Şikayetleri önleyecek bir çalışma var mı?
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Gürses, "KİK'e yapılan çok sayıdaki şikayetleri önleyecek bir çalışmanız var mı?" sorusu üzerine Gürses, bu yıl şikayetlerin azalma trendine girdiğini söyledi. KİK'e yapılan şikayetlerin ihale sürecini durdurduğunu anlatan Gürses, "Halbuki mahkemeye giderseniz, süreç işlemeye devam ediyor. Onun için bizim karardan sonra mahkemeye giden çok görmüyorsunuz. 'Belki sonuç alabilirim' diye şikayet ediyor olabilirler" diye konuştu.
Gürses, "Şikayetin arttırılması hak arama hürriyetini kısıtlar mı?" şeklindeki soruya da "Kamu idareleri bir şeye ihtiyaç duyup, ihaleye çıkıyor. Kamunun istifadesine sunulacak hizmet için adım atılmışken, kontak kapatılıyor. 'Durun, KİK incelesin' diyorlar. Bu inceleme süreci bazen 1 yılı aşıyor. Bu sürede her türlü ödeneği planı proje hazır olan bir iş duruyor. Kamu o mal ve hizmeti almaktan mahrum kalıyor. Bir kişinin hak arama hürriyetini savunduğunuz kadar kamunun mal ve hizmet alma hakkını da savunmamız gerekiyor" yanıtını verdi.
"İhalelerde bir çok istisna yapıldığı iddialarını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu da yanıtlayan Gürses, alımların yüzde 90'dan fazlasının 4734 sayılı Kanun kapsamında yapıldığını ifade ederek, "2002'de kanun çıkarken 7 istisna vardı. Özellikle bunların içinde KİT'lerin alımları ve güvenlik-istihbarat alımları çok önemli. Bu iki istisna toplam istisnaların yüzde 80'ini oluşturuyor. Tutar olarak küçük, adet olarak çok. Adet olarak çok olduğu için çok fazla istisna yapılıyor gibi yanlış bir kanaat oluşmuş" şeklinde konuştu.
Gürses, doğrudan temin rakamlarıyla ilgili olarak da şunları söyledi:
"Doğrudan temin son derece küçük rakamlardan oluştuğu için bunları Kanundan istisna şekilde alımlar biçiminde değerlendirmek doğru değil. Lokantada 100 liralık yapılan bir alım bile, doğrudan teminin ana omurgasını teşkil eden alımlar. Bunlar olmadığında hayatı durdurursunuz. Doğrudan teminde binlerce idareden bahsediyoruz. Bunlar anlık ve süratli şekilde karşılanması gereken ihtiyaçlardır. Kanunda doğrudan temin yoluyla alınabilecek olan şeyler tek tek sayılmış. Bir defada çok büyük doğrudan temin yapamazsınız."
|