Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

3. Ulusal Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı Başladı

31. Enerji Verimliliği Haftası' kapsamında WOW İstanbul Otel'de düzenlenen '3. Ulusal Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı', Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın katılımıyla açıldı. Konuşmasında HES konusuna da değinen Taner Yıldız, "Zaman zaman çok hoyratça çalışan ve çevreye duyarlı olmayan müteahhitlerimiz de var. Ben onları

yapi.com.tr / AA
3. Ulusal Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı Başladı

'31. Enerji Verimliliği Haftası' kapsamında WOW İstanbul Otel'de düzenlenen '3. Ulusal Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı', Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın katılımıyla açıldı. Açılışta konuşan Yıldız, Uluslararası Enerji Ajansı'nın son verilerine göre dünya genelinde 2050 yılına kadar petrol ve doğalgazın ağırlığını koruyacağını, buna kömürün de eklenmesiyle şu anda dünyadaki üretim payı yüzde 85 civarında olan bu 3 temel kaynağın en fazla yüzde 75'lere kadar düşebileceğini kaydetti.


Türkiye'nin bu kaynakları önemli ölçüde ithal ettiğini, petrolü, doğalgazı, enerjinin her bir kaynağını bir havuz olarak düşündüklerinde, bu havuzun yıllık maliyetinin bölgede yaşanan siyasi istikrarsızlıklarla, manipüle edilen petrol ve doğalgaz fiyatlarıyla beraber 55 milyar dolarlık bir kalem olduğunu ifade eden Yıldız, ancak kullanılan yerlerin hepsinin enerji sektörü olmadığını söyledi. Yıldız, ''Bizim otobüslere, tırlara ulaşıma kullandığımız bütün petrol ve türevleri de bu değer içinde. Bunun takribi değeri 2011'de yalnızca ulaştırma sektörüne ayrılan pay 25 milyar dolar civarında'' dedi.

Cari açıkta en büyük payı oluşturan 55 milyar doların nerelere harcandığını, zaman zaman kendilerine sorulduğunu dile getiren Yıldız, bunun 25 milyar dolarının 15 milyondan fazla taşıtlara giden yakıt miktarı olduğunu kaydetti.
Yıldız, 10 yıl önce fuel-oil veya herhangi bir türevin enerji verimliliğinde kullanılıyor iken şu anda geliştirdiğimiz diğer kaynakları bunların yerine ikame ettikleri için şu anda petrol ve türevlerini elektrik üretiminde kullanmadıklarını kaydetti. Yerli kömür kaynaklarını geliştirdiklerini, linyitlerin 11,5 milyar ton civarında olduğunu, taş kömürünün de o kadar olmasa da ciddi bir değeri bulunduğunu anlatan Yıldız, bütün bunlarla beraber ithal kömürün önünü kesiyor olmaları gerektiğini söyledi.


    
''Arama faaliyetlerine ayrılan pay 12 kat arttı''
    
Dünyadaki eğrinin petrol ve doğalgazın egemenliğini koruyor olmasıyla devam ettiğini, Türkiye'nin bu enerji kaynaklarını yerli kaynaklar haline getirmeyle alakalı çalışmalarını devam ettirdiğini anlatan Yıldız, ''12 katına çıkan bir arama faaliyetlerine ayırdığımız pay var. AK Parti hükümetleriyle beraber son 10 yıl içinde 12 katına çıkardık. Varsa bulmayı ümit ediyor ve inanıyoruz o yüzden çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Ama biz her şeye mazeret olabilir şuna mazeretimiz olamaz. Biz bütün kaynaklarımızı denedik ama 24 saatin 22 saatinde elektrik var 2 saatinde elektrik yok. Böyle bir mazeret olamaz. O yüzden gerek ithalata dayalı doğalgazın, gerek petrolün ve türevlerinin dünya ilerleyen ve genişleyen Türkiye'nin bütün ihtiyaçlarını karşılayabilmesi açısından bütün enerji kaynaklarını harekete geçirmiş durumda'' diye konuştu.

Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Yıldız, 2023 yılı hedeflerini belirlediklerini, Türkiye'nin dünyadaki ilk 10 ekonomi arasına girmesiyle alakalı enerji sektörü bütün tedbirlerini aldığını kaydetti. Yıldız, ''Bunların arasında öncelikle yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili bütün kaynaklarımızı harekete geçiriyor olmamız lazım. Su kaynaklarımız var rüzgar var jeotermal var. Güneş, biyo kütleler ve diğer enerji kaynakları var. Bunların her birisini mutlaka kullanabiliyor halde görmemiz lazım'' dedi
    
''Nükleer başta olmak üzere diğer enerji kaynaklarını harekete geçirmeliyiz''
    
Yıldız, ellerindeki büyüme rakamlarının, yenilenebilir enerji kaynaklarının büyüme rakamlarından daha büyük olduğunu, dolayısıyla Türkiye'nin diğer enerji kaynaklarını da başta nükleer olmak üzere harekete geçirmeleri gerektiğini söyledi. Yalnızca Akkuyu'ya yapılacak nükleer güç santralinin hemen hemen Türkiye'ye bir estetik katan rüzgar güllerinin yaklaşık 10 bin tanesine denk geldiğini ifade eden Yıldız, bir yandan onları yapmaları, bir yandan da nükleer güç santralleriyle ilgili çalışmalara devam etmeleri gerektiğini söyledi.
    
Yıldız, HES'lerle ilgili olarak da şunları ifade etti:
    
''Bir kısım HES'lere karşı çıkanlarımız var. Tabii ki enerji Türkiye'nin en tabii kaynaklarından. Hem ciddi güzelliklerinden olan çevrenin ve yeşilin dostu olarak bütün bu kaynakları harekete geçireceğiz. Yalnızca tek taraflı değil yıkarak değil. Zaman zaman çok hoyratça çalışan ve çevreye duyarlı olmayan müteahhitlerimiz de var. Ben onları destekleyemem. Enerji projesi gerçekleştiriyor olsa da. O yüzden çevreyle uyumlu ve yeşile saygılı, zeytin ağaçlarıyla beraber bütün bu yatırımları yapmak zorundayız. Bütün bu saydığımız değerler Türkiye'nin kaynağıdır. Türkiye'nin artısıdır ama aynı zamanda enerji kaynakları da Türkiye'nin artısıdır. Bunlar birbirlerini zıtlamazlar, birbirini eksik hale getirmezler tam tersi birbirini desteklemeliler. HES'ler alakalı yapılan mücadelenin bizlere yol su köprü olarak değil, tamamen doğalgaz ithalatı olarak geri döneceğini bilmemiz lazım. Bu şuur içinde davranıyor olmamız lazım. Gelirlerimizi çeşitlendirirken, giderlerimizi de mutlaka kısmamız lazım.''

Yıldız, Türkiye'nin enerji verimliliğiyle ilgili her ne kadar kanunu çıkarsa da yönetmeliklerini mevzuatlarını ikincil mevzuatlarını çıkarmış olsa da hala bu konuda uzun bir mesafe kat edeceği yol bulunduğunu söyledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/3-ulusal-enerji-verimliligi-forumu-ve-fuari-basladi_90386.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!