Doç. Dr. Selçuk: “Orta Şiddetteki...
Van'ın Özalp İlçesinde 5,4...
Çankırı'da 4.2 Büyüklüğünde Deprem
İstanbul Depremiyle İlgili Çarpıcı Rapor
Bingöl'de 4.3 Büyüklüğünde Deprem
Prof. Dr. Görür: “İki Büyük...
“Bölgede 6 Civarındaki Depremler...
Bingöl’de 5,7 Büyüklüğünde Deprem
Bakan Kurum, Depremzedeler...
İstanbul’da Yapılacak Deprem...
İmamoğlu’ndan Deprem Tehlikesiyle...
“5 Büyüklüğündeki Depremde Kerpiç Evler Yıkılır”
Malatya İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgesindeki depremlerin, çoğunluğu tek katlı olan kerpiç yapılarda büyük hasara yol açtığını, olası 5 ve üzerindeki büyüklükte sarsıntıda bu yapıların yüzde 90'ının yıkılma riski taşıdığını kaydetti.
Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak'ta, 6.8 büyülüğünde meydana gelen depremde, can ve mal kaybı yaşandı. Elazığ depreminin ardından Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde birçok kentte çeşitli büyüklüklerde yüzlerce deprem meydana geldi. En son Bingöl'de 14 Haziran günü, 5.7 büyüklüğünde meydana gelen depremde 1 kişi öldü, çok sayıda kişi de yaralandı. Bingöl'de meydana gelen depremin ardından artçı sarsıntılar da sürdü. Bölgede birçok binada da hasar oluştu. DHA’da yer alan habere göre; Malatya İnönü Üniversitesi İnşaat Teknolojisi Bölüm Başkanı ve Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu, zemin yapılarının önemli olduğunu belirterek, "Zemin yapısı çürük bir zeminde bulunuyorsanız, binanızda taşla çamurun tutturularak yapıldığını düşünürsek, bu tür binaların 5.5 büyülüğündeki depremlerde zaten göçtüğünü biliyoruz. Çoğunluğu tek katlı olan kerpiç yapılarda büyük hasara yol açtığını ve olası 5 ve üzerindeki büyüklükte bir depremde bu yapıların yüzde 90'ının yıkılma riski taşıdığını da biliyoruz. Normal betonarme binalar bizi çok ilgilendiriyor. Betonarme binalarımızın 7 ve üzerindeki büyüklüğünde depremlere dayanacağını biliyoruz. 2000 yılından önce yapılmış binaları ayrı bir kategoride değerlendirmemiz gerekiyor, 2000 yılından sonra yeni deprem yönetmeliğiyle yapılmış binalarımızı başka bir platformda değerlendirmemiz gerekiyor." dedi.
“2000’den önce yapılan betonarme binalara dikkat” “Fayı değil, binayı konuşmak gerekiyor" Prof. Dr. Türkmen: “Yeni binalarda depreme dayanıklılık ilke edinilmeli” |