b>Hükümetin uzun süredir üzerinde çalıştığı barajlar ve hidroelektrik santralların gelirlerine dayalı ‘ortaklık senedi’ çıkarılmasına dönük yasa taslağı tamamlandı. Azami 10 yıl vadeli olacak gelir ortaklığı senedi yüzde 50 kazanç sağlayacak. Gelir aylık olarak ödenecek.
Dört ayrı pakette toplam 4.76 milyar dolarlık senet çıkarılacak. Barajların başlıcalarını Karakaya, Keban, Atatürk oluşturacak. Toplam 16 baraj için senet çıkarılırken, 248 milyon dolar yıllık risksiz kár payı garanti edilecek.
GÖRÜŞE AÇILDI:
Başbakanlık’ın görüşe açtığı taslak, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) tarafından inşa edilmiş, mülkiyeti ilgili kamu kurum ve kuruluşuna ait olan baraj ve hidroelektrik santralı ve diğer altyapı tesislerini içeriyor. Tesislerin yurt içi ve dışı piyasalarda arz edilecek YTL veya konvertibl yabancı para cinsinden gelir senetleri çıkarılabilecek.
İHALELERDE TEMİNAT OLACAK:
Hamiline yazılı olarak düzenlenecek senetlerin vadesi azami 10 yıl olacak ve Hazine garantisi verilecek. Gelir ortaklığı senetleri kamu ihalelerinde teminat kabul edilecek.
ÖZEL HESAP KURULACAK:
Gelir ortaklığı senetlerinin arzından sağlanan kaynaklar Gelir Ortaklığı Senedi Hesabı’nda toplanacak. Bu hesabın kullanılması, gelir ortaklığı senetlerinin gelir payı ve ana para ödemeleri ve diğer tüm ilgili işlemler DSİ tarafından yürütülecek.
GELİR DSİ’YE:
Senet arzından sağlanan kaynaklar Maliye Bakanlığı’nca DSİ’nin yatırımlarında kullanılmak üzere bir taraftan DSİ’nin bütçesine gelir, diğer taraftan ödenek kaydedilecek. Gelir ortaklığı senedi çıkarılan hidroelektrik santalların sadece işletme hakları EÜAŞ’a devredilecek.
50 KATRİLYON HESABI:
Taslağın genel gerekçe bölümünde, halihazırda yürütülmekte olan yatırımların toplam miktarının 50 katrilyon lira olduğu, DSİ’ye yıllık 2 katrilyon ödenek ayrılması hesabıyla bu yatırımların ancak 25 yılda bitebileceği kaydedildi. Bazı tesislerin yüzde 70-80 fiziki gerçekleşme seviyesine gelmesine rağmen beklediği vurgulanan gerekçede, senetlerden elde edilecek gelirin tesislere aktarılması ile ülke ekonomisine katkı sağlanacağı ve istihdam yaratılacağının altı çizildi.
HEDEF YASTIK ALTI:
Gerekçede, ‘Gelir ortaklığı senedi, ülkemizde yastık altında bekleyen kaynakların ekonomiye kazandırılmasını temin edecektir. Hazine’nin borçlanma maliyetlerine nazaran daha uygun bir finans modelinin alternatif olarak oluşturulmasına imkan sağlayacaktır’ denildi.
Özal, önce köprü gelirini satmıştı
AKP Hükümeti’nin çıkaracağı ‘Gelir Ortaklığı Senetleri’ ilk kez Turgut Özal tarafından ihraç edilmişti. Bu konudaki projesini 1883 seçimlerinden önce açıkladığı için Turgut Özal ile Halkçı Parti Genel Başkanı Necdet Calp ile ‘Köprüyü satarım, sattırmam’ tartışması yaşanmıştı. Özal’ın, 1983’te açıkladığı proje kapsamında Kamu Ortaklığı İdaresi ilk gelir ortaklığı senedini Boğaziçi Köprüsü için 3 Aralık 1984’te ihraç etti.
Senedi çıkarılacak barajlar
1. PAKET: KARAKAYA BARAJI VE HES
Kabul edilen üretim: 7000 GWh/yıl
Yıllık kár payı: 84 milyon dolar
1.4 milyar dolarlık GOS çıkarılabilir.
2. PAKET: KEBAN-ALTINKAYA-ASLANTAŞ-ÇATALAN
Keban’ın 5, 6, 7 ve 8’inci üniteleri alınacak.
Kabul edilen üretim: 5000 GWh/yıl
Yıllık kár payı: 50 milyon dolar
1 milyar dolarlık GOS çıkartılabilir.
3. PAKET: ATATÜRK BARAJI VE HES
Kabul Edilen Üretim: 7 500 GWh/yıl
Yıllık kár payı: 75 milyon dolar
1.5 milyar dolarlık GOS çıkarılabilir.
4. PAKET: DERBENT, DİCLE, GEZENDE, KIRALKIZI, KÖKLÜCE, OYMAPINAR, SUAT UĞURLU, ÇAMLIGÖZE, KILIÇKAYA, ÖZLÜCE BARAJLARI
Kabul edilen üretim: 3930 GWh/yıl
Yıllık kár payı: 39 milyon dolar
0.78 milyar dolarlık GOS çıkartılabilir.
|