesi ve ticari korumacılıktan kaçınması gerektiği" belirtildi.

ITC'nin, ABD'li şirketlerin sorunlarının kaynağı olarak ekonomik krizi gözönüne almama hatası yapmışsa, o zaman Çinli çelik boru üreticilerin ABD'li üreticilere zarar verdiğini söylemenin bir hata olduğu kaydedilen açıklamada, "Çinin çelik boru ihracatı ABD'ye zarar veremez ya da ABD'li üreticileri tehdit edemez çünkü, enerji sektörü büyüyor ve boru talebi artıyor" denildi. İki ülke arasındaki ticaret savaşı eylül ayında ABD yönetiminin, Çin'den ithal edilen otomobil ve kamyonet lastiklerine uygulanan yüzde 4'lük gümrük vergisi oranını yüzde 35'e yükselmesi ile başladı. Bu iki ülke arasındaki gümrük vergisi tartışması ihracat ve ithalat dengeleri önemli ölçüde etkilediği için fiyatlar üzerinde yansıması oluyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/abd-cin-kapismasi-boru-fiyatini-dusurecek_75499.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!