Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

45 Milyon Kiremit İle Dış Pazarlara Yönelecek

3 yıl önce başlanan yatırım tamamlandı, 10 milyon dolar yatırımla modern üretim başladı. Başak Çatı ve Cephe Sistemleri artık el değmeden kiremit üretiyor ve renkli çatılar için değişik renklerde ve çevreci ürünler geliştiriyor.

yapı.com.tr
45 Milyon Kiremit İle Dış Pazarlara Yönelecek

Eskişehir’de ana üretim konusu tuğla ve kiremitte 46 yıldır faaliyetlerini sürdüren Başak Çatı ve Cephe Sistemleri, 3 yıl önce başlattığı modernizasyon yatırımını tamamlayarak yeni teknolojisiyle üretime geçti. Dünya Gazetesi'nden Tülay Taşkın'ın haberine göre, yatırımla, el değmeden kiremit ve tuğla üreterek paketleyebilen ve nakliyeye hazır hale getirebilen teknolojiye kavuşan Başak, yaptığı 10 milyon dolarlık yatırımla üretim kapasitesini de yüzde 50 artırarak yıllık 30 milyon adetten 45 milyon adete yükseltti.

Başak Kiremit ve Tuğla ismiyle 1969 yılında Ali Rıza Karık tarafından kurulan ve üretime başlayan şirket, yıllar içinde gelişim göstererek sektör içinde üretim alanını çeşitlendirirken, yeniden yapılanma süreçleri ve kurumsallaşmayı da başarıyla tamamladı. Başak Kiremit olan ismini yeniden yapılanma kapsamında Başak Çatı ve Cephe Sistemleri olarak değiştirirken, kurulan yeni şirketlerle değişik alanlara da yöneldi. Başak Kiremit ile çıktığı yola bugün Başak Grup olarak devam ettiklerini anlatan Yönetim Kurulu Başkanı Füruz Karık, “Üretim tesislerindeki yeniliklerle başlayan değişim süreci grup şirketlerinin kurulumuyla sektörel çalışma kollarına da yansıdı. Başak Çatı ve Cephe Sistemleri ile kiremit, Başak Konut ile lüks konut ve inşaat, Hasbeton ile beton, Bşk Mimarlık ile projelendirme ve mimarlık, Agrega ile taş ve maden, Bşk Enerji ile enerji sektöründe faaliyetlerimize Başak Grubu olarak devam ediyoruz” dedi.



İlk ihracatı 2000’de yaptı

Başak Kiremit olarak 22 kamaralı Hoffman imalata başlayan, artan talepleri karşılayabilmek için 1980 yılında Tünel Kurutma ile 900 metrekarelik ikinci bir zigzag fırını devreye alan firmanın dönüm noktası, 1996 yılına denk geliyor. Füruz Karık, bu dönüm noktasını, “1996 yılına kadar kendi imkânlarımızla sektörde rekabet ederken, yönetim olarak stratejik bir karar vererek büyük bir yatırıma gittik. Ürün çeşitlerimizi artırırken, o zamanın teknolojisiyle Tünel Fırın yapımı ile de fuel-oil sistemine geçtik. 1997 yılı Ağustos ayından itibaren tünel fırınlarda fuel-oil ile pişen ürünleri daha geniş bir pazara sunduk, bu tarihten itibaren merkez fabrika ve bayi ağına bölge müdürlükleri, bölge temsilcileri ve pazarlama sorumluları da ekleyerek pazarlama ve tanıtım ağını da geliştirdik. 2000’li yılların başlangıcında Azerbaycan, Gürcistan, Ürdün ve Kazakistan’ a ürün sevkiyatlarıyla ilk ihracatları gerçekleştirdik” diye anlattı.

Bu nedenle Başak Kiremit ve Tuğla olan isimlerini 2004 yılında çatı ve cepheyi bir sistem olarak ele alarak “Başak Çatı ve Cephe Sistemleri’’ adı altında yeni bir sistem geliştirdiklerini ifade eden Karık, Başak Çatı ve Cephe Sistemleri olarak Ar-Ge çalışmalarında müşteriyi ve kullanıcıyı düşündüklerini, kiremit haricinde çatı yalıtımını sağlayacak tüm malzemelerin tedarik anlaşmalarını, kendisi gibi sektöründe isim yapmış firmalarla yaptıklarını belirtti.

El değmeden kiremit üretiyor Başak, üretime aldığı ve 10 milyon dolar yatırım yaparak gerçekleştirdiği yeni tesiste, üretim süreçlerini tam otomasyona geçirerek, ürün-fire ve enerji konularında ciddi bir avantaj elde etti, el değmeden kiremit üretip, paketler hale geldi. Başak, üretimlerini 20 bin metrekaresi kapalı, toplam 120 bin metrekare alanda gerçekleştiriyor. 100’ün üzerinde ürün çeşidine sahip ve bu ürünleri 20’den fazla ülkeye ihraç ediyor. Sektördeki en önemli üreticilerinden biri olan ve kiremit üretimiyle, çatı ve cephe pazarının yüzde 10’luk kısmına hitap eden Başak’ın en önemli ürünlerinden birisini Başak Art Renkli Kiremit Serisi oluşturuyor.

Renkli çatılar için üretim yüzde 400 artacak

Başak Çatı ve Cephe Sistemleri’nin vazgeçilmezi ise Ar-Ge. 2007 yılının sonuna doğru başlanılan Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları sonucunda renkli kiremit üretmeye başlayan Başak Çatı Yönetim Kurulu Başkanı Füruz Karık, “Başak renkli kiremitleri çevreci bir üründür. Tamamlanan modernizasyonla birlikte renkli ürün kapasitemizi yüzde 400 artmasını hedefliyoruz. Bu rakamın zaman içerisinde ihracat rakamlarına direkt yansımasını da bekliyoruz” diye konuştu.

Yüzde 100 doğal toprak, renk hammaddesi ve özel üretim teknikleri ile renkli kiremitlerde sektörün lokomotifi olarak çalışmalara devam ettiklerini söyleyen Füruz Karık, “sektörde sürdürülebilir ve küresel olup devamlılık sağlamak hayli zor. Devamlılığı sağlamak için her geçen yıl, bir önceki yıla göre iç sıkıntıları çözerek ve zayıf yönleri güçlendirerek emin adımlarla ilerlemeyi hedefliyoruz. En büyük hedefimiz ise müşterimizin doğru ürünler ve doğru çatı çözümleri kullanmasını sağlamak, pazara yenilikçi ürünler sunmak ve pazarın büyümesine katkı sunmaktır” diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/45-milyon-kiremit-ile-dis-pazarlara-yonelecek_133076.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!