Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'AB Çevre Faslı'nı Kapatmak için 58,5 Milyar Euro'luk Yatırım Gerekiyor

Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Lütfi Akça, Marmara Belediyeler Birliği toplantısında yaptığı konuşmada, 22 Aralık 2009'da açılan Avrupa Birliği Çevre Faslı'nın kapanması için 58,5 milyar Euro'luk yatırıma ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Akça, kanalizasyon ve su şebekelerini yenilemesi gereken belediyelere bu alanda büyük

Zaman Gazetesi
'AB Çevre Faslı'nı Kapatmak için 58,5 Milyar Euro'luk Yatırım Gerekiyor

Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Lütfi Akça, Marmara Belediyeler Birliği toplantısında yaptığı konuşmada, 22 Aralık 2009'da açılan Avrupa Birliği Çevre Faslı'nın kapanması için 58,5 milyar Euro'luk yatırıma ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Akça, kanalizasyon ve su şebekelerini yenilemesi gereken belediyelere bu alanda büyük görevler düştüğünü ifade etti.
 
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin başkanlığını yürüttüğü, Marmara Bölgesi'nde 230 büyükşehir, il, ilçe ve belde belediyesinin çatı teşkilatı olan Marmara Belediyeler Birliği'nin (MBB) 2010 Yılı 1. Olağan Genel Kurul Toplantısı Bursa'da yapıldı. Toplantıya Arap ve Ortadoğu ülkelerinin yerel yöneticileri de ilgi gösterdi. Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Orhangazi Salonu'ndaki Genel Kurul'a, Birlik Başkanı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Lütfü Akça, birlik üyesi belediyelerin başkan ve yöneticileri ile Kuveyt, Katar, Filistin ve Ürdün'den gelen yerel yöneticiler katıldı.

Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Lütfi Akça belediyelerin atık su arıtma, su kirliliği, görüntü kirliliği ile ilgili çalışmalarının bulunduğunu, bu alanda katı atık bertaraf tesislerinin kurulması gerektiğini dile getirdi. 2003 yılında az sayıda tesis varken bugün 42 adet düzenli depolama tesisinin faaliyet gösterdiğini vurgulayan Lütfi Akça, yıl sonuna doğru bu sayının 55'e çıkacağını kaydetti.

Avrupa Birliği sürecinin önemine de dikkat çeken Akça, Türkiye'nin 22 Aralık 2009'da AB Çevre Faslı sürecini başlattığını hatırlatarak, bu faslın kapanması için Türkiye'de çevre uygulamalarının belirli seviyelere ulaşması gerektiğini söyledi. Akça, şöyle konuştu: "Burada en büyük görev belediyelere düşüyor. 2007 yılında hazırlanan Ulusal Çevre Eylem Strateji planına göre Türkiye'nin AB çevre uyumu dahil, 2007-2023 yılları arasında 58,5 milyar Euro yatırım yapması gerekiyor. Bunlar aynı zamanda çevre ve insan sağlığı için yapılması gereken yatırımlar. Bunun 15 milyar Euro'su sanayici tarafından yapılması gereken harcama. Kalanı ise belediyeler tarafından yapılması gerekiyor." Bu paranın 44 milyar Euro'sunun içme suyu ve atık su için harcanacağına işaret eden Akça, sözlerini şöyle sürdürdü: "Arıtmaların yanı sıra içme suyu ve kanalizasyon şebekelerinin yenilenmesi gerekiyor. Bu sistemlerin ortalama 20 yıllık ömrü var. Yüzde 60-70'inin 10 yıl içinde yenilenmesi şart ve ciddi bir maliyeti var. Özellikle içme suyu şebekesinin yenilenmesi çok önemli. Çünkü su kayıpları ülkemizde çok yüksek. Türkiye ortalaması yüzde 50'nin üzerinde. En iyi ilde yüzde 20'ye düşüyor. Ama Yunanistan'da yüzde 10 ve Avrupa ülkelerinde yüzde 5'e kadar düşüyor. Avrupa Birliği'nden bu işler için ayrılan fonların kullanılabilmesi için kurumsal kapasitenin iyi olması gerekiyor."

Katı atık bertaraf tesislerinde 40 milyon nüfusun katı atıklarının depolanacağını belirten Akça şu bilgileri verdi: "Ambalaj atıkları konusunda 36 ilde toplama ayırma tesisleri var. 33 milyon nüfusun ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanmasını sağlayacak sistem kurulmuş durumda, ama tam işleyemiyor. Problemleri çözmek için gerekli düzenlemeleri yapıyoruz. Tıbbî atık ve hafriyat atıklarında belediyelerin çalışmaları var. Entegre atık yönetimiyle ilgili gerekli altyapıyı hazırlamaya gayret ediyoruz."

Marmara Belediyeler Birliği Başkanı Recep Altepe de genel kurulun açılışında yaptığı konuşmada hizmetlerin birlik ve beraberlik içinde yürütülmesi gerektiğini dile getirerek, "2009 yılında 130 farklı eğitim programı ile yaklaşık 11 bin belediye çalışanına hizmet içi eğitim verdik." dedi. Altepe, şu an içinde 15 bin cilt bilimsel eserin yer aldığı Türkiye'nin en büyük ihtisas kütüphanelerinden birini İstanbul'da kurduklarını ve haziran ayında açılışını gerçekleştireceklerini dile getirdi. Katar'ın Doha Belediye Başkanı Nassir Abdullah Al Kaabi de Türkiye'nin medeniyet zenginliğine hayranlığını dile getirdi. Körfez bölgesinde iş sahasının geliştirilmesi çerçevesinde ilgili ülkelerin Marmara Belediyeler Birliği'ne benzer bir birlik kurmayı hedeflediğini vurgulayan Al Kaabi, şunları kaydetti: "Marmara Belediyeler Birliği ile dayanışma içinde olmayı ve Körfez bölgesinde teşkilatlarını kurmalarını umut ediyoruz."

Konuşmaların ardından Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Lütfi Akça ile Marmara Belediyeler Birliği Başkanı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe arasında çevre konusunda ortak çalışma protokolü imzalandı.

ETİKETLER: çevre
http://www.yapi.com.tr/haberler/ab-cevre-faslini-kapatmak-icin-58-5-milyar-euroluk-yatirim-gerekiyor_79091.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!