ilm kahramanı "Asteriks," Bergama kahramanı "Hopdediks." Hopdediks Bayram Çavuş sıradan bir köylüydü. "Siyanürcülere, şeriatçılara ve anarşistlere karşıyım" diyerek simgeleşti. B e r g a m a l ı l a r, doğa adına savaştı ve kazandı.
Şimdi Karaman halkı Bergamalıların "Altına Direniş" öyküsünü okuyor. Çünkü onların başı da 'klinkerle' dertte. Türkiye'nin en verimli tarım alanlarını bir çimento fabrikasına kaptırmamak için mücadeleye başladılar. Hemşerileri Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'e, sesleniyorlar: "Sayın Müsteşar, gelin, bu çığlığa kulak verin!" diyorlar.
Ovaya yatırım
Diyeceksiniz ki, olay ne? Olay açık. Konya Çimento yabancı sermayeli bir şirket. Yüzde 79 hissesi Fransız VICAT Grubu'na ait. Yönetim Kurulu Başkanı eski bakanlardan Bülent Akarcalı. Grubun biri Ankara'da, diğeri Konya'da iki çimento fabrikası var. Ayrıca 27 tane hazır beton tesisi bulunuyor. VICAT Grubu, Türkiye'de üçüncü çimento fabrikasını kurmak istiyor. 120 milyon dolar tutarında bir yatırım planlıyor.
Yaptığı fizibilite sonucu 2006 yılı başında Karaman'a bağlı Karalgazi köyündeki arazileri satın alıyor. ÇED raporunu almak için Çevre ve Orman Bakanlığı'na müraacat etmiş, izin bekliyor. ÇED raporunu alır almaz yatırım başlayacak.
İyi, güzel de kalker ve klinkerden çıkacak toz doğanın dengesini bozmayacak mı? Çukurova Üniversitesi Bitki Koruma Bölümü'nden Profesör Mehmet Asil Yılmaz uyarıyor:
"AB üyesi ülkeler KYOTO protokolü gereği (CO2) emisyonu yaratacak işletmelere izin vermiyor. Her ülkenin (CO2) emisyon sınırları var. Bu nedenle AB üyesi ülkelerde kalkeri klinkere çevirecek tesisler veto yer" diyor.
Fakat, Konya Çimento'nun Genel Müdürü Davut Ulus, "Biz bu parayı sokakta bulmadık. Aldığımız arazi kıraç bir arazi" diyerek birilerinin köylüleri yanlış yönlendirdiğini iddia ediyor.
Ortak karara uyacak
Doğru ne? Kim yanlış yapıyor? Açıkçası tüm Karaman ayakta. Karaman Ziraat Odası, Karaman Ticaret Odası, Karaman Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve yerel medya birlikte bugün bir araya geliyor. Konuyu yeniden tartışıp ortak bir karar alacaklar.
Müsteşar Ömer Dinçer'in kardeşi Karaman Ticaret Odası Başkanı Mehdi Dinçer, "Kendi odamın alacağı ortak karara uyacağım" diyor. İlginç. Çünkü, Karaman AK Parti il yönetimi çimento fabrikasının yapılmasını istiyor.
Karalgazi köyü, yüzde yüz birinci sınıf tarım arazisi. 7 bin elma ağacı var. Bu köyde 4 bin ton buğday, 4 bin ton fasulye yetişiyor. Yakında organik tarıma geçecek. Karalgazi domates merkezi olmaya hazırlanıyor. İşte böyle bir köy çimento uğruna feda ediliyor. Niye mi? Çevreciler diyor ki: "Çimento fabrikasının çok iyi bir filtre ve baca sistemi olabilir. Kabul edilmeli ki, bacadan çıkacak azot ve kükürt bileşikleri kanserojen. Üstelik bacadan çıkacak toz, bitkilerin fotosentezini etkileyip yok olmasını sağlayacak. Bu güzelim ovaya yazık olacak."
Değer mi?
|